Lagere energieprijzen door covid-19? Voordeel op lange termijn voor jouw zaak!

Je hebt zeker al gehoord dat de energieprijzen een stevige duik hebben genomen in de afgelopen maanden. De gasprijzen bereikten zelfs hun laagste punt sinds 2016.  Hoe komt dat? En hoe zorg je ervoor dat jij dit ook effectief voelt in je portemonnee? Met andere woorden: hoe zet je als zelfstandig ondernemer of bedrijf die (tijdelijke) daling om in een voordeel op lange termijn?

Waarom zijn de energieprijzen laag?

Energieprijzen worden bepaald in functie van vraag en aanbod. En die worden op hun beurt weer beïnvloed door allerlei macro-economische en politieke factoren. De recente lage tarieven voor gas en elektriciteit zijn een gevolg van een opeenstapeling van factoren.

  • Afgelopen winter was erg zacht, waardoor er minder energie werd verbruikt. Dat lagere verbruik zorgde voor een aardgasoverschot, wat dan weer resulteerde in lagere prijzen.
  • Het voorbije jaar was er door de weersomstandigheden erg veel opbrengst uit zonne- en windenergie. Dat grotere aanbod zorgde ook voor prijsdalingen.
  • De nettarieven daalden lichtjes in het afgelopen jaar.
  • De coronacrisis veroorzaakte een serieuze daling in de energievraag:

>> De luchtvaart had veel minder brandstof nodig.

>> De industrie en de transportsector draaiden op een laag pitje.

>> Grote delen van de economie kwamen tot stilstand.

Door de combinatie van een gedaalde vraag en een groter aanbod daalden de prijzen voor elektriciteit en vooral aardgas aanzienlijk. Het is moeilijk te voorspellen of de energieprijzen zo laag blijven, het kan best zijn dat ze binnenkort weer flink gaan stijgen. Er zijn enkele trends en veronderstellingen die hiervoor wel een indicatie kunnen geven:

  • Na een zeer strenge periode van lockdown leeft de economie weer op, waardoor de energievraag stijgt en dus ook de prijzen.
  • De winterperiode komt eraan, wat zorgt voor extra energieverbruik voor verwarming en verlichting.

Hoe haal je als zelfstandige of bedrijf voordeel uit de lage energieprijzen?

Wil je als zelfstandige of KMO een blijvend voordeel halen uit deze lagere energieprijzen? Dan is het tijd om je energiecontract te laten herzien, ofje huidige contract vroegtijdig te verlengen om van betere voorwaarden te genieten.

Omdat de energieprijzen vandaag laag staan en ze naar alle waarschijnlijkheid binnenkort weer zullen stijgen, kan een nieuw energiecontract met een vast tarief je op dit moment een serieuze besparing opleveren in de toekomst. Zo blijf je genieten van de aantrekkelijke geldende energieprijzen, ook wanneer energieprijzen op de markt weer stijgen tijdens je contractperiode.

Geniet NU van de uitzonderlijke combinatie van huidige gunstige voorwaarden (die zich laten vertalen in een laag vast tarief), met een stijgende marktevolutie.

Met Comfy Pro van Luminus ben je beschermd tegen prijsstijgingen  met groene energie aan een vast en voordelig tarief.

Ook interessant voor jou