Goed voornemen: 7 tips om slim energie te besparen in 2024

Heb jij dit jaar geen zin in het klassieke fitnessabonnement? Misschien is 2024 dan wel hét jaar om al je beste bedoelingen op energiebesparing te richten. Dat is niet enkel voordelig voor je portemonnee, maar ook het milieu zal je dankbaar zijn. Met deze praktische tips merk je snel een groot verschil.

Een goed voornemen moet in de eerste plaats haalbaar zijn. Neem dus zeker niet te veel hooi op je vork, maar kies enkel doelen die je kan bereiken. Hieronder vind je 7 toegankelijke en impactvolle tips om energie te besparen. We raden je aan er een drietal uit te kiezen voor het komende jaar.

Ik spring bewust om met mijn energieverbruik

Heel wat energie gaat verloren omdat we niet stilstaan bij de oorsprong ervan. Maar elke keer dat je de lichtknop inschakelt of de warmwaterkraan opendraait, verbruik je grondstoffen. Zodra je die dingen niet meer op automatische piloot doet, maar zuinigere energiegewoontes creëert, daalt je rekening zienderogen. Vergeet ook niet om er met je huisgenoten over te praten, zodat iedereen zijn steentje bijdraagt. De 5 meest impactvolle energietips verzamelden we hier voor jou.

Ik vermijd sluipverbruik

Een gemiddeld huishoudapparaat in slaapstand verbruikt jaarlijks € 2 aan nutteloze energie. Een ongebruikte televisie in slaaptoestand kan je tot wel € 20 per jaar kosten. Als je het verbruik van al je sluimerende toestellen aanpakt, kan je zonder moeite heel wat energie besparen in huis. Enkele tools die je hiermee kunnen helpen:

  1. Steek toestellen niet rechtstreeks in het stopcontact, maar in verdeelstekkers met een aan-uitknop. Maak er een gewoonte van om ze ’s avonds of wanneer je de deur uitgaat allemaal uit te schakelen.
  2. Koop een slimme stekkerdoos. Die kost maar rond de € 30 en schakelt zichzelf uit wanneer de aangesloten apparaten niet gebruikt worden. Zo hoef je zelf geen moeite te doen om energiezuinig te leven.
  3. Doe aan energiemonitoring. Luminus-klanten met digitale meter kunnen daarvoor rekenen op de hulp van Luminus EnergyControl Monitor. Het is een dienst die je real time een gedetailleerd inzicht geeft in je energieverbruik en -kosten en waarmee je o.a. je sluipverbruik kunt opsporen. Meer over de werking en de voordelen lees je hier.

Ik heb aandacht voor mijn verwarming

De grootste energieslokkop van een gemiddeld Belgisch gezin? Dat is de verwarming! Verwarm je je woning en water door middel van een verwarmingsketel op gas of mazout? Door een regelmatig onderhoud  voorkom je dat het toestel verslijt en meer energie gaat verbruiken. Is je ketel ouder dan 15 jaar? Dan is het slim om die te vervangen, want met een modern toestel bespaar je tot wel 30% op je energiefactuur.

Verlaag je je thermostaat met een graadje, dan bespaar je jaarlijks nog eens 7% op je verwarmingskosten. Hou daarnaast je binnendeuren en ramen goed gesloten om warmteverlies tussen kamers te vermijden en schaf tochtstrips of isolerende gordijnen aan om kieren te dichten. Dagelijks verluchten is ook gunstig voor je verwarming, maar 20 minuten alles openzetten is ruim voldoende.

Ik draai enkel volle machines

Laat je vaatwasser, wasmachine en droger enkel draaien wanneer ze vol zijn, want het zijn drie van de grootste energieverbruikers in huis. Kan je zo lang niet wachten op je favoriete blouse? Hang ze even uit in plaats van ze te wassen, of was ze met de hand. Door te wassen op 30 °C in plaats van op 40 °C bespaar je trouwens een halve euro per wasbeurt. Zo kan een gemiddeld gezin al snel € 100 aan energie besparen per jaar.

Ook je diepvriezer goed gevuld houden, is aangewezen. Zo vermijd je dat er een laag ijs aangroeit waar je toestel harder door moet werken en dus meer energie verbruikt. Je diepvriezer regelmatig ontdooien helpt ook.

Ik kies overal in huis voor energiezuinige lampen

Een gloeilamp verbruikt per jaar al snel € 45 aan elektriciteit, dat is 6 keer meer dan een ledlamp! Vervang daarom al je oude gloei- en spaarlampen door energiezuinige lampen, zoals leds. Die zijn wat duurder, maar dat verschil haal je er snel uit. Bovendien is er veel meer keuze in ledlampen en geef je meteen je interieur een persoonlijke toets.

Wist je dat je als Luminus-klant je energiezuinige lampen extra goedkoop kan aankopen via een klantenvoordeel van -15% bij GAMMA?

Ik laat mijn dak renderen met zonnepanelen

Zonnepanelen blijven ook anno 2024 de populairste energiezuinige investering. Zelfs zonder overheidspremie blijft het rendabel en bespaar je op lange termijn op je energiekosten. Als je voor zonnepanelen van Luminus kiest, kan je trouwens 24/7 een beroep doen op een hotline bij dringende vragen of problemen. Interesse? Doe hier een gratis simulatie voor een zonnepaneleninstallatie op maat en ontdek de kostprijs en het rendement.

Ik neem mijn energie onder de loep

Zijn je huishoudapparaten aan vervanging toe? Ga bij de zoektocht naar nieuwe toestellen dan op zoek naar alternatieven met een gunstig energielabel. Het verschil tussen een zuinig en een minder zuinig apparaat voel je wel degelijk op je energiefactuur.

Daarnaast is het altijd een goed idee om even te bekijken of je huidige energietarief nog steeds de meest interessante optie is, zowel voor jou als voor het milieu. Luminus doet er alleszins alles aan om zijn klanten op een verantwoorde manier van energie te voorzien. Met een uitgebreid waterkrachtcentrale- en windturbinepark zetten we volop in op duurzame energie. Wist je dat je hier als klant automatisch toe bijdraagt? En je geniet van verschillende extra voordelen.

Ben jij nog op zoek naar een voordelige prijs voor groene elektriciteit of gas? Onze tarieven MaxxFix en MaxxFlex dragen zorg voor je portemonnee en het milieu.