Privé

9 tips voor het huren van je eerste appartement

Je bent klaar om je vleugels uit te slaan en zoekt je eigen plek. Een nieuwe wereld opent zich en je kan niet wachten om op zoek te gaan naar een appartement op jouw maat. Maar hoe begin je eraan?

Wanneer je daadwerkelijk op zoek gaat, word je al snel geconfronteerd met een waslijst aan vragen. En als je raad inwint bij je vrienden en kennissen kom je enkel met nog meer vragen terug. In dit artikel verzamelen we de belangrijkste tips voor het vinden van je eerste appartement.

TIP 1: Bepaal je budget

Voor je begint te zoeken, is het belangrijk om je financiële situatie onder de loep te nemen. Experts raden aan om niet meer dan 35 procent van je netto-inkomen uit te geven aan huurkosten. Houd hierbij ook rekening met de maandelijkse kosten voor de zogenaamde nutsvoorzieningen. Dit zijn kosten voor het verbruik van water, gas en elektriciteit. In een appartementsgebouw komen hier vaak ook nog kosten bij voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en eventueel de lift.

Ben je verliefd op een appartement dat boven je budget ligt? Misschien vind je wel een roomie om de kosten mee te delen.

TIP 2: Bedenk je criteria

De huurmarkt is enorm groot, en zonder een goede zoekmethode zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Neem daarom de tijd om na te gaan wat je belangrijk vindt en aan welke criteria jouw droomappartement moet voldoen.

Hoeveel kamers wil je? Wil je graag een tuintje of is een terras voldoende? Moet er een wasmachine geplaatst kunnen worden? Woon je graag in een drukke buurt of heb je liever een beetje rust? Zijn er winkels in de buurt? Wat is de maximumafstand tot je werk en kan je eventueel vlot het openbaar vervoer nemen? Gemeubeld of niet? Allemaal nuttige vragen die helpen om je zoektocht te vergemakkelijken.

TIP 3: Maak een afspraak

Heb je je criteria vastgesteld, dan is het hoog tijd om op zoek te gaan. Via immobiliënkantoren en zoekertjessites kan je online gemakkelijk zelf aan de slag. Als je je inschrijft op nieuwsbrieven van immokantoren, krijg je bovendien heel gerichte informatie in je mailbox. Doe je een beroep op een makelaar, dan win je heel wat tijd. De extra kosten moet je er dan wel bijnemen.

Blokkeer bij voorkeur een dag in je agenda om de verschillende kanshebbers te gaan bekijken. Zo kan je gemakkelijk vergelijken.

9 tips voor het huren van je eerste appartement

TIP 4: Spot problemen

Controleer het appartement op beschadigingen. Zo voorkom je problemen achteraf wanneer herstellingen nodig zijn. Let hierbij op volgende zaken:

·       Onderzoek muren en plafonds op vochtproblemen en schimmel.

·       Controleer of alle ramen en deuren goed sluiten.

·       Kijk na of alle kranen functioneren en of het water voldoende opwarmt.

·       Ga na of de verwarmingsinstallatie nog in goede staat is.

·       Let op beschadigingen in de woning zoals gebarsten tegels, gaten in muren … zodat je dit in de plaatsbeschrijving in het huurcontract kunt opnemen.

TIP 5: Geef een goede eerste indruk

Net als bij een sollicitatieprocedure is de eerste indruk van essentieel belang. Niet alleen de indruk die jij krijgt van het appartement, maar ook de indruk van jou als huurder op de verhuurder en omgekeerd zijn erg belangrijk. De verhuurder zal als er meerdere kandidaten zijn het liefst verhuren aan een betrouwbaar iemand. Wees beleefd, zorg dat je er verzorgd uitziet en laat zien dat je verantwoordelijk bent.

TIP 6: Stel de juiste vragen

Aan de hand van je eigen criteria en je budget, kan je een lijst vragen opstellen die belangrijk zijn voor je uiteindelijke beslissing. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

· Vragen over het totale kostenplaatje: Verzamel alle informatie die je nodig hebt: huurprijs, huurwaarborg, nutsvoorzieningen, parkeergarage …

· Vragen over de woonomgeving: Wie zijn de andere huurders in het gebouw? Is het een veilige buurt? Zijn er voldoende winkels? Kan je gemakkelijk parkeren? Zijn huisdieren toegelaten? Mag je binnen roken? … Al deze zaken bepalen je woonkwaliteit.

· Vragen over aanpassingen en reparaties: Mag je zelf aanpassingen doen (schilderen, meubels verplaatsen, ander slot …)? Welke reparaties moet je zelf betalen en welke zijn voor de eigenaar?

TIP 7: Ontmoet je nieuwe buren of de huidige huurder(s)

Als je na je bezoek nog twijfelt, kan een ontmoeting met de andere bewoners of de huidige huurder(s) helpen. Op die manier verzamel je heel wat extra informatie.

Worden de reparaties correct en snel uitgevoerd? Is de sfeer tussen de huurders positief? Zijn er nog extra kosten waarover de verhuurder niets heeft verteld? Met deze informatie wordt je beslissing een stuk eenvoudiger.

9 tips voor het huren van je eerste appartement
TIP 8: Neem de huurwetgeving eens door

Een heel aantal zaken tussen huurder en verhuurder zijn door de wet vastgelegd. Hierop kan je steeds een beroep doen wanneer er zich een probleem voordoet. Langs de andere kant kan je ook nog andere afspraken vastleggen in het huurcontract. Denk hierbij aan afspraken betreffende reparaties. Zonder heel gedetailleerd in te gaan op de huurwet, vind je hieronder enkele belangrijke bepalingen.

·       De huurprijs is vastgelegd in het contract. Eventuele verhogingen kunnen in het contract zijn opgenomen. Verhoogt de verhuurder de huur zonder dat hierover iets vermeld staat, dan kan je als je wil zonder opzegtermijn vertrekken.

·       De huurwaarborg is minimaal 2 maanden en mag niet meer dan drie maanden bedragen.

·       De opzeg bedraagt 3 maanden als je het contract wil verbreken, en 6 maanden als de verhuurder het initiatief neemt.

Meer informatie over de huurwet vind je op de website van de Vlaamse overheid.

TIP 9: Fantaseer je toekomst

Geniet van je zoektocht en stel je voor hoe het appartement er zou kunnen uitzien als jij er woont. Laat je niet ontmoedigen door hoge huurprijzen of onaantrekkelijk appartementen en onthoud: wie zoekt, die vindt.

Als je zover bent en je hebt je eerste huurcontract ondertekend, dan vind je in dit artikel heel wat tips over verhuizen.Ga naar www.luminus.be