Het belang van ventileren en verluchten voor jouw gezondheid

Bij het bouwen of verbouwen van een woning slaat iedereen je met de term isolatie om de oren. Maar wist je dat een goede ventilatie even belangrijk is? In dit artikel lees je er alles over.

Lees ook ons artikel : Voordelen van isolatie: 6 goede redenen om jouw woning te isoleren

Ventilatie voor een gezond binnenklimaat

Ventilatie is noodzakelijk om een gezond luchtklimaat in je woning te creëren. Douchen, de was drogen, koken, roken, en zelfs ademen, het zorgt allemaal voor vochtige en verontreinigde lucht die een broedplaats is voor huismijt, schimmels en fijnstof.

Onderzoek wees uit dat kinderen die opgroeien in een vochtig huis tot drie keer meer kans hebben op gezondheidsklachten. Ook volwassenen krijgen in een woning met vervuilde lucht sneller last van hoofdpijn, allergieën, benauwdheid en hoesten. Een slechte luchtkwaliteit van jouw woning is dus nefast voor jouw gezondheid. Door voldoende te ventileren, vervang je de vervuilde lucht van binnen door zuivere lucht.

Ventileren en verluchten

Ventileren is iets anders dan verluchten. Je kan een kamer verluchten door een deur of raam open te zetten. Zo kan alle lucht in één keer worden ververst. Je merkt het effect meteen, maar spijtig genoeg ook maar voor een korte periode. Bij ventilatie wordt de lucht in huis 24 uur per dag ververst.

In oude huizen die nog niet geïsoleerd zijn, is er voldoende ventilatie langs kieren en spleetjes. Nieuwe woningen worden tegenwoordig echter zo goed gedicht en geïsoleerd, dat actieve ventilatie noodzakelijk is.

Mechanische versus natuurlijke ventilatie

Er bestaan drie manieren om een moderne woning te ventileren: natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en balansventilatie.

Bij natuurlijke ventilatie gebeurt zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht via roosters en/of ramen. Bij dit systeem is er slechts een beperkte controle over de aan- en afvoer van lucht.

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht uit de woning afgevoerd door middel van een ventilatie-eenheid. Door de onderdruk zal er verse lucht van buiten aangezogen worden door kieren, ramen en roosters. Bij sommige van deze ventilatiesystemen is de afvoerventilatie niet continu, maar wordt deze automatisch geregeld naargelang de behoefte. Dit soort vraaggestuurde ventilatiesystemen verbruikt minder energie. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor het afvoeren van ophopende schadelijke stoffen zoals CO2.

Balansventilatie

Bij balansventilatie wordt lucht aan- en afgevoerd op een mechanische manier. In deze moderne ventilatiesystemen wordt er vrijwel altijd gewerkt met warmterecuperatie. De lucht die van buiten wordt toegevoegd, wordt verwarmd met de warmte uit de afgevoerde lucht. Op die manier kan 90% van de warmte gerecupereerd worden.

Ventileren en energie

Het is een misvatting dat ventileren leidt tot hogere stookkosten. Uiteraard wordt er door ventilatie een deel van de warmte afgevoerd naar buiten. Daartegenover staat echter dat de lucht in een goed geventileerd huis relatief droog is. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht waardoor je weer minder energie verbruikt voor de opwarming van jouw woning.

Als je wil verluchten, zet je de verwarming beter eerst lager of gewoon helemaal uit vooraleer je het venster of de deur opent.

Ook interessant voor jou