Capaciteitstarief: de impact voor een gezin met een digitale meter en zonnepanelen

De Vlaamse Energieregulator (VREG) introduceert op 1 januari 2023 voor alle huishoudens in Vlaanderen het capaciteitstarief. De kosten voor je gebruik van het elektriciteitsnet – ook wel nettarieven genoemd – wordt voortaan gedeeltelijk gebaseerd op je maandpiek. Is dat nadelig voor je energiefactuur als je een digitale meter en zonnepanelen hebt? Een klare kijk op de feiten.

Deels gebaseerd op je verbruikspieken

In dit artikel kon je al lezen over de reden achter de introductie van het capaciteitstarief en de berekening ervan. De nettarieven die je vanaf 2023 op je factuur ziet, bestaan voortaan uit twee delen: de nettarieven gebaseerd op je werkelijke verbruik en het nieuwe capaciteitstarief. Dat laatste wordt berekend op basis van de maandpiek: het hoogste kwartiervermogen dat je in een maand hebt verbruikt. Bedoeling is om het verbruik over heel Vlaanderen meer te spreiden. Op die manier is het netwerk minder zwaar belast en kan het al die elektrische toestellen, wagens en dergelijke nog aan. Als eigenaar digitale meter is het slim je energieverbruik te spreiden en je pieken zo laag mogelijk te houden.

Je digitale meter geeft aan wat de hoogste gemiddelde kwartierpiek was de voorafgaande maand. Je kan dit vanaf 2023 terugvinden op het display van je digitale meter óf in je ‘Mijn Fluvius’-account. Op dit moment is de inschatting dat je vanaf januari 2023 ongeveer 40 euro (excl. btw) betaalt per kW. Het effectieve bedrag hangt echter af van je woonplaats en je netbeheerder.

Impact op je factuur

Een voorbeeld

De familie Verstraeten woont in Gent. Het gezin bestaat uit 4 personen. Er liggen 10 zonnepanelen op het dak. Er is geen elektrische wagen, zwembad of jacuzzi in huis. Ze verbruiken samen 4.400 kWh per jaar. De zonnepanelen brengen ca. 3.600 kWh per jaar op. We lijsten hier de kosten op vóór en na 2023.

Zonnepanelen: Productie 3600 kWh per jaar

Kosten: voorbeeld verbruik 4400 kWh/jaar 

Klassieke meter 2023Digitale meter 2023
6,09 piek
2022
Heffingen 729978
Energiekosten incl. ODV 256830351641
Capaciteitstarief 1092650
Overige nettarieven 439256727
= 3188= 3655= 2446

Pieken vermijden

Zelfs met zonnepanelen loont het de moeite om zoveel mogelijk je verbruik te spreiden. Zet dus niet tegelijk je wasmachine, afwasmachine, fornuis en oven op. Liefst zelfs wanneer de zon schijnt en je dus je eigen energie opwekt!

Ontdek meer tips om je piekverbruik te beperken

Duurder dan een klassieke meter?

Als je een digitale meter hebt, maakt het capaciteitstarief een groter deel uit van je nettarieven. Aan de andere kant betaal je voor het overige nettarief wel minder per kWh dan iemand met een klassieke meter. Je zal sowieso wel wat meer betalen dan een gezin met zonnepanelen en een klassieke meter met terugdraaiende teller.

Jouw specifieke situatie onder het vergrootglas leggen? Met de simulatietool van de Vlaamse Energieregulator (VREG) bekom je een inschatting van de impact op joúw energiefactuur.

Wil je je energieverbruik op de voet volgen?

Als Luminus-klant met digitale meter kun je je energieverbruik monitoren via Luminus EnergyControl Monitor. Hiermee krijg je gedetailleerd inzicht in je verbruik en kosten (gelinkt aan je energietarief), kan je gericht aan de slag om minder te verbruiken en krijg je het effect van al die inspanningen meteen te zien. Met het capaciteitstarief in het achterhoofd, ontdek je welke verbruikspieken je in je woning veroorzaakt en wanneer deze plaatsvinden. Je kunt ook slimme meldingen instellen. Lees alles over de functionaliteiten en voordelen van EnergyControl Monitor. Meten is weten!