Groen & rendabel beleggen: hoe doe je dat?

Geld verdienen en de wereld een beetje groener maken, sluiten elkaar niet uit. Integendeel, door ‘groene’ of ‘duurzame’ aandelen te kopen, kun je een mooi rendement opstrijken. Maar een belegging zonder risico bestaat niet.

Lees ook ons artikel : Energiecoöperatie: Belgen halen rendement via gezamenlijk investeren

Nu hernieuwbare energie en duurzame technologie in de lift zitten, kan investeren in duurzame beleggingsfondsen interessant zijn, al blijft het risicovol. Verschillende banken en investeringsmaatschappijen hebben dat begrepen. Sinds enkele jaren krijg je als belegger dan ook de keuze uit diverse ‘klimaatvriendelijke’, ‘duurzame’ of ‘groene’ fondsen.

Windmolens en zonnecellen

Bedrijven die een voortrekkersrol spelen op het vlak van energie-efficiëntie en de productie van duurzame energie – en die zich tot dit segment van de energiesector beperkten – kunnen in het huidige tijdsgewricht interessante beleggingsopties lijken. Zo komen windmolen- en zonnecelproducenten in vele duurzame fondsen voor.

Maar het is niet omdat een bepaalde technologie in de lift zit, dat een bedrijf ook automatisch een goede investering is. Dat heeft ook te maken met de kwaliteit van het management, de kostenstructuur, de winstprognoses en het orderboekje – om maar een paar factoren te noemen. Maar sinds de verkiezing van Trump en de Brexit weten we ook dat de fossiele brandstofeconomie best niet te snel wordt afgeschreven. Ook aan groen beleggen kleeft dus een risico.

Beleggingsexpert

Milieuorganisaties zoals Bond Beter Leefmilieu screenen de bedrijven die in fondsen met een duurzaam label opduiken grondig, maar zij kijken naar de groene claims en niet naar de winstprognoses. Ze kunnen je dus wel vertellen of een bedrijf écht begaan is met groene energie of met duurzaamheid, maar voor het economische plaatje consulteer je wellicht best toch een beleggingsexpert.

Sowieso blijven ook in klimaatvriendelijke of duurzame beleggingsfondsen de oude beurswaarheden overeind. Wie graag wil investeren in groene energieproductie (of welke andere industrie dan ook), moet zoals voor elke investering eerst zijn huiswerk maken of een betrouwbare specialist inschakelen, geen geld investeren dat men nodig heeft en het risico voldoende spreiden.

Ook interessant voor jou