Energiemonitoring: je verbruik opvolgen voor meer controle én grotere besparingen

De energiemarkt zit in volle transitie. Hernieuwbare energie blijft aan populariteit winnen en de technologische ontwikkelingen, waaronder de digitale meter, zitten in een stroomversnelling. Om in deze veranderlijke energiemarkt ook te besparen, kan je best je energieverbruik opvolgen. Met het juiste inzicht in energieverbruik weet je ook waar de besparingskansen zitten. Onze klanten met digitale meter kunnen daarvoor rekenen op de hulp van Luminus EnergyControl Monitor. Ontdek de vele voordelen van dit energiemonitorsysteem en krijg opnieuw controle over je verbruik.

Wat is energiemonitoring?

Onder energiemonitoring verstaan we ‘je energieverbruik opvolgen’, ‘in de gaten houden’ of ‘bijhouden’. Decennialang gebruikten we hiervoor de gekende elektriciteits- en gasverbruiksmeter, maar dankzij recente technologieën, zoals de digitale meter, kun je ook actief met je persoonlijke verbruiksdata aan de slag.

Je energie regelmatig in de gaten houden was altijd al een slim idee, maar sinds de marktprijzen fors aan het schommelen gingen in 2022, is het belang van een gedetailleerd inzicht in je verbruik nog duidelijker geworden. Energiemonitoring is dus een slimme manier om je energiehuishouden te beheren en onder controle te houden. Zodat jij geen onnodige energie verspilt én gericht energie kan besparen!

De voordelen van je energieverbruik opvolgen

1. Je geniet inzicht in je energieverbruik per dag

Energiemonitoring geeft je real time en gedetailleerde inzicht in je energieverbruik en -kosten. Al die informatie geeft je inzicht in je gebruiksgewoonten, zodat je ze kan veranderen om je uitgaven een kopje kleiner te maken. Je leert namelijk waar je grootverbruikers zitten, hoeveel energie je tijdens de koude maanden meer verbruikt en wat je exacte maandelijkse energiekost is.

Nog een grotere winst? Door de invoering van het capaciteitstarief (= de nieuwe manier voor het berekenen van je distributienetkosten) begin dit jaar is het belangrijk om stroompieken te vermijden. Die drijven je nettarieven op. Verbruikers die hun energieverbruik opvolgen, kennen de hoogste kwartierpiek en kunnen hun gedrag hierop afstemmen om hoge netkosten te vermijden.

2. Je hebt meer controle en verliest minder energie

Dankzij dit inzicht in je energieverbruik spring je niet alleen efficiënter om met je verbruik, je hebt er ook meer controle over. Hierdoor gaat er minder energie verloren. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren en aanpakken van sluimerverbruik. En wek je thuis zelf energie op met zonnepanelen? Dan krijg je meer inzicht in je stroomproductie en kun je je huishouden er zelfs op afstemmen.

3. Je detecteert onregelmatigheden

Je kunt energiemonitoring nog het best vergelijken met een zwarte doos voor je huis én je dagelijks leven. Luminus EnergyControl Monitor geeft je zelfs een melding wanneer je je ingestelde verbruikspiek overschrijdt. Je komt er bovendien ook sneller achter welke huishoudtoestellen niet doen wat ze moeten doen, hoe efficiënt ze energie verbruiken en of ze misschien aan vervanging toe zijn. Handig, toch?

Je energieverbruik opvolgen met een energie-monitor-systeem zoals Luminus EnergyControl Monitor levert je doorgaans een besparing tussen 5% en 15%. Geavanceerde of geconnecteerde realtime systemen verhogen die belofte tot wel 25%.

Luminus energiemonitoring EnergyControl Monitor app

Hoe werkt energiemonitoring in Luminus EnergyControl Monitor?

Goed nieuws! Alle Luminus-klanten met een digitale meter kunnen kiezen voor EnergyControl Monitor. Hoe gaat dat in zijn werk? Een klein apparaatje wordt aangesloten op je digitale meter en communiceert alle verbruiksinformatie van je woning naar je app. In het gratis e-book over energiemonitoring vertellen Gianni, Laura en Henny je hun persoonlijke ervaring.

In 5 stappen kun je zelf je energieverbruik opvolgen:

 • Stap 1Registreer je online en bestel de dongle.
 • Stap 2: Activeer de P1-poort van je digitale meter.
  Om je digitale meterdata te kunnen ‘lezen’, moet je P1-poort geactiveerd zijn. De procedure om je digitale meter te activeren kan variëren afhankelijk van je netbeheerder. Lees hier hoe je de P1-poort activeert.
 • Stap 3: Download de app van EnergyControl Monitor en log in met je My Luminus-accountgegevens.
  De dongle stuurt je digitale meterdata naar de bijbehorende app. Die download je heel eenvoudig in de App store of Google Play store.  Log vervolgens in met je accountgegevens van My Luminus, de online Luminus klantenzone.
 • Stap 4: Configureer EnergyControl Monitor.
  Plaats je dongle in de P1-poort van je digitale meter en volg de instructies in de app om deze met je wifinetwerk te verbinden. Het is belangrijk dat je een stabiel wifinetwerk hebt voor je energiemonitoring.
 • Stap 5: Ga aan de slag om actief je energiekosten te verlagen.
  Vanaf nu kan jij nauwgezet je energieverbruik opvolgen. De handleiding die je bij de activatie ontvangt toont je welke mogelijkheden je allemaal hebt om in real time je energieverbruik te monitoren en gericht actie te ondernemen om je kosten te verlagen.