Een gas- of elektriciteitspanne! Wat nu?

Het zal je maar overkomen: alle ingrediënten voor een feestelijk diner in jouw koelkast en je gasvuur weigert dienst. Of je gezellig filmavondje valt in het water door het uitvallen van de elektriciteit.

Voordat je een technieker aanspreekt, probeer je beter eerst zelf het probleem te achterhalen. In een aantal gevallen kan je het probleem zelf oplossen.

Wat is de oorzaak van de gas- of elektriciteitspanne?

Om het probleem op te lossen, moet je eerst de oorzaak kennen. Ligt de oorzaak bij je netbeheerder of is de storing te wijten aan een probleem in je binneninstallatie? Dit kom je te weten door volgende zaken te controleren:

 • Kampen je buren met dezelfde problemen? Waarschijnlijk is de panne dan te wijten aan een algemene storing op het gas- of elektriciteitsnet. Informatie over actuele storingen vind je op de website van je netbeheerder.
 • Is je elektriciteitssysteem overbelast doordat te veel toestellen op één stroomkring zijn aangesloten?
 • Heeft een defect elektrisch apparaat kortsluiting veroorzaakt? Om dit te achterhalen laat je de zekeringen uitgeschakeld en ontkoppel je alle toestellen van de betreffende stroomkring. Schakel de stroomkring vervolgens opnieuw in en test je toestellen één voor één.
 • Zit er lucht in de gasleiding waardoor de gastoevoer stokt? Dit kan het gevolg zijn van werken aan de algemene gasleidingen. Bij een stokkende gastoevoer zetten de meeste gasketels en boilers zich automatisch in veiligheidsmodus en zal ook je gasvuur niet meer werken.
 • Zit er een lek in de gasleiding? Omdat aardgas reukloos en gevaarlijk is, wordt er een geurstof aan toegevoegd. Een gaslek kan je dus ruiken. Als je duidelijk een gasreuk waarneemt, hoef je niet verder te zoeken. Ga dan onmiddellijk naar buiten. Als de ruimte goed geventileerd is, zal je een klein gaslek echter niet altijd ruiken. Een andere manier om een gaslek op te sporen, is met zeepsop. Meng wat zeep of afwasmiddel met water tot schuim en smeer dit op de gasleidingen en koppelingen. Merk je dat het sop ergens begint te bubbelen? Dan heb je het gaslek gevonden.elektriciteitspanne

Dit doe je bij een elektriciteitspanne

Bij een storing van je elektriciteitsinstallatie is een defect toestel of een overbelasting vaak de oorzaak. In dat geval is de kans groot dat je het probleem zelf kan oplossen. Volg hiervoor onderstaande stappen:

 1. Neem een kijkje in de zekeringenkast. Vervang de smeltverzekering of schakel de schakelaars weer aan.
 2. Kijk na of er niet te veel toestellen aangesloten zijn op één stroomkring en schakel desnoods een aantal toestellen uit.
 3. Als het probleem zich blijft herhalen, is een defect toestel wellicht de oorzaak.
 4. Is de differentieel of verliesspanningsschakelaar uitgeschakeld? Contacteer dan altijd je netbeheerder en indien nodig een erkend vakman.

Tip: Noteer welke zekering aan welke verbruiker (verlichting, stopcontacten, eerste verdiep, kelder…) gekoppeld is. Zo weet je meteen waar het probleem zich situeert.

Wil je bij een stroompanne snel geholpen worden? Vertrouw dan op de Woningpechverhelping  van Luminus. Zo ben je zeker van een snelle interventie 24u op 24u, 7 dagen op 7.

Dit doe je bij een gaspanne

Veiligheid komt steeds op de eerste plaats, maar een storing van óf een probleem met een gasinstallatie is niet meteen een reden tot paniek. Vermoed je toch een gaslek, neem dan geen risico’s:

 • Wanneer je in jouw woning een sterke gasgeur ruikt (en een sissend geluid hoort), ga dan onmiddellijk naar buiten. Laat alle deuren die je tegenkomt open.
 • Als de gasgeur eerder beperkt is, draai dan je hoofdkraan dicht, zet alle deuren en ramen open en ga naar buiten.
 • Doe geen lampen of andere elektrische toestellen aan of uit.

Wanneer je boiler of gasketel zichzelf uitschakelt en je gasvuur niet meer functioneert, neem je best contact op met je netbeheerder. Door werkzaamheden aan het net kan het zijn dat er lucht in de leidingen aanwezig is. Een technieker zal je dan uit de nood moeten helpen.

Ook bij een gaspanne kan je een beroep doen op de Woningpechverhelping van Luminus. Een van onze vakmannen is snel ter plaatse en voert eventuele herstellingen meteen uit.

elektriciteitspanne

Onderhoud van je elektriciteitsinstallatie en gasleidingen

Een goedgeplaatste elektriciteitsinstallatie heeft amper last van slijtage. Een jaarlijkse controle is zeker niet nodig. Wettelijk gezien spreekt men over ‘regelmatig’ onderhoud, maar dit is niet verder bepaald. Als je ervoor zorgt dat je je systeem niet overbelast en enkel elektrische toestellen in goede staat gebruikt, heb je weinig kans op problemen.

Huishoudelijke installaties moeten voldoen aan de bepalingen in het A.R.E.I. (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). In volgende situaties is een controle wél verplicht:

 • Wanneer je een nieuwe installatie aansluit.
 • Bij een wijziging of uitbreiding van je installatie.
 • Bij een aanvraag tot versterking van de aansluiting of de meter.
 • Bij verkoop van een woning van vóór oktober 1981 wanneer er geen (volledig) gelijkvormigheidsonderzoek werd uitgevoerd.
 • Na 25 jaar wanneer het gelijkvormigheidsattest vervalt.

Ook voor gasinstallaties geldt dat de eigenaar verantwoordelijk is vanaf de meter. In tegenstelling tot de reglementering voor elektrische installaties, is er geen verplicht nazicht van de volledige gasinstallatie.

Lees ook ons artikel: 5X onverwachte schade en ongemakken aan je woning

Ook interessant voor jou