Alles wat je moet weten over het energielabel


Heel wat elektrische apparaten dragen een energielabel dat de energie-efficiëntie van het toestel uitdrukt. In het verleden bleek dat het door de producent geafficheerde energielabel in 60% van de gevallen niet betrouwbaar was. Recentere cijfers tonen een verbetering aan, hoewel er nog steeds inbreuken worden vastgesteld.

Het energielabel, dat sinds 1995 verplicht is in Europa, drukt de energiescore van een elektrisch apparaat uit in zeven energie-efficiëntieklassen, gaande van ‘zeer energiezuinig’ (A+++) tot ‘zeer energieverspillend’ (G). De A-klasse is door de jaren heen verder uitgebreid met A+, A++ en A+++. Dat is een gevolg van de technologische evolutie die toestellen steeds energiezuiniger maakt.

Uit onderzoek blijkt dat acht op de tien consumenten rekening houden met het energielabel bij aankoop van een elektrisch toestel. Het prijsverschil tussen apparaten met een verschillende energie-efficiëntieklasse kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Waarom een energielabel?

Bij de aankoop van een nieuw elektrische toestel kijk je best niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar het energieverbruik. Met de alsmaar stijgende energiekosten wordt de energiezuinigheid van een elektrisch toestel steeds belangrijker. Een duurder apparaat met een beter energielabel kan uiteindelijk dus goedkoper uitvallen dan een apparaat met een lagere aankoopprijs en een slechter energielabel. Bovendien wint ook het milieu bij toestellen die minder energie verbruiken.

Wat vertelt het energielabel?

Het energielabel en de energie-efficiëntieklassen worden in heel de Europese Unie op een uniforme manier gebruikt. Zo kan je de karakteristieken van apparaten (energieverbruik, waterverbruik…) binnen een categorie eenvoudig met elkaar vergelijken. De gegevens zijn gebaseerd op testnormen die voorgeschreven zijn in de Europese wetgeving.

Op het label vind je de volgende elementen:

 1. Merk en type
 2. Energieverbruik op jaarbasis (in kWh)
 3. Energieklasse: van A+++ tot G
 4. Gekleurde pijlen die de energie-efficiëntie aanduiden: van donkergroen (hoge energie-efficiëntie) tot rood (lage energie-efficiëntie)
 5. Extra pictogrammen die bepaalde karakteristieken weergeven. Voor een wasmachine gaat het bijvoorbeeld over het waterverbruik, de centrifuge-efficiëntie en de capaciteit in kilogram.

Welke toestellen hebben een energielabel?

 • Afwasmachines
 • Dampkappen
 • Koelapparaten
 • Ovens (elektrisch)
 • Ovens (gas)
 • Stofzuigers
 • Televisies
 • Wasdrogers
 • Wasmachines
 • Wijnbewaarkasten

Een overzicht van het specifieke energielabel per categorie vind je op de website www.energielabel.be.

Hoe betrouwbaar is het energielabel?

Het zijn de producenten zelf die testen hoeveel energie hun toestellen gebruiken. In de zomer van 2015 bleek dat 60 procent van de energielabels op elektrische toestellen niet correct waren. De controle dient te gebeuren door de FOD economie, maar bij gebrek aan tijd, manschappen en middelen werden er in de periode tussen 2009 en 2014 slechts een honderdtal toestellen getest.

Begin oktober 2015 kondigde minister Peeters aan dat de FOD Economie de controles zou opvoeren. Controles in de jaren 2015 en 2016 tonen een verbetering in de betrouwbaarheid van de energielabels. Toch werden er nog steeds verschillende inbreuken vastgesteld, voornamelijk bij koelkasten en diepvriezers. De vastgestelde inbreuken gaan hoofdzakelijk over foute, ontbrekende of onvolledige waarden in de technische documentatie.

Het energielabel in de toekomst

Het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie willen de betrouwbaarheid van het energielabel verbeteren. Onlangs sloten ze een akkoord over de oprichting van een database waarin alle producenten hun toestellen met energielabel moeten registreren. Deze registratie moet gebeuren voordat het toestel op de markt wordt gebracht.

De niet-gevoelige informatie, zoals merk, doel en energieklasse, zal vrij te consulteren zijn door consumenten en overheden. De gevoelige informatie, zoals testrapporten, zijn enkel toegankelijk voor inspectiediensten van overheden. Deze database moet de controle en de conformiteit van producten verder verbeteren.

Daarnaast zullen de energie-efficiëntieschaal en de bijhorende etiketten op een termijn van vijf jaar aangepast worden naar een schaal van A tot G. Dit moet toelaten de efficiënte en minder efficiënte toestellen weer duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Wat betekent het madeliefje?

Soms staat op het energielabel ook een madeliefje afgebeeld. Dit ecolabel van de Europese Unie duidt aan dat het apparaat niet alleen erg energiezuinig is, maar ook op vlak van productie en hergebruik van materialen erg milieuvriendelijk is.

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou