Hoe kan ik de CO2-uitstoot van mijn woning verminderen?

Met de toekomst van onze planeet in het achterhoofd, speelt de milieuwinst een steeds grotere rol bij investeringen in onze woning. Hoe minder CO2, hoe kleiner de ecologische voetafdruk van de woning. We zetten enkele belangrijke duurzame investeringen op een rijtje en bekijken hoe energie-efficiënt ze zijn.

Wat is CO2 en waarom moeten we de uitstoot beperken?

CO2 of koolstofdioxide is het meest bekende broeikasgas. Het ontstaat bij vervuilende activiteiten, zoals de verbranding van koolstofhoudende materialen (bijvoorbeeld hout en fossiele brandstoffen), maar ook wanneer je uitademt. Bomen doen het tegenovergestelde en halen CO2 uit de lucht. Eén boom verwerkt jaarlijks ongeveer 22 kg CO2.

Bij te veel CO2 in de lucht raakt de aarde oververhit. De opwarming van de aarde zorgt voor gevolgen als overstromingen, lange droogtes, het smelten van de poolkappen… Kortom: desastreuze klimaatveranderingen. Om dit gebeuren een halt toe te roepen, moeten we met zijn allen minder CO2 uitstoten. Een deel van de oplossing is de CO2-voetafdruk van onze woningen verkleinen.

Minder verbruiken verkleint je ecologische voetafdruk

Een gemiddelde woning heeft een CO2-voetafdruk van 5 ton per jaar, waarvan ongeveer 4 ton afkomstig is van de verwarmingsketel en 1 ton van het elektriciteitsverbruik. Dit is het equivalent van wat meer dan 200 bomen per jaar aan CO2 kunnen opnemen. De makkelijkste manier om je CO2-voetafdruk te verkleinen is via de manier waarop jij je woning of sanitair water verwarmt. Hoe energiezuiniger je woning, hoe minder CO2 je namelijk uitstoot. Maar hoe pak je zoiets concreet aan? Er zijn verschillende maatregelen om duurzaam te verwarmen en die hebben ook een positief effect hebben op je wooncomfort.

Maatregelen die de CO2-uitstoot van je woning verminderen

Isolatie

Dak-, spouwmuur- of vloerisolatie zijn enkele van de meest onderschatte duurzame investeringen. Het rendement is hoog en de kosten beperkt, door de verschillende soorten isolatiematerialen die tegenwoordig beschikbaar zijn. Daardoor is de terugverdientijd erg kort.

Om te kijken naar de vermindering van je CO2-uitstoot, maken we best een onderscheid tussen de verschillende isolatiewerken. We gaan in dit voorbeeld uit van de uitstoot van een gemiddelde woning (4 ton per jaar), een verwarmingsaandeel in het energieverbruik van 70%, en een besparing van 30% voor dakisolatie, 25% voor spouwmuurisolatie en 10% voor vloerisolatie:

  • Dakisolatie levert een besparing op tot 840 kg CO2/jaar.
  • Spouwmuurisolatie levert een besparing op tot 700 kg CO2/jaar.
  • Vloerisolatie levert een besparing op tot 280 kg CO2/jaar.

Bovendien stijgt je wooncomfort door aangenaam warme vloeren en muren, een constantere temperatuur (warm in de winter, frisser in de zomer) en minder storende tochtstromen.

Lees meer over de voordelen in ons artikel ‘6 goede redenen om jouw woning te isoleren’

Condensatieketel

Een gezin met een cv-ketel op aardgas verbruikt gemiddeld 20.000 kWh op jaarbasis. Per kWh aardgas betekent dit ongeveer 0,2 kg CO2 of in totaal 4.000 kg CO2/jaar. Als je overschakelt van een oude, klassieke ketel naar een nieuwe (hoogrendements)condensatieketel verbruik je tussen 15% en 30% minder. Dit komt in dit voorbeeld neer op 600 tot 1.200 kg CO2/jaar.

