Maak kennis met onze ketelexperten

Problemen met je cv-ketel? Die lossen we graag op. Voor onze keteldiensten doen we beroep tientallen vakmannen bij onze lokale filialen. Dankzij hun jarenlange ervaring in de wereld van duurzame energieoplossingen bieden ze je de beste garantie op service en kwaliteit. Misschien krijg je ze zelf weleens op bezoek.

Luminus ketelexpert David
Naam:
David
Leeftijd: 39 jaar
Gezin: Getrouwd en papa van twee zoontjes
Regio: Leopoldsburg en omstreken
Werkt voor: Luminus-filiaal Rami, sinds 2014

Het fijnste aan de job:

“Het is heel veelzijdig. De ene dag doe ik herstellingen, de volgende dag een depannage. Elke dag is anders. En ik kom bij heel veel mensen over de vloer. Mensen die het met wat minder moeten doen, maar ook bij bekende Vlamingen. En natuurlijk verandert de sector ook voortdurend, waardoor we nog elke dag nieuwe dingen leren.”

Wat is de meest gestelde vraag aller tijden in verband met cv-ketels?

“De kostprijs, natuurlijk. Maar de klanten zien een cv-ketel niet langer als een grote kost, maar wel als een investering. Dus willen ze niet alleen de prijs weten, maar ook wat een nieuwe ketel opbrengt.”

Hoe weet je dat een ketel aan vervanging toe is?

“Van zodra de kosten beginnen op te lopen. Als een van de duurdere componenten vervangen moet worden, de wisselaar, de pomp of de printplaat bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je op korte termijn meerdere herstellingen moet laten doen. En dat kan je flink wat geld kosten. Maar ook als een bepaalde leeftijd bereikt is, is het soms beter om na te denken over een nieuw toestel. De gemiddelde leeftijd voor een gastoestel is ongeveer vijftien jaar. Extra tip: als een investering op vijf of zes jaar tijd méér opbrengt dan wanneer je met je oude warmtebron verdergaat, is het aangeraden om je oude ketel te vervangen.”

Wat kan ik zelf doen om de levensduur van mijn ketel te verlengen?

“Naast het periodiek onderhoud door een technieker, kun je best zelf ook regelmatig eens een kijkje nemen. De druk van de installatie is altijd zichtbaar: digitaal of analoog. Normaal gezien ligt de druk tussen 1,5 en 2 bar. Als dat niet het geval is, kun je perfect zelf de druk opvoeren. Ook de batterijen regelmatig controleren, is geen overbodige luxe. En je ketel natuurlijk regelmatig laten draaien. Sommige mensen zetten de cv-ketel tijdens de zomermaanden volledig uit, maar dat doe je best niet. De kans is groot dat de circulatiepompen blijven hangen als je de ketel na weken of maanden terug inschakelt. Eén keer per week laten draaien, ook tijdens de warme zomermaanden, is de boodschap.”

Wat zijn de eerste dingen die ik zelf kan doen als ik een storing krijg?

“De druk van het toestel nakijken en controleren om welke storing het precies gaat. De installatie is meestal uitgerust met een display waar je de foutmelding gewoon op kunt aflezen. In de handleiding kun je nagaan wat er precies mis is. Als de druk in orde is en je weet vanwaar de storing komt, dan kun je best eerst zelf het toestel resetten. Als het probleem daardoor niet opgelost is, moet je een technieker laten komen.”

Wat doe je allemaal tijdens een onderhoud?

“In de eerste plaats kijken we of het toestel werkt. Daarna meten we alles na, zoals de druk. De ontstekingen en de ionisatie worden ook nagekeken en we reinigen de sifon en de binnenkamer bij een gastoestel. Maar we doen ook een visuele controle, om te kijken of er geen lekkage of oxidatie is. En als laatste controleren we de verluchting in de stookruimte. Als alles voldoet aan de voorschriften, vullen we een attest in en keuren we de ketel goed. Is dat niet het geval, dan keuren we het toestel af en krijgt de klant drie maanden de tijd om de ketel in orde te brengen. Het is heel belangrijk voor je eigen veiligheid om een goed werkende ketel in huis te hebben.”

