8 tips om je woning slim te ventileren

Ventilatie is essentieel om een gezond luchtklimaat in je woning te creëren. Douchen, de was drogen, koken, roken, zelfs gewoon ademen, … het leidt allemaal tot vochtige en verontreinigde lucht en het maakt van je huis een broedplaats voor huismijt, schimmels en fijnstof. Met deze tips om je woning slim te ventileren verhinder je dat!

1. Ken het verschil tussen ventileren en verluchten

We gebruiken in de volksmond de termen weleens door elkaar, maar ventileren en verluchten zijn eigenlijk twee verschillende dingen. Een kamer verluchten doe je door simpelweg een deur of raam open te zetten. Zo ververs je de lucht in de ruimte redelijk snel, maar meestal kort.

Je woning ventileren moet je echter 24 uur op 24 doen. In oude huizen, waar er nog voldoende kieren en spleetjes zijn, gebeurt de ventilatie in feite vanzelf. Maar nieuwe woningen zijn zo goed geïsoleerd – om energie- en warmteverlies tegen te gaan – dat actieve ventilatie noodzakelijk is.

> Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar? Denk dan aan vervangen!

2. Verzeker de luchtstroom

Een eenvoudige manier om al de verschillende ruimtes in je woning te ventileren? Zorg ervoor dat de lucht onder al de deuren in je huis kan doorstromen. Er zou minstens een kier van 1,5 cm onder je deuren moeten zijn, tenzij ze over roosters beschikken natuurlijk.

3. Ventilatieroosters bij je thuis? Reinig ze af en toe

Simpel maar efficiënt: zet altijd je ventilatieroosters van je ramen of deuren open en reinig ze met regelmaat. Dat is snel gefikst met een stofzuiger of borstel. Losse onderdelen haal je er best nu en dan af om ze met water en zeep te wassen.

4. Overweeg een automatisch ventilatiesysteem

Bij nieuwbouw, grote renovaties of vervanging van oude ramen, zijn ventilatiesystemen sinds 2006 verplicht. Je hebt dan wel de keuze uit drie verschillende types:  natuurlijke ventilatie,  mechanische ventilatie en balansventilatie.

Bij natuurlijke ventilatie gebeurt de af- en aanvoer van lucht via roosters en/of ramen. Dat werkt eenvoudig, maar het nadeel is dat je bij dit systeem weinig controle hebt over de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht.

Kies je voor een volledig mechanische ventilatie? Dan slaap je sowieso op beide oren, want dergelijk systeem past zich vanzelf aan naargelang de luchtkwaliteit. Helemaal handig is dat zo’n systeem minder energie verbruikt.

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is balansventilatie ideaal. Dit is een soort mechanische ventilatie die vrijwel altijd werkt met warmterecuperatie. Concreet: de lucht van buiten wordt verwarmd met warmte die je recupereert uit afgevoerde lucht. Zo hergebruik je tot maar liefst 90% van de warmte.

5. Ventileer extra goed in vochtige ruimtes

Een dampkap in de keuken is vanzelfsprekend. Maar vergeet ook je badkamer of eventuele sportruimte niet. Daar voorzie je best inbouwventilatoren die automatisch aanspringen of die je handmatig aanzet na het douchen of sporten.

6. Meet de CO2

Hoe gezond is de lucht in je woning eigenlijk? Je houdt het makkelijk in de gaten met een CO2-meter. Vooral in de woonkamer en slaapkamers komt zo een apparaatje van pas. Het zegt nog niet alles over de luchtkwaliteit, maar wel of er genoeg zuurstof is. Zo weet je wanneer ventileren broodnodig is.

7. Denk aan je elektrische apparaten

Zet je koelkast, vriezer, wasmachine, afwasmachine en dergelijke niet vlak tegen de muur. Deze apparaten geven namelijk warme en/of vochtige lucht af. Voldoende luchtcirculatie is dus noodzakelijk.

8. Pas je brievenbus aan

Heb je een brievenbus in je voordeur? Voorzie die dan van een klep en borstel. De opening is namelijk te groot waardoor er veel lucht naar binnenkomt. Dat dwarsboomt de natuurlijke luchtdoorstroom in je woning.

Ook interessant voor jou