Stookolie stoot per kWh ongeveer 0,26 kg CO2 uit. Ook hier zorgt het vervangen van je oude ketel voor een vergelijkbare CO2-winst. Hou wel in gedachten dat je sinds 2021 bij nieuwe woningen en ingrijpende renovaties geen mazoutketel meer mag plaatsen. Voor bestaande woningen komt er pas vanaf 2035 een verbod op.

Zonnepanelen

De zon is een belangrijke energiebron waar steeds meer woningen en bedrijven de voordelen van inzien. Zonne-energie is namelijk een pak duurzamer dan energie uit fossiele brandstoffen.

Door zelf je energie op te wekken met zonnepanelen komt er ongeveer 80% minder CO2 vrij in vergelijking met de stroommix op het Belgische net. Bij de opwekking van elektriciteit voor het Belgische net komt ongeveer 297 gram CO2 vrij per kWh. Wek je de stroom zelf op met zonnepanelen, dan kom je aan 55 gr CO2 per kWh (inclusief productie en recyclage van de zonnepanelen). Met een verbruik van 3.500 kWh per jaar bespaar je op jaarbasis dus meer dan 800 kg CO2.

Heb je vragen over zonnepanelen? Ons gratis e-book staat boordevol weetjes en praktische informatie.

Warmtepomp

Warmtepompen bestaan in verschillende maten en gewichten. Afhankelijk van het type, is ook de impact op je verbruik en je CO2-winst groter of kleiner. Lucht-lucht warmtepompen verwarmen bijvoorbeeld 2 tot 4 keer efficiënter dan een gasketel, en een water-water warmtepomp is zelfs meer dan 5 keer zo efficiënt. Als we kijken naar een hybride systeem van een warmtepomp in combinatie met een condenserende gasketel (voor piekvraag) dan is je CO2-winst om en bij de 800 kg CO2/jaar.

  • Warmtepompen verbruiken wel heel wat elektriciteit. Daardoor is de combinatie met zonnepanelen een uitstekende keuze die jouw CO2-voetafdruk nog meer verkleint.

Ramen en deuren

Ook het vervangen van ramen en deuren heeft een grote impact op je CO2-uitstoot. De isolerende werking van hoogrendementsglas zorgt voor een besparing tot 400 kg CO2/jaar ten opzichte van enkel glas. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van het aantal ramen, de grootte van de glaspartijen, enzovoort. Ook het vervangen van jouw raam- en deurkaders kan ervoor zorgen dat het warmteverlies verder wordt beperkt en je minder CO2 uitstoot. Ondertussen is het trouwens een standaardklus om de EPC-waarde van je woning te verbeteren.

Zonneboiler

Via zonnecollectoren op het dak wordt warmte doorgegeven aan het leidingwater in je zonneboiler. Dit warm water kan dan gebruikt worden in de keuken, in de badkamer of voor je verwarmingssysteem. Hierdoor stoot je jaarlijks tot 300 kg minder CO2 uit.

InvesteringCO2-winst/jaarAantal bomenKostTerugverdientijd
Dakisolatie1.300 kg593.000 euro (voor 100 m2)3 tot 6 jaar
Spouwmuurisolatie800 kg36tussen 4.000 en 6.000 euro (voor 150 m2) 7 tot 10 jaar
Vloerisolatietot 500 kgtot 222.500 euro (voor 100 m2) 5 tot 10 jaar
Vervanging door condensatieketeltot 1.000 kgtot 455.000 euro7 tot 10 jaar
Zonnepanelentot 1.000 kgtot 456.000 euro (voor 12 panelen)7 tot 9 jaar
Nieuwe installatie warmtepomptot 4.000 kgtot 182tussen 5.000 en 23.000 euromeer dan 15 jaar
Hoogrendementsglastot 500 kgtot 23tussen 7.000 en 9.000 euro (voor 50 m2) meer dan 15 jaar
Zonneboilertot 500 kgtot 233.500 euro10 tot 15 jaar
Thuisbatterij5.000 euro13 tot 20 jaar
Warmtepompboilertot 500 kgtot 233.000 euromeer dan 15 jaar

*De informatie in deze tabel is enkel bedoeld als voorbeeld en geeft een beeld van de gemiddelde prijzen en cijfers in België. Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden.

Ook interessant voor jou