De Stroomvoorspeller: het weerbericht voor groene stroom

De Stroomvoorspeller geeft in real time weer hoeveel energie de zonnepanelen en de windmolens in ons land produceren. Net zoals een weerbericht kun je dus per uur en per dag bekijken hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt. Het voorspelt, maar geeft ook actuele waarnemingen én historische data. Zo ontdek je in enkele muisklikken hoe het zit in jouw gemeente.

De toepassing brengt de gegevens van heel Vlaanderen in kaart, maar evengoed kun je per provincie en zelfs per gemeente kijken hoeveel stroom er beschikbaar zal zijn de komende uren, of de volgende dag. Kijken hoeveel je eigen zonnepanelen aan stroom leveren, is voorlopig helaas nog niet mogelijk. Uiteraard kun je wel op je eigen omvormer terecht om te controleren wat jouw persoonlijke opbrengst is. Sommige fabrikanten bieden zelfs een app aan om alles netjes te monitoren.

Een klassiek weerbericht

De Stroomvoorspeller geeft een antwoord op tal van vragen. Hoeveel groene stroom mogen we van de zonnepanelen en windmolens verwachten met dit weer? Hoeveel gezinnen kunnen er gebruik van maken? En misschien wel de belangrijkste vraag: Hoeveel CO2-uitstoot kunnen we dan vermijden?

Stroomvoorspeller Luminus

De was en de plas

Het geeft ons dus een duidelijk beeld van wat de zon en de wind precies betekenen voor het energiesysteem. Daarmee wil de overheid het draagvlak voor groene stroom vergroten. Maar dat is het niet het enige. De voorspellingen moeten de elektriciteitsgebruikers ook stimuleren om de was en de plas te doen op de meest productieve uren van de dag. Bijvoorbeeld wanneer de zon volop schijnt. Of wanneer het hard waait.

Als je weet dat er vandaag amper stroom wordt geproduceerd door het slechte weer, maar dat morgen een topdag wordt, dan is het logisch om wasmachines, droogkasten en vaatwasmachines pas de volgende dag te gebruiken. Want dan wordt er meer beroep gedaan op de groene stroom én is er dus minder CO2-uitstoot. Dat komt het milieu alleen maar ten goede.

Energieconcurrentie

Zonnepanelen en windmolens worden steeds belangrijker in de elektriciteitsproductie. In 2017 zorgden ze voor maar liefst 7,5 procent van alle stroom in Vlaanderen. Vorig jaar liep dat percentage zelfs op naar meer dan 9 procent.

Het is logisch dat de ene provincie al wat meer groene stroom opwekt dan de andere. Een ander voordeel van de Stroomvoorspeller is dat er een gezonde concurrentiestrijd kan ontstaan tussen de verschillende provincies en zelfs gemeentes. En juist dat kan voor een drastische energieomslag zorgen, wat in de toekomst ook écht nodig zal zijn.

Waar kan ik mijn eigen verbruik op de voet opvolgen?

Als Luminus-klant kan je je persoonlijk energieverbruik altijd en overal raadplegen via My Luminus. Dat is je persoonlijke klantenzone waarmee je onder andere je facturen raadpleegt, je meterstanden doorgeeft of je voorschotbedragen aanpast.

Via de tab ‘Mijn Verbruik’ kan je jouw energieverbruik zelfs vergelijken met dat van gelijkaardige gezinnen. Door het invullen van onze gerichte vragenlijst kom je snel te weten of je een grote of kleine verbruiker bent. Daarnaast kan je op My Luminus ook je meterstanden toevoegen zodat je je verbruik nog beter kan opvolgen. We raden je aan om dit maandelijks te doen.

My Luminus is heel eenvoudig te gebruiken via de internetbrowser op je computer. Liever via een app? Ook dan kan, al heb je op de desktopversie net iets meer mogelijkheden.

Klik snel door naar My Luminus!

Ook interessant voor jou