Veel mensen hebben thuis nog een analoge energiemeter. Nochtans is de digitale meter aan een stevige opmars bezig. Hier lees je meer over de uitrol ervan. Met een digitaal exemplaar lees je niet alleen je meterstanden af op een elektronisch display, je geniet ook van slimme inzichten, aangezien het toestel zelfstandig verbruiksdata kan verzenden en ontvangen. Hoewel menig zonnepaneleneigenaar eerst misnoegd was over het wegvallen van de terugdraaiende teller in 2020, heeft de digitale energiemeter bijzondere voordelen voor hen! We zetten ze graag op een rij.
1. Geniet automatische meteropnames
Meterstanden opnemen, doorsturen of thuisblijven om de standen te laten opnemen door de netbeheerder … Heel wat mensen zien er telkens weer tegenop om zich hiermee bezig te houden. Dankzij een digitale energiemeter hoeft dit niet meer: alle meterstanden worden automatisch opgenomen én doorgestuurd. Handig!
2. Meten is weten
De digitale energiemeter is een slimme meter. Naast je elektriciteits- en aardgasverbruik kun je bijvoorbeeld ook de opname en injectie van je zonnepanelen meten. Dit zijn de vier meterstanden die je kunt aflezen:
- Verbruik tijdens dagtarief
- Verbruik tijdens nachttarief
- Geïnjecteerde stroom aan dagtarief (voor eigenaars van zonnepanelen)
- Geïnjecteerde stroom aan nachttarief (voor eigenaars van zonnepanelen)
Goed om te weten: staat er een pijltje boven P-? Dan stuur je elektriciteit terug het net op. Als P+ aangeduid is, verbruik je elektriciteit van het net.
Verder maakt de digitale meter ook energiemonitoring mogelijk. Met zo’n applicatie of systeem weet je perfect hoe het gesteld is met je energieverbruik, waar je grootverbruikers schuilen en je of het tijd wordt om te investeren in modernere apparaten met een lager verbruik.
3. Ontvang injectievergoedingen
Heb je zonnepanelen en beschikt je energietarief over een injectievergoeding? Dan word je vergoed voor elke zelf opgewekte kWh die je terug op het net stuurt. Als Luminus-klant geniet je hier automatisch van, want als enige energieleverancier zit dit bij elk stroomcontract automatisch inbegrepen. Met een analoge meter gaat dit jammer genoeg niet, aangezien je injectie met het oude toestel niet meetbaar is.
4. Bespaar in je portemonnee
Door je energieverbruik goed in de gaten te houden, verbruik je slimmer. Zo kun je bijvoorbeeld je vaatwasser en wasmachine laten draaien wanneer de stroomprijs het laagst staat, of je zonnepanelen het meest productief zijn. Je bespaart hiermee tussen 5% en 15% op je energiefactuur!
5. Snel switchen kan
Wil je overschakelen van dag- en nachttarief naar één tarief? Of andersom? Dankzij de digitale meter is dit een fluitje van een cent. Daar waar er met een analoge meter techniekers moeten worden ingeschakeld, gebeurt dit bij je digitaal exemplaar gewoon vanop afstand.

6. Digitale know-it-all
Naast je energieverbruik kun je ook een oogje in het zeil houden in je dagelijkse leven. Heb je slimme huishoudtoestellen? Bepaalde monitoringsystemen of -applicaties kunnen zelfs onregelmatigheden detecteren. Zo hoef je je onderweg nooit meer af te vragen of je de kookplaat nu écht wel hebt uitgeschakeld en de diepvriezer niet per ongeluk hebt opengelaten. Hallo, controle!
7. Installeer Luminus EnergyControl Monitor voor efficiënte besparing
Als Luminus-klant met een digitale meter (in Vlaanderen) kan je beroep doen op EnergyControl Monitor. Hoe? Een klein apparaatje dat je op je digitale meter inplugt, communiceert alle energiegegevens van je woning naar een app op je smartphone. Je verbruik volg je vanaf dan realtime, je geniet slimme inzichten én je zal snel merken waar de grootste energiebesparing in jouw huishouden schuilt. Ook de productie en injectie van je zonnepanelen kun je à la minute opvolgen. Leer meer over energiemonitoring.
Overtuigd, maar nog geen digitale meter bij je thuis?
Je netbeheerder contacteert je zelf voor de gratis plaatsing van een slimme, digitale meter. Op deze webpagina ontdek je wanneer jij op hun planning staat. Kun je niet wachten om de voordelen te ervaren en wil je eerder de overstap maken? Neem dan zelf contact op met je netbeheerder voor een afspraak.