Alles over een eventueel stroomtekort en het afschakelplan

Deze winter is er door een verlaagd stroomaanbod een kans op een tijdelijk stroomtekort. Om op piekmomenten het evenwicht op het Belgische stroomnetwerk te garanderen, bestaat er gelukkig zoiets als een afschakelplan. Het al dan niet inzetten van het afschakelplan valt onder de bevoegdheid van de federale regering. Aan de hand van de meest gestelde vragen kom je in dit artikel alle belangrijke details te weten.

Waarom is er kans op een stroomtekort?

Door de onbeschikbaarheid van verschillende kerncentrales eind 2018 is er een vermindering tot 3000 megawatt (MW) aan productiecapaciteit. Dit is ongeveer een kwart van de totale capaciteit op het Belgische net. Transmissienetbeheerder Elia berekende dat, om niet in de problemen te komen, zo’n 700 tot 900 MW aan bijkomende capaciteit moet worden gevonden. Hier wringt het schoentje, want tijdens de wintermaanden hebben ook onze buurlanden weinig overschot.

Wat is het afschakelplan?

Om te voorkomen dat in België het licht uitgaat, heeft Elia het afschakelplan ontwikkeld. Door de stroomvoorziening in één of meerdere gebieden uit te schakelen, daalt de vraag naar elektriciteit en kunnen elektriciteitscentrales het evenwicht herstellen.

Kan je zelf voorkomen dat je afgeschakeld wordt?

Helaas niet, en ook bij welke leverancier je zit, heeft geen invloed. Je kunt wel vooraf controleren of en wanneer jouw straat aan de beurt zou zijn wanneer het afschakelplan in werking treedt. Je kunt je ook voorbereiden op een eventuele afschakeling.

Kan je het risico op een stroomtekort opvolgen?

Je kan het nieuws over het risico op een stroomtekort op de voet volgen via offon van Elia. Er bestaat ook een handige app voor op je smartphone. Zo ben je altijd direct op de hoogte. Ook op radio en televisie wordt het nieuws 24u op voorhand gecommuniceerd.

Wat is de kans op afschakeling in mijn gemeente?

Het afschakelplan wordt enkel gebruikt wanneer alle andere maatregelen, zoals het verhogen van de capaciteit of het verlagen van het verbruik, niet volstaan om het evenwicht op het stroomnet te bewaren.

Voor het afschakelplan verdeelt de overheid België in 8 schijven. Wanneer het plan in werking treedt, schakelt men eerst de straten uit die in schijf 8 zitten. In principe volstaat de afschakeling van één schijf om het netwerk in evenwicht te brengen. Indien het afschakelplan meerdere keren op een jaar in werking treedt, dan wordt een beurtrol gebruikt. Wanneer schijf 8 de eerste keer werd afgeschakeld, dan is het bij een volgende beurt aan schijf 7, enzovoort.

Op de website van jouw netbeheerder kan je opzoeken in welke schijf je straat is ingedeeld.

Hoe lang duurt een afschakelperiode?

De tijdsduur van zo’n geplande stroomonderbreking beperkt zich tot 3 à 4 uren, waarschijnlijk tussen 17u en 20u, wanneer de elektriciteitsvraag piekt.

Zijn zonnepanelen een oplossing?

Je kunt een afschakeling niet omzeilen met zonnepanelen. Een pv-installatie heeft elektriciteit nodig om te kunnen werken. De omvormers gaan automatisch in veiligheidsmodus wanneer er geen spanning op het distributienet zit.

Wat kan je doen bij een effectieve afschakeling?

Een stroomonderbreking zorgt voor ongemak. Gelukkig kan je voor en tijdens een eventuele afschakeling enkele dingen doen om de hinder te beperken:

  • Laad je gsm, smartphone, laptop of tablet op voor de onderbreking.
  • Schakel elektronische apparatuur uit en trek het stopcontact uit.
  • Houd je koelkast en diepvries zoveel mogelijk gesloten.
  • Sluit ramen en deuren om te voorkomen dat je woning afkoelt.
  • Voorzie alternatieve verlichting in de vorm van zaklampen of kaarsen.

Wat kan je zelf doen om stroomtekort te voorkomen?

Als we met zijn allen minder verbruiken, is de kans op een tekort uiteraard kleiner. Bovendien bespaar je zo op je elektriciteitsrekening. In het licht hiervan, lanceert Elia een initiatief om tekorten nu en in de toekomst te voorkomen. Je vindt er op deze webpagina alles over.

Wat doet Luminus om stroomtekort te voorkomen?

De STEG-centrale van Seraing, met een capaciteit van 470 MW en gelegen in de Luikse regio, wordt vervroegd heropgestart omwille van het aangekondigde risico op een elektriciteitstekort. Bij erg koude temperaturen en wanneer alle voorzieningen worden ingezet kan deze productie-eenheid zelfs 500 MW bereiken.

Ook interessant voor jou