7 tips om comfortabel te leven in een compacte woning

De trend ‘compact wonen’ is al een tijdje in opmars. De verstrengde normen en de dure grond- en woningprijzen zorgen ervoor dat we steeds kleiner gaan wonen. Ook dure onderhoudskosten zorgen ervoor dat grote woningen minder aantrekkelijk zijn.

Sinds 2012 daalde de gemiddelde bewoonbare oppervlakte bij bouwaanvragen met 15%. Ook de vraag naar kleine woningen en appartementen op de vastgoedmarkt blijft stijgen. Het optimaal benutten van de ruimte is meer dan ooit aan de orde. Om voldoende comfort te behouden, zijn er heel wat oplossingen om plaats te besparen.

1. Vergroot het ruimtegevoel

Je kunt dit op een aantal manieren aanpakken:

 • Schilder of behang in lichte, neutrale kleuren: wit, lichtgrijs, pasteltinten in natuurlijke kleuren… Alles wat licht en neutraal is, vergroot de ruimte en laat de structuren en contrasten in de woning beter tot zijn recht komen. Een mooie tafel of een stijlvolle zitbank krijgt de aandacht die het verdient. Je creëert diepte en vergroot het ruimtegevoel.
 • Speel met verlichting. Door de juiste lichtaccenten speel je in op ruimtelijkheid. Vermijd donkere hoeken die je woning kleiner doen lijken.
 • Gebruik spiegels. Spiegels scheppen diepgang en helpen het licht te verspreiden. Spiegels die een muur van boven tot onder bedekken, hebben het meeste effect.

2. Benut elke ruimte slim

In jouw woning zijn er hoekjes en kantjes die je (nog) niet gebruikt. Door strategisch geplaatste legplanken of hoekkastjes kan je heel wat extra opbergruimte voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de ruimtes onder de trap, boven/onder je bed, in de hoeken van kamers…

Opgelet! Een ruimte die tot de nok gevuld is met meubels, accessoires en kaders lijkt eveneens kleiner. Investeer dus beter in enkele smaakvolle items en doe al je overbodige meubilair en interieurdecoratie weg. Daarnaast is het aan te raden om je woning steeds op te ruimen, want ook rommel kan een negatief effect hebben op het ruimtegevoel.

Duurzaam en compact bouwen

3. Kies voor kasten op maat

Kasten op maat benutten de ruimte perfect en hebben ook heel wat andere voordelen:

 • Een meubel op maat is uniek.
 • Het maakt niet uit of de verwarming in de weg staat of de muur schuin loopt, je kast past als gegoten.
 • Een kast op maat heeft altijd de ideale indeling. Je spullen passen er perfect in.
 • Stijl en kleur zijn perfect afgesteld op je interieur.

4. Gebruik kamers voor verschillende functies

Minder bewoonbare oppervlakte betekent meestal ook minder kamers. Door de functie van een kamer te verdubbelen, heb je geen nood aan extra kamers. Zo kan je perfect een bureau met een slaap- of logeerkamer combineren wanneer je een inklapbaar bed of een hoogslaper installeert. Een ander voorbeeld is een praktische, ruime keuken, die je door middel van een uitschuifbare tafel omtovert in een gezellige eetkamer.

5. Zoek naar compacte oplossingen voor je interieur

Compact is niet gelijk aan oncomfortabel. Een zitmeubel met brede arm- en rugleuningen neemt al snel heel wat meer plaats in, terwijl het zitvlak even groot is. Een salontafel die over de leuning van je bank past, neemt amper plaats in en is toch praktisch en stijlvol.

Bepaalde details in je interieur helpen ook om het ruimtegevoel te versterken. Voorbeelden hiervan zijn zitmeubels en kasten op fijne pootjes of meubels of legplanken in dezelfde kleur als jouw muren.

Tips compact wonen

6. Investeer in multifunctionele meubels

Een gezellige poef is tegelijk een opslagruimte voor magazines, de afstandsbediening of andere zaken. Een schuif onder je bed is de ideale plek voor jouw bedlinnen. Er bestaan ook legplanken met ingebouwde (ondiepe) lade of zetels waarbij de armleuningen dienstdoen als boekenkast. Heb je zelf een eigen idee, dan kan je bij een vakman terecht voor jouw oplossing op maat.

Tip: Meubels op wielen zijn multi-inzetbaar en hebben heel wat mogelijkheden in een compact huis.

7. Ga voor plaatsbesparende alternatieven

Heel wat (essentiële) elementen in je woning hebben een alternatief dat minder plaats inneemt:

 • Schuifdeuren (voor meubels en binnendeuren) in plaats van gewone deuren.
 • Een beamer aan het plafond in plaats van een grote televisie op de kast.
 • Een bescheiden bluetoothluidspreker in plaats van een kamervullende hifi-installatie.
 • Een laptop in plaats van een desktop.

Lees ook ons artikel: duurzaam besparen op je energiefactuur doe je zo!

Ook interessant voor jou