Lokaal consumeren en consuminderen: tips en trucs

Je persoonlijke voetafdruk verkleinen? Dat kan op veel verschillende manieren. Eén daarvan is lokaal consumeren. En als het even kan zelfs ‘consuminderen’. Dat is een stuk eenvoudiger dan het lijkt. Om je alvast op weg te helpen, schotelen we je enkele handige tips en trucs voor.

Lokaal consumeren

Transport is een grote slokop op vlak van CO2-uitstoot. Denk maar aan exotische vruchten die met het vliegtuig naar hier komen.

Of goedkope smartphonehoesjes die vanuit China geïmporteerd worden. Het kan eigenlijk veel ecologischer.

Enkele tips:

 • Waarom zou je asperges uit Peru eten als je er even goed uit België of Nederland kan kopen? Kies dus liever voor inlandse producten. Zo stimuleer je de lokale economie én verklein je je ecologische voetafdruk.
 • Is er een plukboerderij in de buurt? Ga dan zelf seizoensgroenten en -fruit oogsten. Dat is ontzettend leuk. Zeker als je kinderen hebt! Verser kan het bovendien niet!
 • Via de nationale Buurderijen van Boeren en Buren vind je een heel lokaal aanbod van fruit, groenten, brood, vlees, kaas, ambachtelijk bier, … Je bestelt alles online en haalt het lokaal op bij de boer op één centrale plek. De glimlach, tips en receptjes krijg je er gratis bij.
 • Wist je trouwens dat je ook maaltijden kunt redden? Heel wat restaurants, eethuizen, supermarkten en bakkerijen bieden voeding aan via Too Good To Go.
 • Scampi’s? Die vind je niet voor niets enkel diepgevroren. Ze komen vaak uit Vietnam en andere Aziatische landen. Ga liever voor vis en schaaldieren uit de Noordzee. De ecologische impact is dan veel kleiner.
 • Het is ook mogelijk om te kiezen van waar je energie komt. Ga bijvoorbeeld voor Luminus Comfy. Dat is 100% Belgische en 100% groene elektriciteit. Of kies zelf je energieopwekker via Bolt.
 • Koop je graag spullen online? Da’s inderdaad gemakkelijk. Vermijd echter winkels uit het buitenland. Je pakje reist soms onnodig honderden of zelfs duizenden kilometers. Nagenoeg alles is ook in ons land te vinden. Weet ook dat de service hier vaak sneller en beter is.
Wat is CO2 en waarom moeten we erop besparen?

Consuminderen

Ook erg in trek: consuminderen. Letterlijk betekent dat simpelweg minder consumeren. Oorspronkelijk werd deze term bedacht om consumenten bewust te maken van de gevolgen van het consumptiegedrag op het milieu.

Anno 2019 gaat het zowel om zuinig met het milieu omgaan als om het besparen in je dagelijkse leven. In de wegwerpmaatschappij waarin we vandaag leven kan ontspullen echt deugd doen.

Enkele tips:

 • Maak boodschappenlijstjes. Zo koop je enkel wat je nodig hebt en moet je minder voedingswaren weggooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is.
 • Vraag je altijd even af of je iets écht nodig hebt. Het is zonde om dingen te kopen die je maar één keer gebruikt.
 • Breng spullen die je niet meer gebruikt naar de Kringwinkel. Zo maak je anderen gelukkig. Weggeefpleintjes of goede doelen zijn ook blij met jouw boeken, kleding, meubels, …
 • Gooi niet te snel iets weg. Vaak is het eenvoudig te repareren. Ben je zelf geen handige Harry? Ga dan eens naar een Repair Café in de buurt.  
 • Wil je minder plastic gebruiken? Overweeg dan eens inkopen te doen bij een verpakkingsvrije winkel zoals Robuust.
 • Minder energie verbruiken hoort eveneens in dit lijstje. Met behulp van deze snelle bespaartips lukt het zeker!

Ook interessant voor jou