Feit of fictie: is het voordelig om jaarlijks van energieleverancier te veranderen?

Als Belgische energieconsument twijfel je waarschijnlijk of jij ook jaarlijks van energiecontract moet switchen. Logisch, aangezien mediareportages en krantenkoppen beweren dat je honderden euro’s kan besparen door geregeld een nieuw energiecontract aan te gaan. Volgens cijfers van de VREG is die besparing de belangrijkste reden voor een overstap. Al is regelmatig switchen lang niet altijd de voordeligste optie, zeker niet nu de marktprijzen historisch hoog zijn. We gidsen je in dit artikel doorheen de feiten.

1 | Minder dan de helft van je energiefactuur gaat naar je energieleverancier

Je energiefactuur bestaat voor een groot deel uit kosten die níet door je energieleverancier worden bepaald:

 • Distributie- en transportkosten (die naar je netbeheerder gaan)

  De distributiekosten liggen vast per distributienetbeheerder. Die beheerder hangt dan weer af van de regio waarin je woont: check hier de nettarieven voor het Brussels GewestVlaanderen en Wallonië.
 • Taksen en heffingen (opgelegd door de overheid)
 • 21% btw

Het totaalaandeel van bovenstaande kosten ligt voor een gemiddeld Belgisch gezin rond de 70% van het totaalbedrag. De effectieve energiekosten, wat je dus aan je energieleverancier betaalt, ligt tussen 25% en 30%.

Energieleveranciers hebben over het algemeen dus maar een beperkte impact op je mogelijke kostenbesparing, aangezien 70% van de kosten geografisch bepaald zijn. Lees er meer over in ‘je energiefactuur onder de loep’.

2 | Een voordelig tarief vastklikken óf meesurfen met variabele energieprijzen?

Bij de meeste leveranciers kan je kiezen tussen een variabel of een vast tarief voor je energie.

 • Kies je voor een vast tarief? Dan betaal je voor de looptijd van je energiecontract dezelfde prijs, los van de schommelingen van de markt. Als je dus op een gunstig moment intekent, wanneer de marktprijzen laag staan, ben je 1 tot 3 jaar zeker van dat voordelige tarief. Maar dan moet je natuurlijk wel bij dezelfde leverancier blijven.
 • Kies je voor een variabel tarief? Dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hiervan meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend. 

Er bestaat dus een energiecontract voor iedereen: heb je graag zekerheid, dan is een vast tarief op je lijf geschreven. Geniet je toch liever van elke daling op de energiemarkt? Dan is een variabel tarief meer iets voor jou. Jouw leverancier voorziet beide opties, dus je hoeft niet meteen van partner te veranderen om van jouw voordeel te genieten.

Tip: opgelet in verband met de marktprijzen!

De marktprijzen van energie zijn sinds de zomer van 2021 in opmars. Ook in het laatste kwartaal – waarin je verbruik logischerwijze het hoogst ligt – verwachten we helaas geen beterschap. We spreken hier over een stijging tot wel 96% voor de elektriciteitsprijs en 248% voor de gasprijs, die voelbaar is over alle energieleveranciers heen. Paniek is gelukkig niet nodig, want omdat de energieprijs slechts één onderdeel is van je energiefactuur, is de een impact een pak genuanceerder.Zeker voor Luminus-klanten, aangezien we onze eigen stroomproductie en -aankoop continu optimaliseren om de impact voor onze klanten te beperken.

3 | Geef de voorkeur aan getrouwheidskorting boven eenmalige promoties

Misschien dacht je al aan een overstap naar een andere leverancier omwille van het (eenmalige) welkomstcadeau dat je krijgt. 

 • Let op dat je niet intekent voor onduidelijke promoties of loze beloftes. Sommige promo’s klinken groots maar leveren je weinig winst op aan het einde van de rit. Vergeet dus nooit de kleine lettertjes te lezen. 
 • Elk eerste jaar bij een energieleverancier is het moeilijk inschatten wat je aan het einde van het jaar effectief zal moeten betalen omdat de manier van factureren kan verschillen.

Als je bij dezelfde leverancier blijft, beperk je verrassingen op die jaarfactuur. Bovendien kan een vaste energieleverancier je beter adviseren in je keuze voor een bepaald energietarief, omdat die inzage heeft in jouw unieke energieverbruik. Zo wordt jouw verstrekker van energie eigenlijk je ‘partner in energie’.

 • Sommige energieleveranciers geven getrouwheidskortingen die je doorheen de jaren een pak meer opleveren dan een jaarlijkse overstap. We geven je een concreet voorbeeld:

Luminus beloont haar klanten om hun trouw, en die korting groeit zelfs met de jaren. Bij het tweede jaar in het Comfy energietarief geniet je 5% korting op je energie. Het derde jaar, en alle jaren die daarop volgen, wordt dat zelfs 10%. 

Blijf dus liever bij een energieleverancier die je een goede service biedt én je beloont voor je trouw.

4 | Duurzame voordelen van een ‘partner in energie’

Naast onze getrouwheidskorting biedt Luminus nog vele andere duurzame voordelen:

 • Een focus op groene en hernieuwbare energie die níet duurder is. Zo helpen we de energietransitie te versnellen. We zijn de Belgische nr. 1 in water- en windenergie, mede dankzij onze 7 waterkrachtcentrales en 259 windturbines (en meer op komst).
 • Een overzichtelijke en veilige persoonlijke klantenzone My Luminus (via desktop of app).
 • Snelle en supersympathieke bijstand online en via onze klantendienst.
 • Transparante energiefacturen waarop geen enkel detail mist.
 • Luminus Extras-klantenvoordelen met knappe kortingen en voordelen waarbij je jaarlijks tot honderden euro’s kan besparen.
 • Kortingen op het onderhoud van je gasketel of gratis pechverhelping en fietsbijstand, afhankelijk van je gekozen energietarief.
 • Zonnepaneleneigenaars met digitale meter krijgen, ongeacht hun energietarief, automatisch een injectievergoeding voor hun overtollige elektriciteit.
 • Een bespaarplatform waarop je o.a. een gratis energiebesparingsplan op maat krijgt.

Conclusie? Het is niet voordelig om jaarlijks te wisselen van energieleverancier

Aan het einde van de rit moet je zelf de afweging maken wat voor jou het voordeligste is. Lees de kleine lettertjes van de mogelijke contracten, neem promo’s en getrouwheidskortingen in overweging, denk na over variabel vs. vast tarief, enzovoort.

Vergeet ook niet stil te staan bij de getrouwheidsrelatie die je met je leverancier opbouwt, en de daaruit volgende voordelen en ervaring. Dan zal je snel zien dat het niet per se de aantrekkelijkste optie is om kortingen en lagere tarieven na te jagen.

Ook interessant voor jou