Help, er is schade aan mijn huurwoning! Wat nu?

Moet je als huurder zélf een oplossing zoeken voor een verstopt toilet? Voor gebarsten ramen? Voor een kapotte verwarming? Of zijn die kosten voor je huisbaas? We brengen je duidelijkheid aan de hand van een aantal concrete voorbeelden.

Algemene vuistregel rond je aansprakelijkheid als huurder

Als huurder ben je verantwoordelijk voor de herstelling van schade en defecten die het gevolg zijn van dagelijks gebruik of van je eigen onvoorzichtigheid. De eigenaar moet inspringen wanneer meer structurele problemen aan het gebouw opduiken, wanneer slijtage door ouderdom optreedt,of wanneer er sprake is van overmacht.

Schade aan het dak? De eigenaar lost het op! Kapot sleutelgat? De huurder zoekt een oplossing! Houd in het achterhoofd: “Kan ik het zelf herstellen? Dan is het (waarschijnlijk) voor mijn rekening”.

Huurcontracten kunnen verschillen, dus lees ze altijd goed na vooraleer je iets tekent. Maar wees gerust, geen enkel contract kan de wettelijke bepalingen ondermijnen en kosten doorrekenen die voor de eigenaar zijn.

  • LET OP! Bij structurele problemen is het ook jouw verantwoordelijkheid als huurder om de eigenaar ervan op de hoogte te brengen. Doe dit aangetekend of per mail zodat je dit kan bewijzen indien nodig.
Schade huurwoning opmeten

4 Concrete situaties

Situatie 1: Gebroken raam door een hagelstorm

Wanneer een hagelstorm een van je ramen beschadigt, is het de brand- of woningverzekering van de eigenaar die de kosten betaalt.

Als huurder moet je nooit instaan voor schade door overmacht. De eigenaar heeft normaal gezien een verzekering die het gebouw dekt tegen waterschade. Zelf neem je best een brandverzekering voor je spullen of inboedel, tenzij je een gemeubelde woning huurt. Die verzekering is niet wettelijk verplicht, maar staat waarschijnlijk wél in je huurcontract. Sowieso is het als huurder alleen maar verstandig om een woningverzekering af te sluiten.

Situatie 2: Kapotte cv-ketel

In het geval van een defecte verwarmingsketel zijn er twee mogelijkheden. In principe is de verhuurder verantwoordelijk voor structurele problemen die opduiken door slijtage. Als huurder ben je wel verplicht om jaarlijks (stookolie) of tweejaarlijks (gas) je ketel te laten nakijken door een erkende technieker en een attest van die controle aan je huisbaas te bezorgen. Als het defect een gevolg is van nalatigheid langs jouw kant, komen de kosten ook jouw richting uit.

Tenzij de kapotte cv-ketel het gevolg is van overmacht, zoals brand of waterschade, komen hier geen verzekeringen tussen. Wanneer je een Ketel Garantie contract hebt, ben je natuurlijk wél geholpen.

Situatie 3: Gebroken raam door voetbal

Oei! Je breekt een buitenraam van je huurhuis door er een voetbal tegenaan te trappen… In dat geval draai je als huurder zelf op voor de kosten van een nieuwe ruit.

Elke beschadiging door je eigen schuld is voor jouw rekening. We raden je dan ook aan een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (beter gekend als familiale verzekering) te nemen. Die dekt schade aan derden of aan eigendommen van derden, zoals je huurwoning. Je kan die bijvoorbeeld ook inroepen wanneer je de woning beschadigt tijdens het verhuizen.

Situatie 4: Verstopt toilet

Bij verstopte leidingen gelden dezelfde regels als bij de verwarmingsketel. Is er een structureel probleem? Dan moet je huisbaas de kosten van de loodgieter voor zijn rekening nemen. Komt het defect door foutief gebruik? Dan betaal jij.

In vergelijkbare situaties zoals een elektrische panne, lekken in de loodgieterij, kapotte sleutels of sloten maak je telkens dezelfde oefening: “Is de schade structureel of veroorzaakt door overmacht of ouderdom? Dan verwittig ik mijn huisbaas!”  en “Is de schade mijn eigen schuld of het gevolg van dagelijks gebruik? Dan los ik het probleem zelf op.”

Ook interessant voor jou