Hoe dragen zonnepanelen en thuisbatterijen bij tot een doorlopende stroomtoevoer voor je bedrijfscontinuïteit?

Als zelfstandige of bedrijf ben je onderworpen aan verschillende stoorzenders. Eén punt waar je altijd op wil kunnen rekenen? De continue stroombevoorrading voor je onderneming – zodat je nooit ongepland de pauzeknop hoeft in te drukken. Vormen zonnepanelen met een thuisbatterij misschien de garantie op een doorlopende elektriciteitstoevoer?

De belangrijkste bedreigingen voor je bedrijfscontinuïteit

Als zelfstandige of ondernemer met een thuiskantoor, handels- of bedrijfspand, weet je dat de continuïteit van je dagelijkse werking in het gedrang kan komen door diverse onverwachte storingen en problemen:

 • Je communicatiemiddelen die het laten afweten (telefonie, internet, elektronische betalingen, etc.)
 • Je locatie die tijdelijk onbereikbaar is (door werken, noodweer of schade)
 • Stroompannes die je noodzakelijke elektriciteitstoevoer onderbreken.

Grote bedrijven kiezen vaak voor een UPS-systeem (of uninterruptible power supply) om continuïteitsverlies door stroompannes tegen te gaan. Maar als kleine ondernemer heb je daar meestal niet de middelen voor. Toch zijn er alternatieve oplossingen om een doorlopende stroomtoevoer te voorzien, bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen in combinatie met een batterij.

Plotse schade waardoor je niet verder kan werken? Met Luminus Pechverhelping Pro staat er binnen de 2 uur hulp aan de deur

Bedrijfscontinuïteit beter gewaarborgd dankzij de combinatie van zonnestroom en een thuisbatterij

Om te rekenen op continue stroom kunnen zonnepanelen in combinatie met een batterij een oplossing bieden.

Dankzij een thuisbatterij kunnen je zonnepanelen stroom blijven produceren, én kan je die stroom blijven opslaan tijdens algemene stroompannes. Zonder thuisbatterij schakelen je zonnepanelen automatisch uit bij een panne op het elektriciteitsnet, om te vermijden dat ze er stroom op injecteren en zo schade veroorzaken.

Voor de duidelijkheid:

 • Om je batterij als back-up te laten dienen bij een stroompanne, heb je bovenop je batterij ook een extra back-upsysteem nodig.
 • Een batterij met back-upsysteem garandeert de continuïteit van bepaalde elektrische installaties, niet van je volledige bedrijfsvoering.

Maar zonnepanelen hebben nog meer voordelen voor je bedrijf:

 • Met zonnepanelen maak je gebruik van gratis, eigenhandig opgewekte groene energie waarop je geen nettarieven of heffingen betaalt.
 • Is je productie uit zonnepanelen hoger dan je energiebehoefte? Dan injecteer je die overtollige energie op het net en ontvang je hiervoor in Vlaanderen een injectievergoeding. Of je slaat ze op in een batterij. 
 • Onvoldoende energie uit je zonnepanelen – bijvoorbeeld ’s avonds? Dan schakelt het systeem automatisch over op een stroomtoevoer vanuit het distributienet of kan je de opgeslagen energie op je batterij inzetten. 
 • Goed geïnstalleerde zonnepanelen zijn optimaal bestand tegen noodweer (inclusief hagel, hevige wind en zijn overigens vries- en hittebestendig). Is er toch schade? Dan is er de Luminus noodlijn om je op elk moment snel en persoonlijk verder te helpen.
 • Zonnepanelen kunnen mogelijk gestoord worden door problemen in de elektriciteitskast. Om dit zoveel mogelijk te vermijden, kan je aan je installateur vragen om de omvormer op een ander elektriciteitscircuit te plaatsen. 

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stroompannes:

 • Een kortsluiting in je elektriciteitskast 
  Oplossing: bel een elektricien of doe een beroep op Luminus Pechverhelping Pro
 • Geen elektriciteit door extreem weer of natuurramp 
  Oplossing: bel een elektricien of doe een beroep op Luminus Pechverhelping Pro
 • Stroompannes op lokaal niveau
  Oplossing: contacteer je netbeheerder en reken ondertussen op de energie uit je zonnepanelen of thuisbatterij
 • Stroomtekort door hoge energievraag en overbelasting van het net 
  Oplossing: contacteer je netbeheerder en reken ondertussen op de energie uit je zonnepanelen of thuisbatterij
 • Geplande stroompannes 
  Oplossing: plan op voorhand je werk rond deze stroompannes, of reken op de energie uit je zonnepanelen of thuisbatterij. 

Lees ook: De 5 belangrijkste oorzaken van stroompannes

Bij storingen aan je zonnepanelen steeds directe persoonlijke hulp en altijd bereikbaar 
Defecte zonnepanelen komen zelden voor, maar wanneer je productie vermindert of stopt, ontvang je hopelijk een goede service van je installateur.  Zorgde Luminus voor je installatie, dan kan je 24/7 rekenen op persoonlijke hulp van experten via onze gratis hotline. Zij stellen telefonisch een eerste diagnose. Indien nodig komt een erkend technicus ter plaatse om je een optimale dienstverlening te bieden.

Bijkomende voordelen van zonnepanelen voor mijn onderneming 

Als zelfstandige en bedrijf zijn er heel wat goede redenen om te investeren in een zonnepaneleninstallatie: van de onmiddellijke en langdurige besparing op je energiefactuur, het hoge rendement en de stabiele kostenstructuur die je beschermt tegen stijgende energieprijzen, tot het groene imago. Het is bovendien fiscaal voordelig om als zelfstandige of vennootschap te investeren in zonnepanelen. 

Lees ook: De verhoogde investeringsaftrek als fiscaal voordeel voor de aankoop van zonnepanelen.

Met zonnepanelen, in combinatie met een thuisbatterij en de 24/7 persoonlijke bijstand voor storingen aan Luminus-installaties, kan je zorgeloos ondernemen. Je geniet van maximaal ononderbroken stroomtoevoer en van optimale bedrijfscontinuïteit.

Ook interessant voor jou