Laat je huis energiezuinig achter voor je op vakantie vertrekt

Je zou door alle reiskriebels zomaar vergeten dat je huis nog energie verbruikt wanneer jij er niet meer bent. Je koelkast, diepvriezer, modem, cv-ketel, alarmsysteem, … blijven natuurlijk stroom vragen. Uiteraard wil je het verbruik op dat moment tot een absoluut minimum beperken en spendeer je het uitgespaarde geld liever aan een extra cocktail of een uitstapje. Ga daarom eerst deze checklist na vooraleer je met je koffers de deur achter je dichttrekt.

Alle stekkers uit het stopcontact: CHECK

Een uitgeschakeld apparaat dat nog altijd op het net aangesloten is, verbruikt energie. Sluipverbruik kan een gemiddeld gezin tot wel 100 euro per jaar kosten. Denk bijvoorbeeld aan de microgolfoven die nog steeds het uur op de display toont. Die mag dan wel in een zuinige stand-bymodus staan, er blijft wel een uitwisseling van stroom. Hetzelfde geldt voor je tv, decoder, hifi-systeem, internetmodem … Ons advies? Trek zoveel mogelijk toestellen volledig uit als je op vakantie vertrekt. Laat ook je laders niet zomaar in het stopcontact steken. Veel werk? Niet als je een stekkerdoos met een schakelaar aanschaft. Op die manier sluit je met slechts één simpele druk op de knop een hele reeks sluimerverbruikers uit.

energiezuinige vakantie

Ook de koelkast en de diepvries uitschakelen: CHECK

Ga je voor een langere tijd weg? En dan bedoelen we twee weken of langer? Maak dan je koelkast volledig leeg en haal de stekker uit het stopcontact. De deur laat je het best op een kier staan om schimmelvorming geen kans te geven. Ga je nóg langer weg? Vergeet dan ook je diepvriezer niet, want dat is een grootverbruiker. Door een ijslaag in het vriesvak stijgt je stroomverbruik heel erg, dus is het sowieso nuttig om regelmatig alles te ontdooien. En wat is een beter moment dan wanneer jij het huis uit bent?

Zet je thermostaat laag of helemaal uit: CHECK

We weten allemaal dat temperatuurschommelingen geen zeldzaamheid zijn in België, zelfs tijdens de zomermaanden. Als het buiten onverwacht frisser wordt, slaat je thermostaat automatisch aan om het huis op temperatuur te houden. Ook wanneer je er niet bent. Zonde van de warmte en nutteloze energie, en vooral kosten die je liever niet wil maken. Ons advies: zet de thermostaat laag (bijvoorbeeld op 15 graden) of schakel hem helemaal uit. Een slimme thermostaat kun je in vakantiemodus zetten.

Schakel je verwarmingsketel uit: CHECK

Je cv-ketel is constant hard aan het werk om het water op temperatuur te houden. Wanneer jij buitenshuis een frisse duik neemt in het zwembad, is dat echter niet nodig. Schakel je cv-ketel dus gerust even uit en schenk hem ook een verdiende break! Dat geldt trouwens ook voor je (elektrische) boiler.

Controleer alle kranen: CHECK

Ga na of er een waterkraan lekt, zowel binnen als buitenshuis. Hou je niet in om ook alle andere kranen goed dicht te draaien, zelfs die van de wasmachine, de vaatwasser en het toilet! Denk daarbij ook eens aan de gaskraan van het fornuis, mocht je een gasfornuis hebben. Zo ben je helemaal zeker dat er geen energie verloren gaat.

Extra tip: draai de hoofdwaterkraan in je woning dicht. Zo voorkom je een eventueel waterlek terwijl jij op een of andere costa ligt!  

Doe alle lichten uit: CHECK

Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het wordt vaker vergeten dan je denkt. Heb je geen alarmsysteem en wil je je huis beschermen tegen inbraak? Koop dan een timer om elke dag een licht te laten branden, en op een gekozen tijdstip weer uit te schakelen. Of maak gebruik van slimme verlichting die je wanneer het jou past via een app kan bedienen vanop je vakantiebestemming. Geef hierbij uiteraard de voorkeur aan ledverlichting!

Welke apparaten laat je wel ingeschakeld?

Maak je gebruik van slimme apparaten zoals een alarmsysteem met camera of een robotstofzuiger die je vanop afstand kunt bedienen? Dan is het natuurlijk wel zaak om je internetmodem ingeschakeld te houden. Ook als je een programmeerbare grasmaaierrobot hebt, laat je die maar beter in het stopcontact zitten. Kwestie van thuis te komen zonder meteen aan het werk te moeten!

Luminus-klant? In je EXTRAS!-voordelenprogramma zitten heel wat uitstaptips en -kortingen

Naar mijn voordelen

Ook interessant voor jou