Hoe bescherm ik mezelf tegen de keerzijde van het digitale tijdperk?

De toekomst van het digitale tijdperk waarin we leven wordt elke dag meer zichtbaar. Onlangs kon je op onze blog nog lezen over Smart Home Devices, want een geconnecteerde woning is al even geen ver-van-ons-bedshow meer. Ook het online regelen van je bankzaken, het betalen met je smartphone en het virtueel boeken van je vakantie zijn helemaal ingeburgerd. Het internet maakt ons leven een pak eenvoudiger, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Hoe kan je je in deze nieuwe wereld voldoende beschermen tegen de virtuele valkuilen van vandaag?

Internetprivacy komt geregeld in het nieuws en je vraagt je misschien af of jouw online activiteiten ook worden gevolgd. Voel je je er ongemakkelijk bij? Dan ben je niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 90% van ons zich zorgen maakt over zijn privacy op het wereldwijde web. Het is van groot belang dat je jezelf en je apparaten (preventief) beschermt. Wij helpen je graag op weg…

Het beschermen van een computer is niet zo moeilijk. Bijna iedereen kent de voordelen van een goede antivirus. Veiligheid limiteert zich echter niet meer alleen tot het beschermen van je computer, het gaat veel verder. Wie is er verbonden met je thuisnetwerk? Wat bekijken je kinderen online? Is je smartphone genoeg beveiligd?

Bescherm ál je apparaten

Waarschijnlijk gebruik je meerdere apparaten voor het internetten, chatten of het lezen van je e-mails. Het gemiddelde Belgische gezin beschikt tegenwoordig over een smartphone, een computer en misschien ook een tablet. Al deze apparaten moeten worden beveiligd. Het kiezen en beheren van de verschillende beveiligingsoplossingen wordt dan iets minder eenvoudig…

Ouderlijk toezicht op surfgedrag

Je kinderen surfen op internet voor zowel school als voor hun eigen vermaak. Hoe kunnen zij voldoende beschermd worden tijdens hun rondje surfen? In principe is het van groot belang om het surfgedrag van je kroost in de gaten te houden en bepaalde inhoud te blokkeren. Met Parental Control kan je zelf bepalen welke websites toegankelijk zijn en welke niet. Je kan dit instellen naar gelang de leeftijd van je kind of je kan bepaalde website blokkeren indien het huiswerk nog niet klaar is. Je hebt dus de mogelijkheid om op inhoud te filteren en toegang te geven zoals je dat zelf wenst. Bovendien is het goed om je kind over online veiligheid en gegevensbescherming te leren. Ook het afschermen van de webcam is aan te raden.

Bescherming voor het hele gezin

Naast de bescherming van je toestellen en die van je kinderen, is het belangrijk om te zien wie zich aan je thuisnetwerk connecteert. Raadpleeg geregeld het overzicht van verbonden apparaten. Deze worden gecategoriseerd per type (bijv. printer, router, mobiel apparaat, enz.) om aan te geven wie er op dit moment toegang heeft tot je netwerk en of er vreemde toestellen geconnecteerd zijn zodat je deze de toegang kan weigeren. Houd ook je beveiligingsoplossingen en het besturingssysteem ervan up to date.

Verander je wachtwoord

Ook is het goed om regelmatig van wachtwoord te veranderen. Dit geldt zowel voor al je apparaten, Wi-Fi of andere diensten en persoonlijke accounts (sociale netwerken, internnetbankieren, online winkels, enzovoort.).

Omdat ook Luminus veiligheid hoog in het vaandel draagt, kozen we voor een samenwerking met beveiligingsexpert ESET. Als Luminus klant, geniet je nu van een exclusieve korting van 40% op het Multi Device Security Pack voor 3 toestellen dat je favoriete apparaten en gezinsleden beschermt tegen mogelijke beveiligingsproblemen.

Wil je genieten van dit exclusieve voordeel?

Beveiliging Eset

Ook interessant voor jou