Alles wat je moet weten over het energielabel voor huishoudapparaten

Heel wat elektrische apparaten hebben een energielabel dat de energie-efficiëntie van het toestel uitdrukt. In het verleden bleek dat het door de producent geafficheerde energielabel in 60% van de gevallen niet betrouwbaar was. Recentere cijfers tonen een verbetering aan, hoewel er nog steeds inbreuken worden vastgesteld. De oplossing? Het nieuwe energielabel.

Nieuwe energielabels vanaf maart 2021

Het energielabel, dat sinds 1995 verplicht is in Europa, drukte vroeger de energiescore van een elektrisch apparaat uit in zeven energie-efficiëntieklassen, gaande van ‘zeer energiezuinig’ (A) tot ‘zeer energieverspillend’ (G). De A-klasse is door de jaren heen verder uitgebreid met A+, A++ en A+++. Dat is een gevolg van de technologische evolutie die toestellen steeds energiezuiniger maakt.

Sinds 1 maart 2021 is er echter een volledig nieuw energielabel voor bepaalde apparaten (zie verder) op de markt. De schaal van dit label loopt van A tot G. Dat moet elke consument veel meer duidelijkheid schenken. Het oude label – met classificaties zoals A+++ en A++ – verdwijnt geleidelijk.

Uit onderzoek blijkt dat acht op de tien consumenten rekening houden met het energielabel bij aankoop van een elektrisch toestel. Het prijsverschil tussen apparaten met een verschillende energie-efficiëntieklasse kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Waarom een energielabel?

Bij de aankoop van een nieuw elektrisch toestel kijk je best niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar het energieverbruik. Met de alsmaar stijgende energiekosten wordt de energiezuinigheid van een elektrisch toestel steeds belangrijker. Een duurder apparaat met een beter energielabel kan uiteindelijk dus goedkoper uitvallen dan een apparaat met een lagere aankoopprijs en een slechter energielabel. Bovendien wint ook het milieu bij toestellen die minder energie verbruiken.

Wat vertelt het energielabel?

Het energielabel en de energie-efficiëntieklassen worden in heel de Europese Unie op een uniforme manier gebruikt. Zo kan je de karakteristieken van apparaten (energieverbruik, waterverbruik …) binnen een categorie eenvoudig met elkaar vergelijken. De gegevens zijn gebaseerd op testnormen die voorgeschreven zijn in de Europese wetgeving.

Op het nieuwe label vind je de volgende elementen:

  1. Merk en type
  2. Energieverbruik op jaarbasis (in kWh)
  3. Energieklasse: van A tot G en gekleurde pijlen die de energie-efficiëntie aanduiden: van donkergroen (hoge energie-efficiëntie) tot rood (lage energie-efficiëntie)
  4. Extra pictogrammen die bepaalde karakteristieken weergeven. Voor een koelkast gaat het bijvoorbeeld om het volume en het geluidsniveau. Bij een (af)wasmachine staat het waterverbruik vermeld.
  5. Een QR-code die je kunt scannen om meer info over het model op te vragen.

Welke toestellen hebben een nieuw energielabel?

  • Wasmachines en was-droogcombinaties (droogkasten niet!)
  • Afwasmachines
  • Koelapparaten (koelkasten, diepvriezers en wijnbewaarkasten)
  • Televisies en computerschermen

Let wel, vanaf maart 2021 ga je nog geen A-labels vinden. De allerzuinigste apparaten krijgen vandaag label B. Zo blijft er ruimte over voor technologische verbeteringen.

Later dit jaar zullen extra toestellen het nieuwe energielabel krijgen. Vanaf 1 mei 2021 krijgen banden het label. Lichtbronnen krijgen het label vanaf 1 september 2021.

Alle andere toestellen (droogkasten, stofzuigers, ovens, airco’s, …) behouden voorlopig het energielabel van A+++ tot G. Ten laatste tegen 2030 moeten álle productcategorieën over het nieuwe label beschikken.

Betrouwbaarheid

Het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie komen met het nieuwe energielabel omdat ze de betrouwbaarheid van het label willen verbeteren. Er is nu een EPREL-productdatabase (European Product Registry for Energy Labelling) waarin alle producenten hun toestellen met energielabel moeten registreren. Deze registratie moet gebeuren voordat het toestel op de markt wordt gebracht.

De niet-gevoelige informatie, zoals merk, doel en energieklasse, zal vrij te consulteren zijn door consumenten en overheden. De gevoelige informatie, zoals testrapporten, zijn enkel toegankelijk voor inspectiediensten van overheden. Deze database moet de controle en de conformiteit van producten verder verbeteren.

Meer info over energielabels vind je via FOD Economie.

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou