Alles wat je moet weten over de zonnepanelensubsidie

Wie na 1 januari 2021 zonnepanelen installeert in Vlaanderen, kan niet meer kiezen voor het systeem van de terugdraaiende teller. Om dit te compenseren, introduceert de Vlaamse Regering een nieuwe investeringspremie voor zonnepanelen. Kom jij daarvoor in aanmerking?

Al zonnepanelen op je dak? In dit artikel lees je alles over de vernietiging van de terugdraaiende teller en de impact hiervan in jouw situatie.

1. De introductie van een nieuwe investeringssubsidie

Omdat het verdwijnen van de terugdraaiende teller een verlies betekent voor een gemiddeld gezin, compenseert de Vlaamse regering dit vanaf 2021 met een investeringspremie voor zonnepanelen. Men wil ook zelfverbruik stimuleren. In dit nieuwe systeem haal je het meeste uit je zonnepanelen wanneer je de elektriciteit meteen verbruikt wanneer je ze produceert. Later in dit artikel meer hierover.

Bovendien verlaagde de regering de belasting op de aankoop van zonnepanelen vanaf 1 april 2022 naar 6% (daarvoor was dat 21%). Voordien was deze regel enkel van toepassing op woningen ouder dan tien jaar, maar om de energietransitie te versnellen, wordt het voordeel nu uitgebreid. Je kan genieten van deze verlaagde belasting tot 31 december 2023.

Kom ik in aanmerking voor de investeringspremie voor zonnepanelen?

Je moet aan deze voorwaarden voldoen:

 • Je plaatst een installatie met een omvormervermogen tot 10 kVa.
 • Het gaat niet om een uitbreiding van een bestaande zonnepaneleninstallatie.
 • De installatie van je zonnepanelen maakt geen deel uit van je nieuwbouw- of renovatieproject, om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 • Een aannemer plaatst je zonnepanelen.
 • Je bouwaanvraag dateert van voor 2014.
 • Lees de voorwaarden hier in detail na.

Hoeveel bedraagt de investeringspremie?

De premie bedraagt maximum € 1.500 en hangt af van het totaal geïnstalleerde kWp van je zonnepaneleninstallatie. Je ontvangt € 300 per kilowattpiek voor een installatie met een vermogen tussen 0 en 4 kWp, met € 150 extra per kWp voor installaties met een vermogen tot 6 kWp.

Het premiebedrag is niet meer dan 40% van de investeringskosten.

Als je weet dat een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp vandaag gemiddeld € 5.000 tot € 5.500 kost, betekent de premie dat het netto aankoopbedrag van je zonnepanelen in 2021 zal dalen. Test Aankoop waarschuwt wel voor mogelijke prijsstijgingen als gevolg van de premie.

Hoe vraag ik de zonnepanelensubsidie aan?

Je vraagt die eenmalige premie aan op de website van Fluvius.

Blijft het prosumententarief bestaan in 2021?

Wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert, betaalt géén prosumententarief maar een bijdrage die wordt berekend op basis van je effectieve gebruik van het net (= het nettarief werkelijke afname). In dit nieuwe systeem is zelfconsumptie een belangrijke parameter. Met andere woorden: gebruik je de stroom van je zonnepanelen zo veel mogelijk onmiddellijk, dan maak je amper gebruik van het net en is je jaarlijkse netkost dus ook laag. Hier lees je tips om je zelfconsumptie te verhogen.

2. Het belang van zelfconsumptie voor je terugverdientijd

Zonnepanelen blijven anno 2021 een slimme investering, maar de grootte van het voordeel, of de terugverdientijd van je zonnepanelen, hangt in grote mate af van je zelfconsumptie of direct verbruik: dat is de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken.

 • Voor een zonnepaneleninstallatie die vóór 2021 gekeurd werd en dus het systeem van de terugdraaiende teller hanteert, bedraagt de gemiddelde terugverdientijd 7 tot 8 jaar. Dat is wanneer je zelfconsumptie tussen 20 en 30% ligt – het gemiddelde van de huidige prosumenten volgens cijfers van de VREG.
 • Wil je met het nieuwe systeem, vanaf 2021, een even snelle terugverdientijd? Dan moet je streven naar een zelfconsumptie die hoger ligt dan 50%, en dat is niet evident voor een gezin. Een terugverdientijd van 10 jaar kan je bereiken met een zelfconsumptie rond 30%.

Handig om weten:
Lukt het je om meer dan 50% van die opgewekte elektriciteit onmiddellijk te verbruiken? Dan heeft je zonnepaneleninstallatie mogelijk dezelfde terugverdientijd (7 tot 8 jaar) als een installatie die in der tijd van het voordeel van de terugdraaiende teller genoot.

3. Geniet een terugleveringsvergoeding

In dit nieuwe tariefsysteem wordt je aangeraden een energiecontract met injectievergoeding af te sluiten. Ook wel terugleveringscontracten genoemd. Zo word je vergoed voor je opgewekte stroom die je niet onmiddellijk verbruikt en dus terug op het net injecteert. Klinkt interessant, nietwaar? Wat dit juist inhoudt en welke vergoeding je kan krijgen, lees je in dit blogartikel.

Luminus is op dit moment trouwens de enige energieleverancier die van al haar elektriciteitscontracten terugleveringscontracten heeft gemaakt. Als Luminus-klant en zonnepaneleneigenaar met digitale meter geniet je dus een automatische vergoeding voor de stroom die je terug op het net plaatst.

4. Voorbeelden uit de praktijk

De familie Willemsen heeft een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar. Ze plaatsen een zonne-installatie van 4 kWp, met een investeringskost van € 5750, en doen voor 30% aan zelfconsumptie. Laten we de situatie bekijken voor 2021 en na 2021.

VÓÓR 2021

De familie Willemsen plaatste in 2015 zonnepanelen en geniet sindsdien van de terugdraaiende teller tót het moment waarop de netbeheerder de huidige anologe meter vervangt dooreen digitale meter.

Jaarlijkse elektriciteitskost€ 60
Jaarlijkse injectie op het net/
Jaarlijkse distributiekost€ 5
Jaarlijks prosumententarief€ 239
Jaarlijkse belastingen en kosten€ 29
Totale elektriciteitsrekening€ 333 / jaar
 • Besparing t.o.v. geen zonnepanelen: € 630 / jaar
 • Terugverdientijd installatie: 8 jaar

VANAF 2021

De familie Willemsen beslist in januari 2021 een zonnepaneleninstallatie te laten plaatsen en kan beroep doen op de investeringspremie van de Vlaamse overheid.

Jaarlijkse elektriciteitskost€ 239
Jaarlijkse kost injectie op het net€ 76
Jaarlijkse distributiekost€ 313
Jaarlijks prosumententarief/
Jaarlijkse belastingen en kosten€ 145
Totale elektriciteitsrekening€ 622 / jaar
 • Besparing t.o.v. geen zonnepanelen: € 345 / jaar
 • Terugverdientijd installatie: 10 jaar

Conclusie

De premie van de overheid compenseert voor een stuk de overgang naar het nieuwe systeem, waardoor zonnepanelen anno 2021 absoluut interessant blijven. Maak je investering nog voordeliger door zo veel mogelijk van je zelfopgewekte stroom onmiddellijk te verbruiken. Of kies ervoor om de opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij. Een hoog mogelijk zelfverbruik betekent een lage jaarlijkse distributienetkost.

Ook interessant voor jou