Capaciteitstarief: de impact voor een gezin met een digitale meter, zonnepanelen en een elektrische wagen

De Vlaamse Energieregulator (VREG) introduceert op 1 januari 2023 voor alle huishoudens in Vlaanderen het capaciteitstarief. Dat is een nieuwe manier voor het berekenen van een deel van je nettarieven (= de kost die je betaalt voor je gebruik van het elektriciteitsnet). Een mee- of tegenvaller voor jou als gezin met een digitale meter, zonnepanelen en een elektrische wagen? Luminus gaat het voor je na.

Deels gebaseerd op je verbruikspieken

In dit artikel kon je al lezen over de reden achter de introductie van het capaciteitstarief en de berekening ervan. De nettarieven die je vanaf 2023 op je factuur ziet, bestaan voortaan uit twee delen: de nettarieven gebaseerd op je werkelijke verbruik en het nieuwe capaciteitstarief. Dat laatste wordt berekend op basis van de maandpiek: het hoogste kwartiervermogen dat je in een maand hebt verbruikt. Bedoeling is om het verbruik over heel Vlaanderen meer te spreiden. Op die manier is het netwerk minder zwaar belast en kan het al die elektrische toestellen, wagens en dergelijke nog aan. Als eigenaar van een digitale meter is het slim je energieverbruik te spreiden en je pieken zo laag mogelijk te houden.

Vanaf 2023 kan je die maandpieken zelf bekijken op het display van je digitale meter. Je kan ze intussen wel al terugvinden op Mijn Fluvius. Zo heb je alvast een idee van je huidige maandpiek. Op dit moment is de inschatting dat je vanaf januari 2023 ongeveer 40 euro (excl. btw) betaalt voor 1 kW. Het effectieve bedrag hangt echter af van je woonplaats en je netbeheerder.

Impact op je factuur

Een voorbeeld

De familie Janssens woont in Hasselt. Het gezin bestaat uit 4 personen en rijdt met een elektrische wagen (EV). Enkele jaren geleden lieten ze 10 zonnepanelen installeren. Ze hebben geen zwembad of jacuzzi.

Ze verbruiken samen 4.400 kWh per jaar. De zonnepanelen brengen ca. 3.600 kWh per jaar op. We lijsten even de kosten op vóór en na 2023, met of zonder spreiding en met een eventuele slimme laadfunctie van de wagen.

Zonnepanelen + EV: Voorbeeld verbruik 4400 kWh/jaar 

Productie 3600Klassieke meter 2023Digitale meter 2023
zonder spreiding van mijn verbruik
12,17 piek
Digitale meter 2023
met spreiding van mijn verbruik
7,36 piek
Digitale meter 2023
met slim laadpunt
4,8 piek
Heffingen 72108108108
Energiekosten incl. ODV 2568317831783178
Capaciteitstarief 109529320209
Overige nettarieven 439276276276
= 3188= 4091= 3882= 3771

Voordeel van gespreid verbruik

Je ziet: de kans is groot dat de familie Janssens wat meer betaalt door de invoering van het capaciteitstarief. Maar ze kunnen die meerkost wel intomen door hun verbruik te spreiden. De airconditioning en wasmachine aanzetten terwijl je wagen aan het opladen is? Geen goed idee. Slimmer omspringen met energie is de boodschap.

Meer tips om je piekverbruik te beperken? Natuurlijk.

Voordeel van slim laden

Nog interessanter wordt het wanneer je aan smart charging doet. Wat is slim laden? Het is een manier om een optimaal laadproces van je elektrisch voertuig te garanderen. Je wagen is dan namelijk ook digitaal verbonden met je woning en laadt bijvoorbeeld automatisch op wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren. Of je kan het zo instellen dat het beschikbare laadvermogen verdeeld wordt over verschillende voertuigen, als je meer dan één elektrische wagen hebt.

Duurder dan een klassieke meter?

De impact op je factuur is niet noodzakelijk groter als je een digitale meter hebt dan voor je buren met een klassieke meter. Met een digitale meter neemt het capaciteitstarief een groter aandeel in van de nettarieven, maar je betaalt voor het overige nettarief wel minder per kWh. Dat compenseert natuurlijk. Het verschil is iets groter, in je nadeel, tegenover een zonnepaneleneigenaar met een klassieke meter met een terugdraaiende teller. Al betaalt die persoon dan wel nog het prosumententarief.

Jouw specifieke situatie onder het vergrootglas leggen? Met de simulatietool van de Vlaamse Energieregulator (VREG) bekom je een inschatting van de impact op jouw energiefactuur.

Je energieverbruik en zonnepanelenproductie op de voet volgen?

Als Luminus-klant met digitale meter kun je je energieverbruik monitoren via Luminus EnergyControl Monitor. Hiermee krijg je gedetailleerd inzicht in je verbruik en kosten (gelinkt aan je energietarief), kan je gericht aan de slag om minder te verbruiken en krijg je het effect van al die inspanningen meteen te zien. De app toont ook hoeveel energie je zonnepanelen opwekken en op het net injecteren. Met het capaciteitstarief in het achterhoofd, ontdek je welke verbruikspieken je in je woning veroorzaakt en wanneer deze plaatsvinden. Je kunt zelfs slimme meldingen instellen. Lees alles over de functionaliteiten en voordelen van onze EnergyControl Monitor. Meten is weten!