Luminus ketelexperten Luminus ketel expert Fernando


Naam:
Fernando
Leeftijd: 39 jaar
Gezin: Getrouwd en papa van een zoon en een dochter
Regio: Genk en omstreken
Werkzaam voor: Luminus-partner Calinova, sinds 2016

Het fijnste aan de job:

“Elke dag is een nieuwe dag. De job brengt heel veel afwisseling met zich mee, zowel op vlak van het takenpakket als in de klanten. Je leert als technieker heel veel culturen kennen, en dat is een echte verrijking.”

Wat is de meest gestelde vraag aller tijden in verband met cv-ketels?

“Heel veel mensen zoeken naar een milieuvriendelijker alternatief voor de klassieke cv-ketel. De belangrijkste reden daarvoor is dat een stookolieketel of een toestel op gas een hogere CO2-uitstoot heeft. Mensen die nog een klassieke ketel in huis hebben, willen meer en meer overstappen op alternatieve energie, zoals zonnepanelen, warmtepompen of condensatieketels.”

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe ketel wil aanschaffen?

“Dat hangt af van waar je precies woont. Een ketel in een huis plaatsen is vrij makkelijk, omdat de afvoer gewoon door de schouw kan, of door de muurgevel. Het moeilijkste is om een nieuwe ketel te plaatsen in een appartement, omdat de schouw vaak gemeenschappelijk is. Tot de jaren ’80 werd bij het bouwen van een appartementsblok elke woning op één schouw aangesloten. Dat vormde toen geen probleem, omdat de cv-ketel in die tijd een gesloten toestel was. Met de nieuwe toestellen, zoals een condensatieketel, heb je vaak een aparte schouw nodig. Je hebt dan niet alleen de kost om een nieuwe schouw te laten zetten, maar je moet ook de toestemming vragen aan alle eigenaars in het gebouw. Als je één ketel verandert in een appartementsblok, dan moeten ze in principe allemaal vervangen worden.”

Hoe weet je dat een ketel aan vervanging toe is?

“Dat zie je meteen. Als het rendement heel laag en de CO2-uitstoot enorm hoog is. Dat voel je ook in je portemonnee. Maar ook aan de ketel zelf zie je dat meteen. Als er een lek is, of oxidatie, dan kan je daar niet naast kijken.”

Hoe lang duurt de installatie van een nieuwe ketel?

“Dat hangt natuurlijk af van de woning zelf, en of er al een ketel is. Als je bijvoorbeeld van stookolie naar aardgas gaat, dan is daar meer werk aan. Eerst moet de mazoutketel gedemonteerd worden. Een hele karwei, aangezien die vaak in de kelder staat. Maar meestal is dat op één dag geregeld. Als je een gasketel vervangt door een nieuwe gasketel, dan is het op een paar uurtjes in orde. Alle aansluitingen zijn dan al ter plaatse, wat het werk natuurlijk beperkt.”

Wat kan ik zelf doen om de levensduur van mijn ketel te verlengen?

“Tegenwoordig plaatsen we bij een nieuwe ketel meteen vuil- en luchtafscheiders, die de levensduur verlengen. Maar wat we tegenwoordig niet standaard plaatsen, is een extern luchtdrukvat. En ook dat verlengt de levensduur. Het zorgt voor een snellere opwarming van de radiatoren, maar vermindert ook de druk op de ketel zelf. Win-win!”

Wat zijn de eerste dingen die ik zelf kan doen als ik een storing krijg?

“De meeste ketels hebben een schermpje waarop je meteen kunt zien om welke storing het gaat. ‘F4’ kan wijzen op een ontsteekfout. De handleiding weet het je meteen te vertellen. Als je dan een technieker belt en de fout al kunt doorgeven, dan weet die meteen welk materiaal hij nodig heeft.”

Wat doe je allemaal tijdens een onderhoud?

“Het eerste wat ik doe, is een initiële meting: nagaan of de ketel start of goed op gang is. Als dat het geval is, begin ik aan het onderhoud. De wisselaars proper maken met water, een nieuwe dichting zetten, de pennen controleren op slijtage, de leidingen nakijken. Als dat allemaal gebeurd is, volgt de eindmeting. Is alles in orde, dan wordt de ketel goedgekeurd. Meestal leg ik daarna aan de klant uit wat ik precies heb gedaan en kunnen zij nog vragen stellen als dat nodig is. En dan is het op naar de volgende klant!”

Ook interessant voor jou