Hoe kan je een CO-vergiftiging voorkomen?


Het lijkt een gevaar uit het verleden, maar vergis je niet: CO-vergiftiging maakt de dag van vandaag nog altijd slachtoffers. Sterker, door onze goed geïsoleerde huizen hebben we het risico op CO-intoxicatie zelfs nog verhoogd. Hoe voorkom je het gevaar?

Alle verwarmingstoestellen, met uitzondering van elektrische apparatuur, kunnen CO-vergiftiging veroorzaken. De voornaamste oorzaken van een slechte verbranding (door een gebrek aan zuurstof, waardoor koolstofmonoxide of CO ontstaat) zijn slechte of afwezige verbindingen met een schouw, ondermaats afgestelde, geïnstalleerde of onderhouden toestellen en ruimten die simpelweg te klein zijn om voldoende verlucht te kunnen worden.

Energiezuinige maatregelen verhogen risico

Zoals gezegd ontstaat CO-vorming in de kachel (of brander) door een tekort aan verse lucht. Omdat we onze huizen tegenwoordig zeer goed isoleren, is de aanvoer van verse zuurstof vaak problematisch. Bovendien zorgt een andere energiezuinige maatregel – de installatie van hoogrendementstoestellen op gas of stookolie – ervoor dat de meeste schoorstenen niet meer zijn aangepast aan de noden van het toestel. Het gevaar voor CO-vergiftiging is ook in gerenoveerde woningen kortom nooit veraf.

Hoe voorkomen?

Verwarmingstoestellen en waterverwarmers moeten eerst en vooral door een erkend installateur worden aangesloten en geïnstalleerd. Een CV-ketel moet verplicht gekeurd en gereinigd worden (voor stookolie jaarlijks, voor gas om de twee jaar). Het is dus geen overbodige luxe om de schoorsteenveger eens te laten langskomen.

Lees ook ons artikel: Verleng de levensduur van je ketel door een regelmatige onderhoudsbeurt.

Bij de grotere, centrale toestellen garandeert de wetgeving je veiligheid (als je de richtlijnen tenminste opvolgt). Voor individuele, kleinere toestellen ben je echter zélf verantwoordelijk. Bij gasgeisers in de badkamer of bij gas- en mazoutkachels in de living laat je de toestellen en rookafvoerkanalen dus best regelmatig controleren. Voor het gemak houdt u dezelfde frequentie aan als bij de centrale verwarming. Koop ook nooit tweedehandstoestellen, want daarvan weet je nooit precies in welke staat ze zich bevinden.

Vertrouw nooit 100% op CO-melders

Als je dacht dat een CO-melder je altijd voor dreigend gevaar zal behoeden, dan heb je het mis. CO-detectoren geven vaak zelfs een vals gevoel van veiligheid, want ze reageren slechts op hoge concentraties en hun betrouwbaarheid in bijvoorbeeld vochtige omgevingen (de badkamer!) laat nogal eens te wensen over.

Kijk naar het weerbericht

De belangrijkste meldingen van eventueel gevaar komen nog altijd via het weerbericht op televisie en radio. Het risico op CO-vergiftiging is immers het grootst bij koud weer wanneer we alle deuren gesloten houden en de kieren afdekken. Of wanneer het iets warmer wordt en de verwarmingstoestellen dicht staan, waardoor er weinig zuurstoftoevoer is en de verbranding zeer onvolledig gebeurt. Tijdens het weerbericht wordt aan de hand van een gevarendriehoek (met uitroepteken) daarom duidelijk aangegeven dat het ‘slecht weer is’ voor CO-vergiftiging.

Ook interessant voor jou