Hoeveel kost het onderhoud van een verwarmingsketel?

Afhankelijk van het type brandstof moet je jouw ketel elk jaar of elke twee jaar laten onderhouden. Maar hoeveel kost een ketelonderhoud eigenlijk? Vergeet in elk geval niet dat zo’n onderhoud ook een besparing oplevert doordat je toestel beter werkt. En het is ook beter voor het milieu.

Hoeveel budget moet ik voorzien voor het onderhoud van mijn cv-ketel?

Het onderhoud van een ketel op aardgas kost gewoonlijk tussen de 150 en 170 euro. Voor mazout moet je rekenen op een prijs tussen 180 en 200 euro. Deze prijzen zijn indicatief en exclusief btw. Waarom zonder btw? Omdat de btw afhangt van je woning. De btw bedraagt 6% als de ketel langer dan 10 jaar in een pand staat. Het maakt daarbij niet uit of je eigenaar of huurder bent.

In andere gevallen bedraagt de btw 21%. Een voorbeeld: bij Luminus kost het onderhoud van een aardgasketel 156 euro (btw aan 6%) of 178,08 euro (btw aan 21%). Voor een mazoutketel betaal je 198 euro (6% btw) of 226,08 euro (21% btw).

Vertrouw het onderhoud van je ketel toe aan een professional

Niet iedereen kan instaan voor het onderhoud van je ketel. We raden je bovendien aan na te gaan of de technicus door je gewest wordt erkend. Hij moet je bovendien ook een controlecertificaat overhandigen. Dit bewijs is belangrijk. Waarom? Ten eerste is het onderhoud van een ketel een wettelijke verplichting. Ten tweede is het belangrijk bij brand. Stel je voor dat er brand ontstaat door je ketel. Als je niet kan bewijzen dat het onderhoud op de juiste manier (tijdig en door een erkende professional) is uitgevoerd, kan de verzekeringsmaatschappij weigeren je te vergoeden. 

Te verleidelijke prijzen? Pas op!

Kijk ook uit voor te verleidelijke aanbiedingen die hier en daar te vinden zijn. Enerzijds moet het onderhoud worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Anderzijds gaat het om veel meer dan snel een borstel en stofzuiger gebruiken om de ketel schoon te maken. Een prijs van 50 euro is echt niet geloofwaardig. Het onderhoud van een ketel vereist dat een aantal elementen wordt gemeten en afgesteld door een deskundige, zoals branderinstellingen en verbrandingsmechanismen.

De 4 voordelen van ketelonderhoud

Regelmatig en dus preventief onderhoud van een verwarmingssysteem verbetert de prestaties aanzienlijk. Het garandeert een goede werking en zorgt ervoor dat de ketel optimaal werkt. En dat biedt vier voordelen.

1. Milieu. Je verbruikt minder fossiele energie. Een goed afgestelde ketel stoot minder C02 uit. Het milieu zal er je dankbaar voor zijn.

2. Budget. Een slecht onderhouden ketel heeft last van verstoppingen en foute afstellingen. Daardoor kan je extra veel energie verbruiken en dat kost geld. Een goed onderhouden ketel zal ook langer meegaan.

3. Veiligheid. Ketelonderhoud zorgt ervoor dat je op beide oren kan slapen. Als je over een veilige ketel beschikt, dan weet je dat die geen schadelijke stoffen vrijgeeft of brandrisico inhoudt.

4. Gemoedsrust. Onderhoud biedt je ook een praktisch voordeel. Je vermindert het risico op pannes. Pannes die volgens de wet van Murphy altijd gebeuren op het slechtste moment, net wanneer het koud is buiten! 

Hoe vaak laat je je ketel onderhouden?

Je ketel laten onderhouden is een wettelijke verplichting die in België door de gewesten wordt bepaald.

In Vlaanderen:

• Om de twee jaar voor aardgasketels.
• 1 keer per jaar voor mazoutketels.

In Brussel:

• Om de twee jaar voor aardgasketels.
• 1 keer per jaar voor mazoutketels.

In Wallonië:

• Elke 2 jaar voor aardgasketels met een vermogen dat hoger is dan 100 kW.
• Elke 3 jaar voor aardgasketels met een vermogen dat lager is dan of gelijk is aan 100 kW.
• 1 keer per jaar voor mazoutketels.

Voordelen van ketelonderhoud bij Luminus

1. Snelle service

In het geval van een storing komt er binnen de 24 uur een erkende Luminus-technicus naar je toe.

2. 24/7-hotline

De noodlijn Ketel Onderhoud is 24 uur per dag, 7 dagen op 7 bereikbaar op het nummer 0800 80808.

3. Eenvoudige facturering

Je betaalt een vast bedrag per maand dat dient als aanbetaling voor het volgende onderhoud.

4. Wettelijke certificaten

Je krijgt onmiddellijk alle wettelijke certificaten, want het onderhoud wordt uitgevoerd door een erkende technicus.

Ook interessant voor jou