Doe-het-zelf: upcycling met lampen en elektriciteitskabels

Creatief met oude materialen? Upcycling is origineel én goedkoop. We serveren je een aantal unieke doe-het-zelfprojecten voor op een kille, natte winterdag. Met telkens een knipoog naar energie: we gaan aan de slag met lampen en elektriciteitskabels!

Heb je ergens op zolder nog oude gekleurde kerstverlichting liggen? Werken de lampen niet meer of verbruiken ze simpelweg te veel? In plaats van de lampen naar het containerpark te brengen, kan je er ook toffe kerstballen van maken. Doe er met een kwast witte of doorzichtige hobbylijm op en dip ze vervolgens in een pot zilveren of gouden glitters. Wikkel een stuk ruw touw rond de fitting en voorzie een lusje om de kerstversiering op te hangen. Om te voorkomen dat heel het huis vol glitter hangt, kan je ze eventueel nog een laagje vernis geven.

Upcycling kerstballen 

Laat de kinderen helpen

Zin in een creatieve namiddag met de kids? Ook van oude gloeilampen maak je originele kerstdecoratie. Schilder het glas met acrylverf en leef je vervolgens uit met restjes slingers, plakoogjes, pompons of vilt. Met een oude sok maak je een leuke muts. Laat je creativiteit de vrije loop en ontwerp sneeuwmannetjes, rendieren, pinguïns enzovoort.

Kinderen upcycling

Wereldse verlichting

Heb je nog ergens een wereldbol liggen? Daar maak je in een handomdraai een mooie verlichtingsarmatuur van. Het enige wat je nodig hebt, is een standaard verlichtingssnoer en een spaarlamp. Boor kleine gaatjes in de wereldbol op de grenzen van elk continent voor een speels effect.

Ook leuk

  • Van een wijnkurk en een stuk van een oude snelbinder maak je in een handomdraai een kabelbinder.
  • Kan je ergens een grote houten kabelhaspel op de kop tikken? Laat je creativiteit de vrije loop om er een toffe salon- of kindertafel van te maken.
  • Of tover printerkabels om tot een mooi sieraad. Dat kan trouwens ook met circuit boards.
  • Vind je nog ergens enkele oude binderclips? Bevestig ze op je bureau en ze doen dienst als kabelhouders.
  • Nog wat restjes elektriciteitskabels? Daar maak je een originele handtas of fruitmand van.
  • Of haal de knoppen van uw oud toetsenbord om een lelijk fotolijstje te pimpen.

Ook interessant voor jou