Je ecologische voetafdruk verkleinen? Kinderspel dankzij deze tips!

We hebben maar één aardbol. Dus we kunnen er maar beter voorzichtig mee omspringen. Kwestie dat er nog voldoende grondstoffen voor onze (achter)kleinkinderen over blijven. Hoe? Door onze gezamenlijke, maar ook individuele ecologische voetafdruk te verkleinen. We zetten je met behulp van een hele rits tips graag op weg.

Geen enkel individu is hetzelfde. Toch kunnen we allemaal samen helpen om van deze wereld een betere plek te maken. Dat kan op tig verschillende manieren. Niet elke tip werkt voor iedereen. Maar we zijn er rotsvast van overtuigd dat je toch inspiratie kunt halen uit onze lijst. Vergeet niet … alle kleine beetjes helpen. En vele beetjes van vele mensen maken één groot.

Consuminderen kun je leren

Duurzaam leven, wonen en werken verkleint je ecologische voetafdruk. Dat start bijvoorbeeld met consuminderen. Heb je echt alles wat je nieuw koopt nodig? Heel wat spullen kun je (laten) herstellen of tweedehands kopen. Probeer impulsaankopen te beperken en stel jezelf de vraag of je het wel echt nodig hebt.

Meer lezen over consuminderen en lokaal consumeren? Dat kan hier!

Toch iets echt nodig? Consumeer dan liefst lokaal. En kies producten van maatschappelijk verantwoorde merken. Dat geldt trouwens ook voor voedingsproducten: kies voor buurtwinkels, Buurderijen, seizoensgroenten en las wat vaker vegetarische gerechten in! En wees creatief met restjes.

Minder met de wagen

Een slechte gewoonte van heel wat Belgen: voor elke afstand – hoe klein ook – de wagen nemen. Probeer de alternatieven eens uit, je zal merken dat het de moeite loont. Leg kleine trajecten met de fiets of te voet af. En neem wat vaker het openbaar vervoer of experimenteer met autodelen. Heb je absoluut een wagen nodig? Ga dan voor een energiezuinig exemplaar, zoals een kleine stadswagen, een hybride auto of elektrisch voertuig.

Slimmer en kleiner wonen helpt ook

Ongeveer een derde van de CO2-uitstoot uit ons land is gelinkt aan slecht geïsoleerde woningen. De overheid sensibiliseert wel, maar wie slim is, wacht niet af. Zorg daarom voor een duurzame thuis en bespaar waar het kan: plaats radiatorfolie, vervang halogeenlampen door ledverlichting, installeer een spaardoucheknop en zet je apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Dan zijn kleine dingen die – als we ze allemaal samen toepassen – een groot verschil kunnen maken. Wil je slim investeren in je woning? Ga dan voor een energiezuinige condensatieketel, installeer zonnepanalen of isoleer je huis grondig.

Minder plastic is een must

Consuminderen plastic

Ook heel belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde: ons plasticgebruik aan banden leggen. Daar kun je vandaag al mee starten: koop geen plastic flessen water meer, maar vul een mooie drinkbus met kraanwater. Zeg nee tegen plastic zakjes en verpakkingen zoals Verschilmaker Ineke Van Nieuwenhove of ga winkelen in een verpakkingsvrije winkel zoals Robuust.

Ook interessant voor jou