Duurzaamheidsrapport 2015: hernieuwbare energie krijgt flinke boost

EDF Luminus haalt vandaag vijftien procent van haar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dat is mede een gevolg van de sterke uitbreiding van de windenergiecapaciteit in 2015, dankzij de bouw van nieuwe windparken. Vorig jaar werden heel wat nieuwe projecten op stapel gezet. 

2015 was een goed jaar voor windenergie in België. EDF Luminus, de grootste bouwer van onshore windturbines én ’s lands onbetwiste nummer één op de windenergiemarkt, klopte eind december af op 114 windturbines.

De opmerkelijke stijging van het aantal turbines (41 procent, wat overeenkomt met een stijging van 52 procent aan capaciteit) is vooral een gevolg van de ingebruikname van nieuwe windparken zoals die van Tessenderlo, Oevel, Berloz 2, Kluizendok 2 en Olen. Daarnaast nam EDF Luminus ook de windparken van Leiedal en Leuze over.

Forse investeringen

Onshore windenergie is en blijft het speerpunt van Luminus in de strijd tegen de klimaatopwarming. Alleen al in 2015 investeerde EDF Luminus 95 miljoen euro in haar onshore windparken – meer dan 180 miljoen euro op twee jaar. Die tendens lijkt nog niet meteen te zullen keren, want het bedrijf diende in 2015 een tiental vergunningsaanvragen in om windparken te bouwen, met name in Wetteren, Lierneux, Emines, Nives, Couvin, Geel-Laakdal, Munsterbilzen, Courcelles, Beervelde en Dessel.

Het windavontuur begon voor Luminus in 2005 in Kluizendok 1, in de Gentse haven. In 2015 werden daar vier nieuwe windmolens gebouwd.

Samen voor méér wind…

2015 was ook het jaar waarin Luminus met een uniek initiatief kwam: de coöperatieve EDF Luminus Wind Together. Via deze coöperatieve kunnen ook particulieren de groene-energierevolutie mee vorm geven. Ze doen dat door samen te investeren in de bouw van nieuwe windturbines. Aan het eind van de rit wacht hen een mooi rendement.

…méér waterkracht…

Een andere renewable waarin EDF Luminus fors blijft investeren, is waterkracht. Met zeven centrales op de Maas en de Samber beschikt het over een vrij voorspelbare groene energiebron. In vergelijking met 2014 steeg de productie van stroom voor Luminus uit waterkracht met meer dan 8 procent.

Dat cijfer had nog veel hoger kunnen liggen als de centrale van Andenne tijdens 2015 niet het hele jaar buiten gebruik was geweest. De centrale kreeg immers een grondige opknapbeurt, waardoor de levensduur nu gevoelig is verlengd. Sinds januari van dit jaar is de centrale weer in gebruik.

…en meer zon

Luminus helpt, last but not least, zijn klanten ook om hun individuele klimaatvoetafdruk te verkleinen. Dat doet het door ze bij te staan in de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Samen met dochterbedrijf Leenen levert Luminus kwaliteit, een efficiënte installatie én het uitzicht op een investering die je binnen tien jaar terugverdient.

Ook interessant voor jou