De 5 belangrijkste oorzaken van stroompannes

Elektriciteitspannes of -storingen hebben verschillende oorzaken. Meestal ligt de aanleiding van het defect binnen je eigen woning, maar ook externe factoren kunnen het elektriciteitsnet verstoren. Dit zijn de 5 belangrijkste oorzaken van stroompannes.

Krijg je onverwacht te maken met een stroomonderbreking? Check je elektriciteitsinstallatie en kijk of de buren en de rest van de straat hetzelfde probleem hebben. Niet alle storingen liggen bij het distributienet, maar in de meeste gevallen kan je netbeheerder je snel vertellen wat het probleem is en hoe lang de panne zal duren.

In dit artikel ontdek je wat je moet doen bij een stroompanne. Wij zetten ondertussen de belangrijkste oorzaken van stroompannes op een rij.

1. Stroompanne door een probleem in je elektriciteitskast

Meestal is de oorzaak van een stroompanne snel te vinden: een kortsluiting in huis door de overschrijding van de maximale spanning van een kring. Je voorkomt dit door de vermogens van je verschillende apparaten en installaties te verdelen over de verschillende beschikbare kringen.

Valt de elektriciteit toch plots uit doordat er bijvoorbeeld een apparaat het begeeft en je zekeringkast stilvalt? Volg dan dit stappenplan.

2. Geen elektriciteit door extreem weer of natuurramp

Zware stormen en onweersbuien komen steeds vaker voor, ook bij ons. Vooral omgevallen bomen en blikseminslagen veroorzaken schade aan hoogspanningslijnen, waardoor soms grotere gebieden zonder stroom vallen.

Ook overstromingen, extreme hitte en koude, sneeuwval of aardbevingen kunnen het elektriciteitsnet verstoren. Van die extreme omstandigheden hebben wij gelukkig in ons gematigde klimaat weinig last. Heb je toch elektriciteitsproblemen ten gevolge van een natuurfenomeen? Verwittig naast je netbeheerder dan ook je verzekeringsmaatschappij.

Stroompanne tips

3. Storingen in de apparatuur op het elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet bestaat uit een aaneenschakeling van onderdelen. Die worden door de netbeheerder regelmatig gecontroleerd en vervangen, maar de mogelijkheid op defecten blijft bestaan. Middenspanningskabels kunnen kortsluiten, transformators kunnen het begeven, draden kunnen stukgaan. Door slijtage, onverwachte ongelukken, graaf- en bouwwerken in de omgeving of zelfs vandalisme.

Zulke storingen zorgen meestal voor stroompannes op heel lokaal niveau en zijn doorgaans snel opgelost door de netbeheerder. Verwittig daarom altijd meteen je netbeheerder bij een panne, zo kunnen zij meteen aan de slag.

4. Stroomtekort door hoge energievraag en overbelasting van het distributienet

Het gebeurt bijna nooit, maar soms is de energievraag (onverwacht) groter dan het aanbod, waardoor er een tekort op het netwerk ontstaat. In dat geval kan het zijn dat er gewoonweg niet genoeg stroom is om je te bevoorraden, en je tijdelijk zonder elektriciteit komt te zitten.

Er is maar één manier om dit met zekerheid te vermijden, en dat is voorzien in je eigen energiebehoefte, bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen en/of een thuisbatterij.

5. Geplande stroompannes

Je elektriciteitsleverancier of netbeheerder voert soms herstellingen en controles van het netwerk uit, waarvoor de stroomtoevoer tijdelijk moet worden afgesloten. Die onderhoudswerken worden vooraf gepland en je bent daar meestal van op de hoogte. Heb je de communicatie gemist, dan zal je netbeheerder je alsnog kunnen vertellen hoe lang de ‘panne’ zal duren. Een afschakelplan is een soort geplande stroompanne. Het is een procedure die de overheid in gang zet wanneer de energievraag groter is dan het aanbod (zoals in punt 4). Bepaalde regio’s worden dan afgekoppeld, zodat bijvoorbeeld ziekenhuizen en bijzondere gebieden gespaard blijven, en de impact van de stroomschaarste wordt beperkt. Je wordt op voorhand verwittigd als jouw regio door een afschakelplan wordt afgesloten.

Ook interessant voor jou