Bescherm je zonnepanelen tegen broedende vogels en andere slijtage

Onlangs een fait-divers in het nieuws: kauwen bouwen nesten onder zonnepanelen. Maar die beestjes beschadigen wél jouw zonnepaneleninstallatie. Dus hoe bescherm je jouw investering tegen slijtage – door nestelende vogels of andere externe factoren?

Voorkom vogelnesten onder je zonnepanelen

Zonnepanelen bieden ’s winters warmte, ’s zomers koelte, en altijd een beschermend dak tegen roofdieren. Niet moeilijk dat kauwen, mussen en duiven er graag een nest bouwen om hun jongen te beschutten.

Maar zelfs de grootste dierenliefhebber houdt ze er best weg:

  • Vogelnesten verhinderen de nodige ventilatie onder de zonnepanelen, waardoor ze veel te warm kunnen worden en zelfs brandgevaarlijk.
  • De uitwerpselen op je zonnepanelen verminderen het rendement.
  • Vogels kunnen kabels doorbijten en je installatie beschadigen.

Tijdens het broedseizoen wil je geen nesten weghalen, dus voorkomen is beter dan genezen. Installeer borstels, gaas, netten of duivenpinnen om te vermijden dat vogels onder je zonnepanelen gaan nesten. Je vindt die hulpmiddelen online of bij de doe-het-zelfwinkel.

Hoe vermijd je schade door extreme weersomstandigheden?

Goed nieuws: je hoeft er zelf helemaal niets voor te doen. Door hun design zijn zonnepaneleninstallaties beschermd tegen weer en wind. Ze zijn er immers voor gemaakt om tientallen jaren op je dak te liggen. Als je ze laat installeren door een erkende installateur, zijn ze bovendien geaard om zelfs blikseminslagen te weerstaan.

Poets jaarlijks je zonnepanelen voor een beter rendement

In principe reinigen zonnepanelen zichzelf, door hun gladde structuur en hitteontwikkeling. Maar er blijft altijd wel een beetje vuil achter. Daarom kan je wel 3 tot 5 procent rendementsverlies vermijden, simpelweg door je installatie jaarlijks te (laten) poetsen.

Lees ook ons artikel: je zonnepanelen in topconditie

Let op!

  • Te vaak poetsen kan krassen op je zonnepanelen veroorzaken, waarin vuil zich juist gemakkelijker vasthecht.
  • Gebruik alleen zachte borstels of sponzen met een poetsmiddel voor zonnepanelen. Dus geen allesreiniger, schuurmiddel of schuurspons.
  • Gebruik liefst regenwater.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger.

Bestel een professioneel onderhoud van je zonnepanelen

Zelf jaarlijks je zonnepaneleninstallatie schoonmaken is een optie, maar het is gevaarlijk om je dak op te kruipen en je kan onbedoeld je zonnepanelen beschadigen. Het is dus niet onverstandig om hiervoor een professional in te huren.

Nóg slimmer is het om elke 5 jaar een volledige technische check van je installatie en omvormer te laten doen. Zo ben je langere tijd zeker van werkende zonnepanelen en een hoog rendement.

Ook interessant voor jou