Alles wat je moet weten over de zonnepanelensubsidie

Sinds 2021 kunnen we bij de installatie van onze zonnepanelen niet meer kiezen voor het systeem van de terugdraaiende teller. Om dit te compenseren, introduceert de Vlaamse Regering een nieuwe investeringspremie voor zonnepanelen. Kom jij daarvoor in aanmerking?

Al zonnepanelen op je dak? In dit artikel lees je alles over de vernietiging van de terugdraaiende teller en de impact hiervan in jouw situatie.

1. De introductie van een nieuwe investeringssubsidie

Omdat het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor het gemiddelde Vlaamse gezin een verlies zou betekenen, compenseert de Vlaamse regering dit met een investeringspremie voor zonnepanelen. Men wil ook zelfverbruik stimuleren: in dit nieuwe systeem haal je namelijk het meeste uit je zonnepanelen wanneer je de elektriciteit meteen verbruikt wanneer je ze produceert. Later in dit artikel meer hierover.

Bovendien verlaagde de regering de belasting op de aankoop van zonnepanelen in april 2022 naar 6% (daarvoor was dat 21%). Voordien was deze regel enkel van toepassing op woningen ouder dan tien jaar, maar om de energietransitie te versnellen, wordt het voordeel nu uitgebreid. Je kan genieten van deze verlaagde belasting tot 31 december 2023.

Kom ik in aanmerking voor de investeringspremie voor zonnepanelen?

Je moet aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je plaatst een installatie met een omvormervermogen tot 10 kVa.
  • Het gaat niet om een uitbreiding van een bestaande zonnepaneleninstallatie.
  • De installatie van je zonnepanelen maakt geen deel uit van je nieuwbouw- of renovatieproject om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
  • Een aannemer plaatst je zonnepanelen.
  • Je bouwaanvraag dateert van voor 2014.
  • Lees de voorwaarden hier in detail na.

Hoeveel bedraagt de investeringspremie?

De premie bedraagt maximum € 1.500 en hangt af van het totaal geïnstalleerde kWp van je zonnepaneleninstallatie. Je ontvangt € 300 per kilowattpiek voor een installatie met een vermogen tussen 0 en 4 kWp. Installaties met een vermogen tot 6 kWp ontvangen € 150 extra per kWp. Het premiebedrag vergoedt maximaal 40% van de investeringskosten.

Een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp kost vandaag gemiddeld € 5.000. Dankzij de premie is dat wel € 1.000 tot € 1.500 goedkoper dan ervoor.     

Hoe vraag ik de zonnepanelensubsidie aan?

Je vraagt die eenmalige premie aan op de website van Fluvius.

Is het prosumententarief verdwenen?

Wie na 2020 zonnepanelen installeert, betaalt géén prosumententarief maar een bijdrage die wordt berekend op basis van je effectieve gebruik van het net: het nettarief werkelijke afname. In dit nieuwe systeem is zelfconsumptie een belangrijke parameter. Met andere woorden: gebruik je de stroom van je zonnepanelen zo veel mogelijk onmiddellijk, dan maak je amper gebruik van het net en is je jaarlijkse netkost dus ook laag. Hier lees je tips om je zelfconsumptie te verhogen.

Enkel zonnepaneleneigenaars met een installatie van voor 2021, die nog geen geen digitale meter hebben, vallen nog onder het prosumententarief. Dat wordt sinds 1 juli 2022 ook op een andere manier berekend. Lees er meer over op de website van de Vlaamse overheid.

2. Het belang van zelfconsumptie voor je terugverdientijd

Zonnepanelen blijven een slimme investering, maar de grootte van het voordeel, of de terugverdientijd van je zonnepanelen, hangt in grote mate af van je zelfconsumptie of direct verbruik. Dat is de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken. Aanvankelijk beloofde de Vlaamse regering dat wie vóór 2021 zonnepanelen plaatste, tot 15 jaar na de installatie kon genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Daarmee zou je kunnen rekenen op een terugverdientijd van 7 tot 8 jaar. Die beslissing werd begin 2021 echter ongedaan gemaakt.

  • Wil je in het nieuwe systeem van het nettarief werkelijke afname toch een even snelle terugverdientijd? Dan moet je streven naar een zelfconsumptie die hoger ligt dan 50%, en dat is niet evident voor een gezin. Een terugverdientijd van 10 jaar kan je bereiken met een zelfconsumptie rond 30%.

3. Geniet een terugleveringsvergoeding

In dit nieuwe tariefsysteem wordt je aangeraden een energiecontract met injectievergoeding of ‘terugleveringscontract’ af te sluiten. Zo word je vergoed voor je opgewekte stroom die je niet onmiddellijk verbruikt en dus terug op het net injecteert. Klinkt interessant, nietwaar? Wat dit juist inhoudt en welke vergoeding je kan krijgen, lees je in dit blogartikel.

Luminus is op dit moment trouwens de enige energieleverancier die van al haar elektriciteitscontracten terugleveringscontracten heeft gemaakt. Als Luminus klant en zonnepaneleneigenaar met digitale meter geniet je dus een automatische vergoeding voor de stroom die je terug op het net plaatst.

4. Een voorbeeld uit de praktijk

De familie Willemsen heeft een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar. Ze plaatsen een zonne-installatie van 4 kWp, met een investeringskost van € 6.785.

Aangezien de investeringspremie voor zonnepanelen € 300 per kWp bedraagt voor installaties tot 4 kWp, ontvangt de familie Willemsen een steunbedrag van € 1.200. Daardoor komt hun eigenlijke investering nog slechts op € 5.585.

Voor 30% van het gemiddelde verbruik doet de familie aan zelfconsumptie. Voor 1.050 kWh hoeven ze dus niet te betalen, want die stroom wekken ze gewoon zelf op met hun zonnepanelen. Als we dat vergelijken met de huidige, hoge elektriciteitsprijs van € 0,46 per kWh (mei 2022) vertaalt zich dat in een besparing van € 483 per jaar. Daardoor bedraagt de totale elektriciteitsrekening nog slechts €1.127 in plaats van € 1.610.

En vergeet ook de andere steunmaatregelen niet:

  • Tot eind 2023 betaalt iedereen slechts 6% btw op de aankoop van zijn zonnepanelen. Een voordeel dat voordien enkel weggelegd was voor woningen ouder dan 10 jaar. 
  • Prioritaire doelgroepen kunnen hun zonnepanelen sinds juli 2022 ook financieren met de Mijn Verbouwlening. Die maakt de hele investering nog een stuk toegankelijker. 
  • Voor zonne-energie die je niet meteen zelf gebruikt, maar terug op het net injecteert, ontvang je ook een injectietarief. Let wel op: als je de stroom later terug afneemt van het net betaal je er altijd meer voor dan je er aanvankelijk voor kreeg. Daarom is het misschien ook een goed idee om uit te kijken naar een thuisbatterij die je energie gratis opslaat voor later.

Conclusie

De premie van de overheid compenseert voor een stuk de overgang naar het nieuwe systeem, waardoor zonnepanelen absoluut interessant blijven. Maak je investering nog voordeliger door zo veel mogelijk van je zelfopgewekte stroom onmiddellijk te verbruiken. Een zo hoog mogelijk zelfverbruik betekent immers ook een lage jaarlijkse distributienetkost. Of kies ervoor om de opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij

Ook interessant voor jou