Privé

Energiemonitor: volg je energieverbruik op de voet in real-time

Tegenwoordig hoef je niet meer de kelder in om te weten hoeveel elektriciteit je precies hebt verbruikt. Met slimme apps en onlinetools kan je jouw energieconsumptie in real-time monitoren. Handig als je meteen het effect van energiebesparende maatregelen wil kennen.

Als Luminus-klant heb jij natuurlijk toegang tot de onlinetool My Luminus, waarmee je jouw elektriciteits- en gasverbruik kunt raadplegen. Deze informatie wordt geactualiseerd aan de hand van jouw meterstanden. Dus hoe meer meterstanden je doorgeeft, hoe nauwkeuriger het verbruiksoverzicht. En hoe beter je jouw voorschotten kan aanpassen, zodat je op het eind van het jaar zo weinig mogelijk moet bijbetalen (nooit leuk) of terugkrijgt (leuker, maar met dat geld had je wellicht liever iets anders gedaan).

Monitoren in real-time

Maar als je buiten de periodieke meterstanden om graag een écht real-time overzicht wil van jouw energieconsumptie, dan installeer je best een aparte energiemonitor. De Energy Buddy van het Belgische bedrijfje Smappee is wellicht de beste koop vandaag. Deze monitor wordt eenvoudig aangesloten via een stroomklem die je over jouw stroomkabel klikt ter hoogte van de verdeelkast. Dat klinkt als een klus voor een ervaren elektricien, maar schijn bedriegt: nergens is er direct contact met de elektriciteit en breekwerken of extra kabels zijn niet nodig.

Killer app

Het handige aan de Energy Buddy is dat hij zich laat ‘besturen’ door een app op de smartphone – de Smappee app. Die meet niet alleen het totaalverbruik op elk moment van de dag (of nacht), maar ook het sluimerverbruik en zelfs de opbrengst van je zonnepanelen. De app is bovendien ook ‘slim’: zo leert hij door jouw feedback de verschillende elektrische apparaten in huis te herkennen. Na een tijdje is de Energy Buddy in staat zowel het totaalverbruik van jouw hele huis als de meeste toestellen apart op te volgen. Zo heb je constant een helder zicht op waar en wanneer energie wordt verbruikt, en kan je ingrijpen waar – en wanneer – nodig. Kortom, als je energie-efficiënter wil gaan wonen en leven, is Smappee echt wel een killer app.

De investeringskost voor de Energy Buddy (vanaf 199 euro) verdien je, als je hem althans slim gebruikt, wellicht snel terug. Want de logische eerste stap in energiebesparing is natuurlijk het nauwgezet bijhouden van je energieverbruik. Pas wanneer je in real-time jouw energieconsumptie kent, kan je een ‘reflex’ gaan ontwikkelen om die structureel naar beneden te halen.Ga naar www.luminus.be