Uitgelegd: het energielabel voor huishoudapparaten

Heel wat elektrische apparaten hebben een energielabel dat de energie-efficiëntie van het toestel uitdrukt. In het verleden bleek dat 60% van de producten een niet-betrouwbaar energielabel ontvingen… Daarom introduceerde Europa in 2021 een nieuw, betrouwbaarder energielabel. Lees hier hoe dat label werkt.

Wat is een energielabel?

Het Europees energielabel, dat sinds 1995 verplicht is, drukte vroeger de energiescore van een elektrisch apparaat uit in zeven energie-efficiëntieklassen, gaande van ‘zeer energiezuinig’ (A) tot ‘zeer energieverspillend’ (G). De A-klasse werd door de jaren heen verder uitgebreid met A+, A++ en A+++. Dat is een gevolg van de technologische evolutie die toestellen steeds energiezuiniger maakt.

Sinds 1 maart 2021 is er echter een volledig nieuw Europees energielabel voor bepaalde apparaten (zie verder) op de markt. De schaal van dit label loopt van A tot G. Dat moet elke consument veel meer duidelijkheid schenken. Het oude label, met classificaties zoals A+, A++ en A+++, verdwijnt geleidelijk.

Waarom zijn energielabels van elektrische toestellen belangrijk?

Bij de aankoop van een nieuw elektrisch toestel kijk je best niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar het energieverbruik. Door de recente energiecrisis en de daarbij horende hoge prijzen worden energiezuinige toestellen steeds belangrijker. Een duurder apparaat met een beter energielabel kan uiteindelijk goedkoper uitvallen dan een apparaat met een lagere aankoopprijs en een slechter energielabel. Bovendien wint ook het milieu bij energiezuinige toestellen.

Uit onderzoek blijkt dat acht op de tien consumenten rekening houden met het energielabel bij aankoop van een elektrisch toestel. Het prijsverschil tussen apparaten met een verschillende energie-efficiëntieklasse kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Wat is een energielabel?

Wat vertelt het Europees energielabel?

Het energielabel en de energie-efficiëntieklassen worden in heel de Europese Unie op een uniforme manier gebruikt. Zo kan je de karakteristieken van apparaten (energieverbruik, waterverbruik…) binnen een categorie eenvoudig met elkaar vergelijken. De gegevens zijn gebaseerd op testnormen die voorgeschreven zijn in de Europese wetgeving door de Europese Unie

Op het nieuwe energielabel vind je de volgende elementen:

  • Merk en type
  • Energieverbruik op jaarbasis (in kWh)
  • Energieklasse van A tot G en donkergroene tot rode pijlen die een hoge of lage energie-efficiëntie aanduiden
  • Extra pictogrammen die bepaalde karakteristieken weergeven, zoals het volume en het geluidsniveau voor koelkasten.
  • Een QR-code die je kunt scannen om meer info over het model op te vragen.

Welke energiezuinige toestellen hebben een ander energielabel sinds 2021?

  • Wasmachines en was-droogcombinaties (droogkasten niet!)
  • Afwasmachines
  • Koelapparaten (koelkasten, diepvriezers en wijnbewaarkasten)
  • Elektronische schermen (televisies en computerschermen)
  • Banden
  • Lichtbronnen (sinds 2022 nieuw aan toegevoegd)

Momenteel vind je nog maar weinig A-labels. De allerzuinigste apparaten krijgen vandaag eerder energielabel B, zodat er voldoende ruimte blijft voor technologische verbeteringen.

Sommige andere energiezuinige toestellen (droogkasten, stofzuigers, ovens, airco’s, …) behouden voorlopig het energielabel van A+++ tot G. Ten laatste tegen 2030 moeten álle productcategorieën over het nieuwe label beschikken.

Ander energielabel, betere betrouwbaarheid

Het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie introduceerden het nieuwe energielabel omdat ze de betrouwbaarheid van het label willen verbeteren. Er is nu een EPREL-productdatabase (European Product Registry for Energy Labelling) waarin alle producenten hun elektrische toestellen met energielabel moeten registreren, voordat het toestel op de markt wordt gebracht.

De niet-gevoelige informatie, zoals het merk, het doel en de energieklasse, is vrij te consulteren door consumenten en overheden. De gevoelige informatie, zoals testrapporten, is enkel toegankelijk voor inspectiediensten van overheden. Deze database moet de controle en de conformiteit van producten verder verbeteren.BewarenBewaren