Groene energie langs fietsroute in Hoegaarden

Hou je van lange en gezellige fietstochten? Dan mag de route langs het Bleyveld in Hoegaarden niet ontbreken op je lijst. Onderweg kom je een smartflower tegen, een zes meter hoge bloem met maar liefst twaalf zonnepanelen. Handig om je elektrische fiets op te laden. Of de lege batterij van je smartphone een boost te geven. 

In de richting van de zon

Het woord zegt het eigenlijk al zelf: de smartflower is een intelligente zonnebloem die een gewone zonnebloem in de natuur imiteert. Dit, door zich naar de zon te richten en zo het maximum te halen uit het zonlicht dat op dat moment voorhanden is. Als de zon dus van oost naar west gaat, dan draait de zonnepaneleninstallatie gewoon mee. En als de zon hoger aan de hemel komt te staan, stijgt de bloem.

Vroege vogels kunnen de smartflower bij zonsopgang zien openbloeien. En liefhebbers van de nacht zien de smartflower ’s avonds weer dichtplooien. Van een knap staaltje technologie gesproken. Jaarlijks kan deze zonnepaneleninstallatie maar liefst tot 4.000 kWh groene energie opwekken.

Groene energie voor iedereen

Wil je de fraaie smartflower met eigen ogen bewonderen? Dan moet je in Hoegaarden tussen fietsknooppunt 15 en 69 zijn. Op die plek staat ook een bankje waar je even kunt uitblazen na een stevige tocht. En dat is waar de smartflower goed van pas kan komen. Terwijl jij de benen even laat rusten, kun je makkelijk je smartphone of elektrische fiets opladen. Helemaal gratis. De smartflower is immers toegankelijk voor iedereen! En de energie die overblijft? Die wordt in het gebouw wat verderop gebruikt. De smartflower blijft er zeker nog staan tot eind januari 2020.

Samen naar een duurzamere toekomst

De fietsroute is natuurlijk niet de enige reden dat die smartflower precies daar te vinden is. De installatie staat namelijk tussen de bedrijventerreinen van Luminus Solutions en Vanparijs Engineers. De dochterbedrijven van Luminus strijden samen tegen de klimaatopwarming door volop in te zetten op groene energie. Zowel voor particulieren als bedrijven.

Luminus wil met de smartflower het belang van groene energie nog maar eens onder de aandacht brengen, want als het gaat om het klimaat, dan staan we op een keerpunt in de geschiedenis. En groene energie is ongetwijfeld een game changer in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Ook interessant voor jou