Nooit kende België een gunstiger energieverbruik dan in 2023, zo blijkt uit het verslag van de FOD Economie. Toen werd het record van 1995 aan diggelen geslagen. Dat lage energiepeil was geen verrassing, maar zal zich de komende jaren sterk moeten doorzetten om de Belgische doelstellingen van 21,7% hernieuwbare energie in 2030 te halen. Hoe hou jij je verbruik laag voor een tevreden portemonnee en klimaat? Dat lees je hier.
Waarom waren we in 2023 zo zuinig?
Het energieverbruik in ons land is gedaald tot het laagste niveau sinds 1995. In 2023 verbruikten Belgische huishoudens, industrie en transportsector samen 1,2% minder dan in 2022 en versloegen daarmee het vorige recordjaar. Dit gebeurde natuurlijk niet zomaar. Er zijn twee grote redenen voor:
- De energiecrisis die volgde op de Russische inval in Oekraïne in 2022 had een grote invloed. De energieprijzen op de groothandelsmarkt stegen flink en hierdoor leverden zowel bedrijven als huishoudens een extra inspanning om hun verbruik in te perken. Die nieuwe gewoontes hielden aan in 2023.
- De milde winters van 2022 en 2023 zorgden ervoor dat er minder nood was aan verwarming. Dat stond in groot contrast met de strenge winter van 2021.
Luminus zorgt voor jou ❤
Wist je dat we tijdens de de energiecrisis de Bespaarbonus lanceerden? Elke klant die zijn energieverbruik wist terug te dringen, genoot een mooie korting op de volgende afrekening. Meer dan 200.000 klanten schreven zich in voor dit initiatief en konden meegenieten van een zuiniger verbruik én een bonus voor hun energie. Zo maken we samen het verschil.
Een scherpere blik op ons energieverbruik
Hoewel fossiele brandstoffen nog steeds de hoofdmoot vormen van ons energieverbruik, wordt het aandeel van hernieuwbare energie geleidelijk aan groter. In 2023 zag onze energieconsumptie er als volgt uit:
- Ongeveer 3/4de van ons verbruik kwam uit aardgas, aardolie en vaste fossiele brandstoffen.
- 17,4% kwam uit elektriciteit.
- Net geen 3% kwam uit warmte, afval en biomassa.
Van die verdeling was iets meer dan 14% afkomstig van duurzame bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Dat is al wat meer dan in 2022, maar als we de Belgische doelstelling van 21,7% hernieuwbare energie in 2030 willen halen, zullen we nog een stevig tandje bij moeten steken. Daarom staat hernieuwbare energie al jaren bovenaan de prioriteitenlijst van Luminus. Lees meer over onze groene missie.
De evolutie van de energieprijzen
Hoewel een lager verbruik altijd een goede zaak is, blijkt er dus nog geen sprake van blijvende, dalende trend. De grootste reden voor onze zuinigere energiegewoonten is vooral de prijs van de energie. Die is nog steeds hoger dan voor de oorlog in Oekraïne, al begon 2024 goed met een daling van 30% voor de elektriciteitsprijs en 40% voor de gasprijs.
Het valt nog af te wachten hoe die prijzen verder zullen evolueren en welk blijvend effect dit heeft op ons verbruik. Wat wel vaststaat, is dat het aandeel van elektriciteit alleen maar zal toenemen. Denk maar aan de opmars van elektrische wagens en warmtepompen die de traditionele verwarmingsketels vervangen. Hoe kan je in dat turbulente landschap je energierekening binnen de perken houden? We reiken je tools, advies en experten om je in je persoonlijke energietransitie te begeleiden.
3 slimme investeringen om je energieverbruik op lange termijn te verlagen
1. Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn vandaag een van de meest rendabele en toegankelijke energie-investeringen. En dat geldt helemaal voor Luminus-klanten. Niet alleen profiteer je als trouwe energieklant van 10% korting op je installatie, ook kun je rekenen op de energielening. Hiermee helpen we je om de investering toegankelijk te maken.
Zin om je dak te laten renderen? Maak hier een gratis online prijssimulatie. Zijn de plannen al concreet? Laat hier je contactgegevens na voor een offerte op maat.
Ook wanneer je de combinatie met een thuisbatterij overweegt of een laadpaal nodig hebt, staan de gecertificeerde installateurs van Insaver Luminus voor je klaar. Je geniet persoonlijke begeleiding, betrouwbare plaatsing én een uitgebreide ondersteuning bij keuring en aanmelding van je installaties.
2. Warmtepomp
Een warmtepomp is op zichzelf al een zeer duurzame installatie, maar in combinatie met zonnepanelen vergroot je pas echt je bespaarpotentieel. Het stroomverbruik van je warmtepomp kun je opvangen met je zelf opgewekte energie. Zo ben je minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen, verhoog je de waarde van je woning én behaal je de strenger wordende energie-eisen. Bovendien reiken de gewesten nog verschillende premies uit om je investering te compenseren. Ook hierin staan we je bij. Benieuwd welk type warmtepomp bij jouw woning past? Doe de check.
3. Energiemonitoring
Wil je je energiebesparing en verdere besparingsmogelijkheden goed in de gaten houden zonder grote investering? Met EnergyControl Monitor haal je bruikbare data uit je digitale meter, zodat je gericht kunt besparen in jouw huishouden.
Met deze installaties en een zuinige mindset ben je zeker van de laagste energierekening.