Luminus Arena goed op weg naar CO2-neutraal

KRC Genk wil tegen 2020 in een voetbalstadion spelen dat nul komma nul ton broeikasgas uitstoot. In de zomer van 2016 startten EDF Luminus en dochterfirma ATS met de eerste van de vier fases van de energieoptimalisatie. Die moet leiden tot een reductie van 1.100 ton C02 per jaar. Nu fase 1 wordt opgeleverd, is het tijd voor een tussentijdse balans.

Verwarming is vaak een van de grootste slokoppen in het energieverbruik. Voor de verwarming van de grasmat van de Luminus Arena, de spelershome, de fitnessruimte en de kantoren moesten de atmosferische gasketels plaats maken voor twee condensatieketels van de nieuwste generatie. Het vermogen van deze nieuwe ketels ligt de helft lager, waardoor ook het verbruik wordt gehalveerd.

Lees ook ons artikel : De condensatieketel: rendement boven de 100%

Verwarming optimaal geprogrammeerd

Maar niet alleen nieuwe ketels doen het energieverbruik van de Luminus Arena dalen. Ook slimme koppelingen doen dat, zoals die tussen de ketel voor de veldverwarming en de bestaande (atmosferische) verwarmingsketel voor de tribune en de gebouwen in Corner Noord – een efficiënte vorm van back-upcapaciteit. Bovendien werd de veldverwarming uitgerust met een warmtewisselaar.

Verwarmingsketel

De bediening van het hele verwarmingssysteem is ook in hoge mate intelligent, of beter, smart geworden. De circulatiepompen werden vervangen door intelligente types met 80% minder motorvermogen, die digitaal aanstuurbaar en regelbaar zijn, waardoor ze nu automatisch werken. Daardoor draaien ze nu maar ongeveer 25 procent van de tijd, enkel in functie van de behoefte. Vroeger stonden ze continu, dag en nacht, aan.

Dankzij die automatisering kan de verwarming voortaan ook optimaal geprogrammeerd worden en aangepast aan de wedstrijdkalender, aan de openingsuren van het restaurant en het themacafé van KRC Genk, aan de planning van evenementen … kortom aan alles wat in de Luminus Arena plaatsvindt. Nog dit: de temperatuur is voortaan ook flexibel instelbaar per ruimte, iets wat evident lijkt, maar in de meeste Belgische voetbalstadions nog verre toekomstmuziek is.

Concrete klimaatbesparingen

Goed, wat heeft die eerste fase van de energieoptimalisatie al aan concrete klimaat- en milieubesparingen opgeleverd? Bij de start van de renovatie bedroeg de uitstoot van de Luminus Arena nog 1.100 ton CO2 per jaar, waarvan ongeveer 35 procent afkomstig was van de productie van de verbruikte elektrische stroom en 65 procent van de verbranding van aardgas.

Bij de oplevering van fase 1 oogt de (tussentijdse) balans duidelijk positief: voor de veldverwarming wordt nu 38 procent minder gas gebruikt en 48 procent minder elektriciteit, terwijl de nieuwe condensatieketel van het spelershome, de fitnesszaal en de kantoren voor een besparing zorgt van 60 procent minder gas en liefst 88 procent minder stroom.

Tijdens de komende fases worden de nullastverliezen aangepakt, worden koeling en verwarming via sensoren gekoppeld met het gebouwbeheersysteem om energievernietiging te voorkomen en worden alle energiestromen door een systeem van energiemonitoring en -bewaking in kaart gebracht en continu gevalideerd. Verder zullen onder meer 400 zonnepanelen op het dak worden geplaatst en zullen laadpalen voor elektrische wagens geïnstalleerd worden. Fase 2 start in april van dit jaar.

Dankzij de werken die werden uitgevoerd in fase 1 en de omschakeling naar een groenestroomcontract zal in 2017 maar liefst 460 ton minder CO2 uitgestoten worden, ofwel een kleine 42% van het totaal.

Het mag duidelijk zijn: KRC Genk en EDF Luminus zijn goed op weg de voetbaltempel tegen 2020 als eerste in België CO2-neutraal te maken. Nog drie jaar wachten en de Luminus Arena prijkt in hetzelfde rijtje als beroemde stadions zoals de ArenA in Amsterdam, Wembley in Londen en de Commerzbank Arena in Frankfurt.

Ook interessant voor jou