Hoeveel kost een verhuis?

Ga je verhuizen? Daar komt heel wat bij kijken. We vertelden je eerder al welke instanties je best op de hoogte brengt van je nieuwe adres. Maar je bent wellicht ook nieuwsgierig naar het kostenplaatje. Welke uitgaven mag je verwachten en hoe bereid je je optimaal voor? Een overzicht.

Verhuisdienst of vrienden?

Als je een verhuisdienst inschakelt, betaal je in feite voor vier kosten: de verhuiswagen, de verhuizers, de voorrijkosten en de af te leggen afstand. Aangezien er veel factoren meespelen, is het moeilijk er één prijs op te plakken. Maar verwacht in ieder geval een factuur van 500 à 2.000 euro. Meerdere offerte-aanvragen op voorhand voorkomen een verrassing of teleurstelling achteraf.

Verhuisdienst gekozen? Besparen doe je in dit geval vooral met een goede voorbereiding. Als alles mooi klaar staat en de verhuizers niet te ver moeten rijden, is je verhuis op een halve dag al gefikst. Houd daarboven ook rekening met de datum waarop je verhuist. Is dat in het weekend? Dan betaal je aanzienlijk meer dan op een doordeweekse dag.

Nog voordeliger wordt het natuurlijk als je een bende vrienden en familie optrommelt. Dan hoef je – naast wat drank of een hapje voor de moeite – weinig centen uit te geven. Al is er hier ook een maar … want je hebt voldoende én ruim vervoer nodig. Een bestel- of verhuiswagen huren kost je 50 à 60 euro per uur. Dus ook hier geldt: hoe efficiënter en sneller je verhuist, hoe goedkoper.

Verhuisdozen en -liften

Een standaard huisraad past wel in herbruikbare en/of kartonnen dozen. Vraag ze bij de supermarkt, vrienden en familie. Of koop ze desnoods aan voor enkele euro’s. Heb je echter enkele bijzondere stuks zoals een piano, een biljarttafel of een aquarium in je bezit?

Dan is gespecialiseerde hulp noodzakelijk, zeker als de objecten naar een verdiep of naar een moeilijk bereikbaar vertrek verplaatst moeten worden. Reken op minimaal 75 euro per dag voor een verhuislift. In het weekend betaal je vaak nog een supplement.

En ook voor een verhuislift met bediener komt er een extra kost bij. In dat geval betaal je al snel zo’n 65 euro per uur voor de vakman én de ladderlift.

Kostprijs verhuis

Breng de post en andere leveranciers op de hoogte

Voordat je adreswijziging in orde is bij al je leveranciers zijn er wel enkele maanden verstreken. Om zeker te zijn dat je al deze belangrijke post in tussentijd blijft ontvangen, kan je bij bpost vragen om je post door te sturen.

Maar ook dat heeft een prijskaartje: van 26,95 euro voor 3 maanden tot 201,60 euro voor 24 maanden.

Houd daarnaast ook in je achterhoofd dat de nieuwe aansluiting van je internet-, tv- en telefoniediensten in sommige gevallen ook betalend is. Dat hangt af van je huidige abonnement en van de aanwezige aansluitingen op je nieuwe woonplek. Het overzetten van je energiecontract is gelukkig kosteloos.

Vergeet je zonnepanelen niet!

Wist je dat je zelfs je zonnepanelen kan verhuizen? Zolang je de hele installatie meeneemt, is dat perfect mogelijk. Natuurlijk is dit een kostelijke zaak, want alles moet ontmanteld en weer geïnstalleerd worden. Is het de moeite waard? Dat hangt af van onder meer de leeftijd en de toestand van je zonnepanelen, de positie van je oude en nieuwe dak, enzovoort.

Mis geen enkele to do dankzij slimverhuizen.be

Te veel informatie om te onthouden? Dat begrijpen we. Om niets over het hoofd te zien, hebben we het handige platform slimverhuizen.be ontwikkeld. Daar krijg je naast allerlei praktische tips ook een gepersonaliseerde checklist voor je verhuis. Veel succes!

Ook interessant voor jou