Dé allerbeste bespaartips voor de winter

Het koudste seizoen van het jaar staat voor de deur. Natuurlijk wil je zo weinig mogelijk energie verbruiken tijdens de wintermaanden. En liefst ook zonder in te boeten aan comfort, nietwaar? Dat kan perfect als je rekening houdt met onderstaande tips.

Een goede voorbereiding is alles

Wist je bijvoorbeeld dat je in amper drie stappen je huis klaar kunt maken voor de winter? Alles begint met warm houden. Dat betekent: houd de koude buiten door bijvoorbeeld kieren onder deuren en ramen goed af te sluiten. Daarnaast check je best regelmatig of je verwarmingsketel nog goed functioneert. Zeker wanneer hij ouder is dan 10 jaar. Heeft je cv-ketel zijn (twee)jaarlijkse onderhoudsbeurt al gehad? Ook dat verhoogt de efficiënte en verlaagt de kans op pannes. En om gebarsten waterleidingen te voorkomen, is het erg belangrijk om buizen die rechtstreeks aan de vrieskou worden blootgesteld te beschermen. Koppel je buitenkraantje(s) dus af.

Besparen op je energiekosten

Je huis en jezelf warm houden, kan ook op een energievriendelijke manier. Kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoonten kunnen je jaarlijks makkelijk 10% besparing opleveren. Stel je verwarming slim af: bijvoorbeeld door thermostatische kranen per ruimte te installeren. Een graadje minder laat je trouwens al snel 5 tot 7% energie besparen.

Ook erg belangrijk: maak goede afspraken met je gezinsleden. Deuren open laten staan? Dat is echt energie- en geldverspilling. Betrap je iemand? Laat hem of haar dan 1 euro in een pot stoppen. Na de winter gebruiken jullie deze spaarpot voor een gezellig gezinsuitstapje. Win-win! Nog meer tips om de winter buiten te houden en je energierekening binnen te perken te houden, vind je in deze blogpost.

Verzorg de batterij van je fiets en auto

Dat betekent dat je je voertuig sowieso best in de garage zet zodra het vriest. Zo vermijd je dat de laadkabel van je elektrische wagen bevriest. Plan je laadtijden ook goed op voorhand in, want door het koude weer verkleint je actieradius. Dat geldt trouwens ook voor je elektrische fiets. Gebruik je je e-bike nog dagelijks? Neem de batterij dan uit en laad de accu op een verwarmde plek op. Als dat niet kan, biedt een thermische beschermhoes een prima oplossing. Meer interessante tips voor je elektrische wagen vind je hier. En voor je elektrische fiets krijg je hier een waslijst wintertips.

Winterblues?

Heb je zelf het gevoel dat je niet veel energie hebt tijdens de winterperiode? Dat is perfect normaal. We krijgen veel minder vitamine D binnen en koude, donkere winterdagen zorgen net iets sneller voor een deprimerend gevoel. Gelukkig kun je ook daar wat aan veranderen. In dit artikel serveren we je een flinke reeks praktische tips om meteen de winterblues van je af te schudden.

Ook interessant voor jou