Capaciteitstarief: de impact voor een gezin met een klassieke meter en gemiddeld verbruik

Het energielandschap blijft in beweging. De Vlaamse Energieregulator (VREG) introduceert op 1 januari 2023 voor alle huishoudens in Vlaanderen het capaciteitstarief. De kosten voor je gebruik van het elektriciteitsnet – ook wel nettarieven genoemd – worden voortaan gedeeltelijk op een nieuwe manier berekend. Dit artikel verschaft je inzicht in de impact van dat nieuwe capaciteitstarief voor een traditionele woning en gemiddeld verbruik, met een klassieke meter.

Deel 1: een vaste minimumbijdrage

De nieuwe berekening is van toepassing op een deel van de nettarieven. Voortaan kijkt men niet alleen naar je werkelijke verbruik, maar ook naar de gemiddelde maandpiek die je haalt. Die laatste kan enkel worden vastgesteld door een digitale meter. Je analoge meter kan dus geen pieken meten en daarom betaal je voor dit gedeelte een vaste minimumbijdrage die overeenkomt met een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW.

Het precieze bedrag van die minimumbijdrage hangt af van het tarief voor die gemiddelde maandpiek in jouw netgebied en komt momenteel neer op ongeveer 100 euro.

Deel 2: je effectieve verbruik

Het andere deel van de nettarieven op je factuur blijft berekend op basis van je effectieve verbruik. Dat kWh‑tarief ligt in het geval van een klassieke meter iets hoger dan bij een digitale meter. Het effect op je totale energiefactuur? Voor een doorsneegezin met een klassieke meter is dit beperkt. Het capaciteitstarief is tenslotte maar een onderdeel van de nettarieven én dat deel is kleiner dan voor gezinnen met een digitale meter. Vergeet echter niet dat het nog steeds de moeite loont om op je energie te besparen, zo druk je niet alleen je energiekosten maar ook je nettarieven.

Meer over de introductie van het capaciteitstarief, lees je hier.

Een voorbeeld

De familie Blomme woont in Leuven. Het gezin bestaat uit 4 personen. Niemand van het gezin rijdt met een elektrische wagen. De familie maakt géén gebruik van zonnepanelen of een warmtepomp en er zijn geen grootverbruikers zoals een zwembad of jacuzzi. Met z’n allen verbruiken ze jaarlijks – met een dagmeter – om en bij de 3.000 kWh.

Op hun energiefactuur van 2023 zien ze het volgende:

3.000 kWh/jaar


Klassieke meter 2023
Heffingen 49
Energiekosten incl. ODV 1767
Capaciteitstarief 109
Overige nettarieven 197
= 2122

Als je dat vergelijkt met de totaalkost van hun buren, de familie Maes, die in een gelijkaardige woning leven, met evenveel personen en eenzelfde verbruik, maar dan met een digitale meter, is het verschil miniem. De familie Blomme betaalt op jaarbasis slechts 4 euro meer dan de familie Maes.

3.000 kWh/jaar


Digitale meter 2023
Heffingen 49
Energiekosten incl. ODV 1767
Capaciteitstarief 172
Overige nettarieven 130
= 2118

Duurder dan vroeger?

Je vraagt je misschien af of er dan wél een aanzienlijke stijging is van je energiekosten ten opzichte van de jaren vóór het capaciteitstarief. Ja, maar dat komt door de huidige energiecrisis, niet door de invoering van het capaciteitstarief. Zo zag de rekening van de familie Blomme er een jaar eerder uit, met eenzelfde verbruik van 3.000 kWh/jaar:


2022
Heffingen 55
Energiekosten incl. ODV 1136
Capaciteitstarief 0
Overige nettarieven 336
= 1527

Een inschatting van je energiefactuur voor jouw specifieke situatie? Bereken het met de handige simulatietool van de Vlaamse Energieregulator (VREG).