Hoe kan ik de CO2-uitstoot van mijn woning verminderen?

Met de toekomst van onze planeet in het achterhoofd, is de milieuwinst meer en meer een factor bij investeringen in jouw woning. Deze winst kan uitgedrukt worden in CO2. Hoe minder CO2, hoe kleiner de ecologische voetafdruk van je woning. ­

We zetten enkele belangrijke duurzame investeringen op een rijtje en bekijken welke invloed ze hebben op je CO2-uitstoot. Met andere woorden: hoe energie-efficiënt zijn (je toekomstige) duurzame investeringen?

Wat is CO2 en waarom moet de uitstoot zo veel mogelijk worden beperkt?

CO2 of koolstofdioxide is het meest bekende broeikasgas dat bijvoorbeeld ontstaat bij verbranding van koolstofhoudende materialen zoals hout, fossiele brandstoffen … maar ook bijvoorbeeld wanneer je uitademt. Bomen doen het tegenovergestelde en halen CO2 uit de lucht. 1 boom verwerkt jaarlijks ongeveer 22 kg CO2.

Bij te veel CO2 in de lucht raakt de aarde oververhit. De opwarming van de aarde zorgt voor gevolgen als overstromingen, lange droogtes, het smelten van de poolkappen … kortom: desastreuze klimaatveranderingen. Om dit een halt toe te roepen, moeten we met zijn allen minder CO2 uitstoten. Een deel van de oplossing is de CO2-voetafdruk van onze woningen verkleinen.

Minder verbruiken = kleinere ecologische voetafdruk = lagere CO2-uitstoot

Een gemiddelde woning heeft een CO2-voetafdruk van 5 ton per jaar, respectievelijk 4 ton is afkomstige van de verwarmingsketel en 1 ton van het elektriciteitsverbruik. Dit is het equivalent van wat meer dan 200 bomen in 1 jaar aan CO2 kunnen opnemen. Het is dan ook logisch dat je jouw CO2-voetafdruk vooral kunt verkleinen via maatregelen die rechtstreeks effect hebben op het verwarmen van je woning of sanitair water. Hoe energiezuiniger je woning, hoe minder CO2 je uitstoot. Maar hoe pak je zoiets concreet aan? Er zijn verschillende maatregelen die ook een positief effect hebben op je wooncomfort.

Maatregelen die de CO2-uitstoot van je woning verminderen

Isolatie

Dak-, spouwmuur- of vloerisolatie is een van de meest onderschatte duurzame investeringen. Vandaag de dag heb je de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Bovendien is het rendement van isoleren hoog en zijn de kosten beperkt, waardoor de terugverdientijd kort is.

Om te kijken naar de vermindering van je CO2-uitstoot, maken we best een onderscheid tussen de verschillende isolatiewerken. We gaan in dit voorbeeld uit van de uitstoot van een gemiddelde woning (4 ton per jaar), een verwarmingsaandeel in het energieverbruik van 70%, en een besparing van 30% voor dakisolatie, 25% voor spouwmuurisolatie en 10% voor vloerisolatie:

  • Dakisolatie levert een besparing op tot 840 kg CO2/jaar.
  • Spouwmuurisolatie levert een besparing op tot 700 kg CO2/jaar.
  • Vloerisolatie levert een besparing op tot 280 kg CO2/jaar.

Bovendien stijgt je wooncomfort door aangenaam warme vloeren en muren, een constantere temperatuur (warm in de winter, frisser in de zomer) en minder storende tochtstromen.

Condensatieketel

Een gezin met een cv-ketel op aardgas verbruikt gemiddeld 20.000 kWh op jaarbasis. Per kWh aardgas betekent dit ongeveer 0,2 kg CO2 of in totaal 4.000 kg CO2/jaar. Als je overschakelt van een oude, klassieke naar een nieuwe (hoogrendements)condensatieketel verbruik je tussen 15% en 30% minder. Dit komt in dit voorbeeld neer op 600 tot 1200 kg CO2/jaar.

Stookolie stoot per kWh ongeveer 0,26 kg CO2 uit. Ook hier zorgt het vervangen van je oude ketel voor een vergelijkbare CO2 winst. Hou wel in gedachten dat je vanaf 2021 bij nieuwe woningen en ingrijpende renovaties geen mazoutketel meer mag plaatsen. Voor bestaande woningen komt er pas vanaf 2035 een verbod op.

Zonnepanelen

De zon is een belangrijke energiebron. Niet alleen het leven op aarde is er volledig van afhankelijk, steeds meer woningen en bedrijven zien de voordelen ervan. Energie uit de zon is namelijk een pak duurzamer dan energie uit fossiele brandstoffen.

Door zelf je energie op te wekken met zonnepanelen komt er ongeveer 80% minder CO2 vrij in vergelijking met de stroommix op het Belgische net. Bij de opwekking van elektriciteit voor het Belgische net komt ongeveer 297 gram CO2 vrij per kWh. Wek je de stroom zelf op met zonnepanelen, dan kom je aan 55 gr CO2 per kWh (inclusief productie en recyclage van de zonnepanelen). Met een verbruik van 3500 kWh per jaar bespaar je op jaarbasis dus meer dan 800 kg CO2.

Heb je vragen over zonnepanelen? Ons gratis e-book staat boordevol weetjes en praktische informatie.

Warmtepomp

Warmtepompen bestaan in verschillende maten en gewichten. Afhankelijk van het type, is ook de impact op je verbruik en je CO2-winst groter of kleiner. Lucht-lucht warmtepompen verwarmen 2 tot 4 keer efficiënter, terwijl een water-water warmtepomp meer dan 5 keer zo efficiënt verwarmt in vergelijking met een gasketel.

Als we kijken naar een hybride systeem van een warmtepomp in combinatie met een condenserende gasketel (voor piekvraag) dan is je CO2-winst om en bij de 800 kg CO2/jaar.

Warmtepompen verbruiken wel heel wat elektriciteit. Daardoor is de combinatie met zonnepanelen een uitstekende keuze , waardoor je jouw CO2-voetafdruk nog meer verkleint.

Ramen en deuren

Ook het vervangen van ramen en deuren heeft een grote impact op je CO2-uitstoot. De isolerende werking van hoogrendementsglas zorgt voor een besparing tot 400 kg CO2/jaar ten opzichte van enkel glas. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van het aantal ramen, de grootte van de glaspartijen, enzovoort.

Ook het vervangen van jouw raam- en deurkaders kan ervoor zorgen dat het warmteverlies verder wordt beperkt en je minder CO2 uitstoot.

Zonneboiler

Via zonnecollectoren op het dak wordt warmte doorgegeven aan leidingwater in je zonneboiler. Dit warm water kan dan gebruikt worden aan de kraan, in de douche of voor je verwarmingssysteem. Hierdoor stoot je jaarlijks tot 300 kg minder CO2 uit.

Tabel CO2 uitstoot woning

*De informatie in deze tabel is enkel bedoeld als voorbeeld en weergeeft de gemiddelde prijzen en cijfers in België. Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden.

Zin om te weten te komen hoeveel je op je jaarlijkse energiefactuur nog kan besparen? Doe onze eenvoudige online berekening en krijg persoonlijk advies gepresenteerd. 

Ook interessant voor jou