9 tips voor het huren van je eerste appartement

Je bent klaar om je vleugels uit te slaan en zoekt je eigen plek. Een nieuwe wereld gaat open en je kunt niet wachten om op zoek te gaan naar een appartement. Hoe begin je daar dan aan?

Wanneer je daadwerkelijk gaat zoeken, krijg je een waslijst aan vragen. Als je raad inwint bij vrienden en kennissen krijg je nóg meer vragen. In dit artikel verzamelen we de belangrijkste tips om je eerste appartement te vinden.

TIP 1: Bepaal je budget

Voor je begint te zoeken, is het belangrijk om je financiële situatie onder de loep te nemen. Experts raden aan om niet meer dan 35 procent van je netto-inkomen uit te geven aan huurkosten. Houd hierbij ook rekening met de maandelijkse kosten voor de zogenaamde nutsvoorzieningen. Dit zijn kosten voor het verbruik van water, gas en elektriciteit. In een appartementsgebouw komen er vaak ook nog kosten bij voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en eventueel de lift.

Ben je verliefd op een appartement dat boven je budget ligt? Ga op zoek naar een roomie om de kosten te delen.

TIP 2: Bedenk de criteria voor je appartement

De huurmarkt is enorm groot en zonder goede zoekmethode zie je snel het bos door de bomen niet meer. Neem daarom de tijd om na te gaan wat je belangrijk vindt en aan welke criteria je droomappartement moet voldoen.

Hoeveel kamers wil je? Wil je een tuintje of is een groot balkon of gezellig terras voldoende? Moet er een wasmachine geplaatst kunnen worden? Woon je graag in een drukke buurt of heb je liever een beetje rust? Zijn er winkels in de buurt? Wat is de maximumafstand tot je werk en kun je eventueel vlot het openbaar vervoer nemen? Gemeubeld of niet? Het zijn allemaal nuttige vragen die helpen om je zoektocht te vergemakkelijken.

TIP 3: Maak een afspraak

Heb je je criteria vastgesteld, dan kun je écht op zoek gaan. Via immobiliënkantoren en zoekertjessites ga je online gemakkelijk zelf aan de slag. Als je je inschrijft op nieuwsbrieven van immokantoren krijg je bovendien heel gerichte informatie. Doe je een beroep op een makelaar, dan win je veel tijd. De extra kosten moet je er wel bijnemen.

Blokkeer bij voorkeur een dag in je agenda om verschillende woningen te gaan bekijken. Zo kun je gemakkelijk vergelijken.

9 tips voor het huren van je eerste appartement

TIP 4: Spot eventuele problemen

Controleer het appartement op beschadigingen. Zo voorkom achteraf je problemen wanneer herstellingen nodig zijn. Let hierbij op volgende zaken:

  • Onderzoek muren en plafonds op vochtproblemen en schimmel.
  • Controleer of alle ramen en deuren goed sluiten.
  • Kijk na of alle kranen functioneren en of het water voldoende opwarmt.
  • Ga na of de verwarmingsinstallatie nog in goede staat is.
  • Let op beschadigingen in de woning zoals gebarsten tegels, gaten in muren …  Indien nodig, neem je dit op in de plaatsbeschrijving in het huurcontract.

TIP 5: Geef een goede eerste indruk

Net zoals bij een sollicitatieprocedure is de eerste indruk essentieel. Niet alleen jouw indruk van het appartement, maar ook die van jou als huurder op de verhuurder. De verhuurder kiest, als er meerdere kandidaten zijn, een betrouwbaar iemand. Wees beleefd, zorg dat je er verzorgd uitziet en laat zien dat je verantwoordelijk bent.

TIP 6: Stel de juiste vragen

Aan de hand van je eigen criteria en je budget, kun je een lijst vragen opstellen die belangrijk zijn voor je beslissing. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

  • Vragen over het totale kostenplaatje

Verzamel alle informatie die je nodig hebt: huurprijs, huurwaarborg, nutsvoorzieningen, parkeergarage …

  • Vragen over de woonomgeving

Wie zijn de andere huurders in het gebouw? Is het een veilige buurt? Zijn er voldoende winkels? Kun je gemakkelijk parkeren? Zijn huisdieren toegelaten? Mag je binnen roken? Al deze zaken bepalen je woonkwaliteit.

  • Vragen over aanpassingen en reparaties

Mag je zelf aanpassingen doen (schilderen, meubels verplaatsen, andere sloten …)? Welke reparaties moet je zelf betalen en welke zijn voor de eigenaar?

TIP 7: Ontmoet je nieuwe buren of de huidige huurder(s)

Als je na je bezoek nog twijfelt, kan een ontmoeting met andere bewoners of de huidige huurder(s) helpen. Zo verzamel je veel extra informatie.

Worden reparaties correct en snel uitgevoerd? Is de sfeer tussen de huurders positief? Zijn er extra kosten waarover de verhuurder niets heeft verteld? Met deze informatie wordt je beslissing een stuk eenvoudiger.

9 tips voor het huren van je eerste appartement

TIP 8: Neem de huurwetgeving door

Veel zaken tussen huurder en verhuurder zijn door de wet vastgelegd. Hierop kun je steeds een beroep doen als een probleem zich voordoet. Je kunt ook andere afspraken vastleggen in het huurcontract. Denk aan afspraken betreffende reparaties. Zonder heel gedetailleerd in te gaan op de huurwet, vind je hieronder enkele belangrijke bepalingen.

  • De huurprijs is vastgelegd in het contract. Eventuele verhogingen kunnen in het contract zijn opgenomen. Verhoogt de verhuurder de huur zonder dat hierover iets vermeld staat, dan kun je zonder opzegtermijn vertrekken.
  • De huurwaarborg is minstens 2 maanden en mag niet meer dan 3 maanden bedragen.
  • De opzeg bedraagt 3 maanden als je het contract wil verbreken en 6 maanden als de verhuurder het initiatief neemt.

Meer informatie over de huurwet vind je op de website van de Vlaamse overheid.

TIP 9: Fantaseer je toekomst

Geniet van je zoektocht en stel je voor hoe het appartement er zou kunnen uitzien als jij er woont. Laat je niet ontmoedigen door hoge huurprijzen of onaantrekkelijk appartementen en onthoud: wie zoekt, die vindt.

Als je zover bent en je eerste huurcontract ondertekend hebt, vind je via de website ikgaverhuizen.be de nodige verhuistips en -tricks. Want er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Met een online verhuisgids  ben je volledig klaar voor de overstap naar je nieuwe stek. Succes!

Ook interessant voor jou