De beste goede voornemens om minder energie te verbruiken

Gezonder eten. Vaker sporten. Meer me-time. Het zijn de populairste goede voornemens. Ons advies: ga voor een goed voornemen dat je lang kunt volhouden. Minder energie gebruiken bijvoorbeeld. Dat is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor je eigen portefeuille. Met behulp van onderstaande eenvoudige tips lukt het ongetwijfeld. Go for it!

Minder energie verbruiken. Eigenlijk willen we dat allemaal, toch? Want met het geld dat je uitspaart, kun je leuke dingen doen. En toch zijn we af en toe laks. Laat dat nu net een goed voornemen zijn voor 2021.

De sleutel van het succes is immers om je gewoontes te veranderen. Dat lijkt in het begin misschien moeilijk, maar uiteindelijk went het en blijf je het volhouden.

Pak sluimerverbruik aan

Het klinkt misschien cliché, maar op vlak van sluimerverbruik zijn we met zijn allen hardleers. En dat terwijl een televisietoestel in slaaptoestand jaarlijks zo’n 20 euro kost. Tel maar eens op hoeveel het totaalbedrag is als je alle apparaten in stand-by-modus laat staan. Wil je niet elk toestel apart uitschakelen?

Koop dan een slimme stekkerdoos. Die verdien je heel snel terug! Leer je kinderen deze goede gewoonte ook aan. Laat je zoon of dochter vaak het licht branden in een ruimte waar hij of zij niet zit? Maak er dan een spel van: telkens als je je kind ‘betrapt’ stopt die een (halve) euro in een spaarpot. Na zes maanden doen jullie iets leuks met de opbrengst.

Via deze blogpost krijg je nog 11 energiebesparende goede voornemens.

Durf te delen

De deeleconomie is populairder dan ooit. Logisch, want op die manier kun je kosten verdelen onder verschillende mensen. Eigenlijk kan dat ook met je energie.

Ben je bijvoorbeeld single en vind je het niet leuk om voor jezelf te koken? Misschien heb je wel een vriend(in) die in hetzelfde schuitje zit. Maak dan een beurtrol en kook telkens voor twee. Zo gebruik je je kookvuur minder en ontdek je nieuwe recepten. Grotere porties maken en invriezen kan uiteraard ook!

Denk twee keer na bij je verbruik

Het allerbelangrijkste goede voornemen? Wees jezelf ervan bewust elke keer dat je energie verbruikt. En stel dat verbruik zo veel mogelijk in vraag. Met die inzichten kom je zelf tot allerlei besparende oplossingen. Is een temperatuur van 22°C wel degelijk nodig in de leefruimte? Met een graadje minder bespaar je makkelijk 7% op je verwarmingskosten.

Hetzelfde geldt voor je verlichting: reken eens uit hoeveel je minder verbruikt als je die halogeenlampen vervangt door ledverlichting. En gebruik eens een timer om te douchen. Je ziet het resultaat al op je eerste waterfactuur.

Heb je een nieuwe stofzuiger, koelkast of ander elektrisch apparaat nodig en twijfel je tussen twee modellen? Laat het energielabel dan beslissen. Het verschil tussen een zuinig en een minder zuinig apparaat voel je wel degelijk op je energiefactuur.

Wil je nog meer tips? Klik dan zeker door naar deze goede-voornemens-blog van vorig jaar.

Schakel hulp in

Wellicht ben je in het begin heel erg enthousiast over je goede voornemens. Maar na een tijdje ga je slabakken. Dat is het moment om een hulplijn in te schakelen. Zo bestaan er een heleboel apps die je helpen om je motivatie vast te houden.

Wil je het hele jaar door energie blijven besparen? Zet deze webpagina tussen je favorieten om onze nieuwe snelle bespaartips te lezen.

Ook interessant voor jou