Dagtarief of nachttarief: waarom bestaat dat eigenlijk?

Een dagtarief in combinatie met een nachttarief levert je soms een mooie besparing op. Als je tenminste op het juiste moment elektriciteit kan gebruiken. We maken je hier wegwijs zodat je de juiste beslissing neemt.

Waarom een dagtarief en nachttarief?

De productie van elektriciteit voor een heel land is een ingewikkelde organisatie. De producenten moeten de vraag en het aanbod van elektriciteit zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Als de vraag naar elektriciteitop een bepaald moment heel hoog is, dan leidt dat tot een grotere belasting van het elektriciteitsnet. Dat wil de overheid uiteraard vermijden om zo de energievoorziening te garanderen.

  • Wist je dat nachttarief enkel voor elektriciteit geldt? Voor gas is dit voordeel jammer genoeg niet van toepassing.

De oplossing is om mensen aan te moedigen om energie op dalmomenten te gebruiken. Dat is vooral ‘s avonds laat en in het weekend, wanneer grootverbruikers zoals bedrijven minder actief zijn. Zo ontstond het nachttarief. Het is voordeliger dan het dagtarief. Mensen gaan daardoor minder op piekmomenten gebruiken, waardoor het verbruik gespreid wordt. Daardoor kan de productie ook beter worden gespreid.

Lees ook ons artikel: Welk type elektriciteitsmeter past het beste bij jouw situatie

Hoe weet je of een tweevoudig tarief voor jou gunstig is?

Laten we eerst even kort het verschil tussen de tarieven uitleggen. 

  • Als je een enkelvoudige meter (dagtarief) hebt, dan betaal je op elk moment en voor al je elektriciteitsverbruik hetzelfde. Met een tweevoudige meter betaal je tussen 7 en 22 uur op weekdagen het dagtarief. Het nachttarief loopt op weekdagen van 22 tot 7 uur en van vrijdagavond 22 uur tot maandagochtend 7 uur. Overigens kan die uurregeling soms anders zijn van gemeente tot gemeente, maar dat kijk je gemakkelijk na op de site van Fluvius.  
  • Een tweevoudige meter (dag- en nachttarief) is alleen interessant als je tijdens de week tussen 22 en 7 uur en in het weekend veel energie verbruikt. Je betaalt voor een tweevoudige meter namelijk een extra vergoeding. 
LET OP!

Het tweevoudig uurtarief (met dag- en nachttarief) verdwijnt vanaf 1 juli 2022 voor de distributienettarieven.

Je energieleverancier kan wel dag- en nachttarieven blijven aanbieden voor je elektriciteitskosten. 

Lees hier meer over die afschaffing

Nachttarief? Laat je grootverbruikers op het juiste moment werken

Wassen, drogen, strijken, warm water opwarmen in je boiler: het zijn maar een paar voorbeelden van toestellen die je energiefactuur de hoogte injagen. Door die in de daluren te gebruiken, scheelt dat al veel. Zo wordt het nachttarief lonend. Bereken zelf hoeveel jouw elektrische apparaten verbruiken, zo weet je meteen wat je wint door op het juiste moment je toestellen te gebruiken.

Lees ook ons artikel: Dit zijn de grootste energievreters in huis

Tip: heb je een wasmachine, droogkast of vaatwasser met startuitstel? Gebruik dan deze functie als je nachttarief hebt. Met een slimme stekker kun je zelfs vanop afstand je machines aanzetten en uitzetten.

Tip: verwarm je met een boiler, werk dan met een timer die ’s nachts je boiler verwarmt zodat je ’s ochtends warm water hebt. Zorg wel voor een veilige timer met voldoende vermogen. Een boiler heeft een vermogen tussen 2000 en 3000 watt dus de timer moet daarop voorzien zijn. Anders is er risico op kortsluiting en brand.

Ook interessant voor jou