Maak jouw huis klaar voor de winter in 3 stappen

Het gebeurt niet elke winter, maar als het kwik onder de min 10 duikt, kan je maar beter goed voorbereid zijn. Met deze tips wapen je jouw huis tegen extreme koude.

Houd je huis warm

Horrorscenario: wakker worden in een koud huis om vervolgens te merken dat de thermostaat of de centrale verwarming het niet meer doet. Controleer daarom op tijd – als de échte winterkou nog niet is gearriveerd – of alles nog functioneert. Je cv-ketel moet je sowieso laten controleren én onderhouden door een erkende technicus. Het kuisen van de schoorsteen is trouwens ook verplicht – dit laat je dan ook beter doen tijdens het technisch onderhoud.

Lees ook ons artikel : Energie besparen in de winter

Als je niet over hoogrendementsglas beschikt, houd je gordijnen en rolluiken beter gesloten, tenzij er direct zonlicht op valt. Je kan jouw vensters ook afdekken met (transparante) thermische plastic folie, zodat er zo weinig mogelijk warmte ontsnapt uit het huis.

Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Dus doe je er goed aan alle kieren onder deuren en ramen goed af te sluiten – met raamstrippen of een deurborstel. Als je een (ouderwetse) plafondventilator hebt, is het geen slecht idee om die in de omgekeerde richting te laten draaien (met de klok mee, van onder gezien). Zo wordt de warme lucht binnenshuis beter verspreid.

Bescherm jouw leidingen

Om gebarsten waterleidingen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat alle buizen die rechtstreeks aan de vrieskou worden blootgesteld, leeg zijn. Dit kan door sommige leidingen af te sluiten (buitenkraantjes bijvoorbeeld) en door ze te draineren met de daarvoor voorziene kleppen. Kan je sommige leidingen niet afsluiten, dan pak je ze het best in met isolerend schuim.

Merk je dat sommige binnenleidingen toch bevroren zijn – maar nog niet gebarsten – dan kan je ze het best ontdooien met een haardroger of een hittelamp. Zorg ervoor dat je tijdens het ontdooien de kraan lichtjes openzet, zodat het ijs sneller loskomt.

Mocht er toch iets fout lopen, zorg er dan voor dat je de hoofdkraan van de watertoevoer snel kan dichtdraaien. Leg eventueel een sleutel klaar voor het geval de knop stroef draait. En als de ergste kou eenmaal voorbij is, sluit je alle druppende kranen en controleer je bij de watermeter of er toch geen onverwachte lekken zijn.

Strooi kwistig met zout en/of zand

De strooidiensten houden alleen de openbare weg ijzelvrij. Je oprit kan je zelf bestrooien, met zout of met rijnzand – let op: zout is schadelijk voor gras en planten. Op paden, drempels en trappen in de tuin kan je een antivriesmiddel spuiten. En als je een fontein hebt in de tuin, vergeet die dan vooral niet uit te zetten en te draineren.

Controleer of het koelwater van jouw auto nog voldoende antivries bevat. Je kan eventueel  antivries toevoegen aan je ruitensproeiervloeistof. Het wordt ook aangeraden om de bandenspanning te controleren tijdens de extreme koude – want koude lucht heeft een lagere druk dan warme.

Als jouw huis eenmaal winterproof is, staat niets je nog in de weg om volop te genieten. Want een extreme winter in een lekker warm en comfortabel huis, dat is extreem gezellig.

Ook interessant voor jou