Luminus inspireert: 10 manieren om minder afval te verbruiken

Gemiddeld produceert de Belg zo’n 400 kilogram afval per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Dat kan en moét zelfs beter! Met enkele makkelijke ingrepen maak je je persoonlijke afvalberg een stuk kleiner … Tien praktische en haalbare tips.

1. De antireclamesticker

Wist je dat er elk jaar meer dan duizend reclamefolders in je brievenbus vallen? Een antireclamesticker kan al een groot verschil maken. Wil je geen enkele reclamefolder missen? Check ze dan gewoon online, of via de app van je favoriete winkels. 

2. Boodschappenlijst op dieet

Elke dag gooien we nodeloos eten weg. Als je slim koopt, kookt én bewaart, roep je de voedselverspilling een halt toe. Kijk vóór je naar de winkel gaat wat je nog allemaal in huis hebt en koop niet meer dan nodig is. Een week- of maandmenu maken kan ook helpen om je inkopen beter te plannen. En creatief zijn met restjes … daar is niets mis mee!

3. De boodschappentas

Naar de supermarkt? Vergeet je boodschappentas of plooibox niet. Hoewel veel supermarkten geen gratis plastic zakjes meer geven, kun je ze nog altijd kopen. Maar als je je eigen tas bij je hebt, hoef je die niet te kopen. En vergeet niet: ook de papieren zakken belasten het milieu. Herbruikbare groente- en fruitzakjes to the rescue!

4. De verpakkingsvrije winkel

Breng eens een bezoekje aan een verpakkingsvrije winkel, zoals Robuust in Antwerpen. Vergeet niet om je eigen potjes mee te nemen, want in deze winkel vind je pasta, noten, groenten, fruit en wasmiddelen alleen maar in grote hoeveelheden. Gewoon je potje vullen, laten wegen, afrekenen en klaar.

Afval recycleren Luminus

5. Mmm, kraantjeswater!

Trakteer jezelf op een mooie drinkfles die je vult met kraantjeswater. Zo hoef je onderweg geen plastic flesjes meer te kopen. En na je winkelbezoek met flessen water sleuren is op die manier ook voltooid verleden tijd. Kraantjeswater is even lekker, goedkoper en gewoon beter voor het milieu.

6. Repareren kun je leren

Is je televisie stuk? Mis je een knop aan je broek? Met een klein beetje moeite heb je het zelf zo gefixt. Als je niet zo handig bent, kun je tegenwoordig in tal van lokale Repair Cafés terecht die je spullen maar wat graag repareren.

7. Een tweede leven

Je kleerkast net uitgemest, uitgekeken op je zetel of heb je een nieuwe stofzuiger gekregen? Geef spullen die nog perfect in orde zijn een tweede leven in de kringloopwinkel. Wie weet vind je er zelf wel een kast of een servies waar je al langer naar op zoek was.

8. Lenen en delen

Iedereen heeft wel spullen in huis die je maar enkele keren per jaar gebruikt. Misschien kun je met de buren samenleggen om een partytent te kopen, zodat die niet het hele jaar lang ligt te verstoffen in de kelder. Wist je trouwens dat je online tal van deelplatformen vindt?

9. Slim printen

Tegenwoordig kun je al je belangrijke documenten bewaren in de cloud. Moet je toch iets afdrukken? Doe het dan slim. Print dubbelzijdig en als het kan, zet dan twee pagina’s op één kant. Handige tip: pas de standaardinstellingen van je printer aan.

10 De composthoop

Heb je een tuin? Maak dan een composthoop waar je heel wat afval kosteloos kwijt kunt. En het komt je nadien nog goed van pas, want je compost is perfect om de moes- en siertuin te bemesten. Win-win!

Hydro building Ivoz-Ramet

Ook Luminus gaat de strijd aan tegen afval

Dat het écht nodig is om minder afval te produceren, bewijst de jaarlijkse opruimactie van Luminus. Afgelopen jaar haalden we met grijparmen maar liefst 989 ton afval uit de Maas. Zo voorkomen we dat het afval in onze windturbines van de waterkrachtcentrales komt, beschermen we de grote systemen én dragen we ons steentje bij aan het milieu. Het opgeviste afval wordt nadien uiteraard gesorteerd en gerecycleerd.

Ook in onze kantoren zorgen we dat er minder afval wordt gecreëerd. We vragen onze collega’s om zo weinig mogelijk af te printen, digitaliseren onze processen, sporen onze klanten aan om voor e-facturen te kiezen en méér.

Meer lezen over een afvalvrije en energiezuinige werkplek?

Dat kan hier

Ook interessant voor jou