11 tips om verwarming en verlichting te besparen in de winter

Het hoeft niet te verwonderen dat we in de winter het meeste energie verbruiken. In deze koude en gure periode houden we het binnen graag warm, licht en gezellig. En dat kan ook zonder energie te verspillen. Met enkele kleine ingrepen kan je al flink bezuinigen op jouw energiefactuur. Wij geven jou graag enkele nuttige bespaarideeën voor de koude maanden!

Lees ook ons artikel : Maak jouw huis klaar voor de winter in 3 stappen

Bespaartips voor de verwarming

Tijdens de winter is de verwarming de grootste energieverslinder. Verwarming neemt een hap van meer dan 60% uit jouw energiebudget. Als je ergens wil beginnen, doe je dat dus best hier. Een efficiënte en zuinige verwarmingsinstallatie, enkele aangepaste gewoontes en wat klustalent brengen je al erg ver.

  • Thermostaat lager: Zet de thermostaat overdag een graad lager en bespaar al snel 5% op je verwarmingskosten. Zet jouw thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op nachtstand. Jouw woning blijft nog lang genoeg warm en het scheelt een uur energieverbruik. Krijg je het toch te fris? Kruip dan gezellig met een warm dekentje in de zetel.
  • Isoleer de cv-leidingen: In elke doe-het-zelfzaak vind je isolatiemateriaal om rond de verwarmingsleidingen aan te brengen. De warmwaterleidingen koelen zo minder snel af.
  • Plaats tochtstrips: Veel warmte gaat verloren langs kieren bij deuren en ramen. Vermijd warmteverlies door tochtstrips aan te brengen. De lage aankoopprijs verdien je snel terug.
  • Verwarming per ruimte: Zijn er kamers in jouw huis die weinig of niet gebruikt worden? Zet de verwarming er dan uit en houd de deuren van deze ruimtes dicht. Je kan ook kiezen om thermostatische radiatorkranen te installeren. Zo kan je de temperatuur per ruimte instellen.
  • Plaats radiatorfolie: Aan de achterzijde van jouw radiatoren gaat er heel wat warmte verloren via de muur. Dit kan je vermijden door radiatorfolie aan te brengen achter de radiatoren.
  • Goede isolatie: Zorg voor een goede isolatie van het dak, de buitenmuren en de ramen. Zo kan je al bijna de helft besparen op verwarmingskosten.
  • Een efficiënt verwarmingssysteem: Door jouw cv-ketel na 15 jaar te vervangen door een efficiënte condensatieketel kan je 25% energie besparen. Koop een nieuwe ketel of warmtepomp die aangepast is aan de warmtevraag van jouw woning en aan jouw gewoontes. Een toestel met een te groot vermogen is niet alleen een stuk duurder in aankoop, het verbruikt ook nog eens meer energie.

Bespaartips voor de verlichting

Tijdens de korte, donkere winterdagen zal je vaker de verlichting aanschakelen. Een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt zowat 530 kWh per jaar aan verlichting. Dat is ongeveer 15% van jouw totale elektriciteitsverbruik. Het loont dus de moeite om te besparen waar het kan, zonder in te boeten aan sfeer een gezelligheid!

  • Alleen als het nodig is: Laat geen lampen branden als je een kamer of jouw huis verlaat of als je gaat slapen.
  • Plaats aanwezigheidssensoren: Aanwezigheidssensoren zorgen ervoor dat de verlichting automatisch wordt uitgeschakeld als er niemand in de ruimte aanwezig is. Zo blijven lampen niet onnodig branden.
  • Dim de verlichting: Een gedimde lamp verbruikt minder energie dan een lamp die op volle sterkte brandt. Als je de verlichting continu dimt, is het misschien een goed idee om de lamp te vervangen door een exemplaar met een lager wattage.
  • Gebruik energiezuinige lampen: Lampen hebben tegenwoordig een energielabel dat je vertelt hoe energievriendelijk de betreffende lamp is. Kies voor energiezuinige lampen met energielabel A. Niet alleen de gekende spaarlamp, ook ledlampen en fluorescentielampen zijn een mogelijkheid.

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou