5 tips om goedkoop en stressvrij te verhuizen

Verhuizen is een rasecht werkwoord. Je inboedel inpakken, een verhuisfirma regelen, je domicilieadres wijzigen en… dan vergeten we waarschijnlijk nog vijftig punten op de ellenlange to-dolijst. In 5 praktische tips loodsen we je doorheen de grote verhuisdag, inclusief enkele besparingsadviezen om goedkoop te verhuizen. Vlot verhuizen versus stress? 1 – 0!

Tip 1: Bereid je verhuis goed voor

Een gedetailleerde verhuisplanning is het sleutelbegrip van een goede verhuis en bespaart je heel wat kosten en tijdverlies. Het is nooit te vroeg je licht op te steken bij mogelijke verhuispartners. Kan nonkel Walter dat ene weekend eind mei helpen verhuizen? En welke verhuiswagen kan je nu al reserveren? Vraag meerdere offertes op. Dit komt je budget enkel ten goede.

Tip 2: Denk na of je wil verhuizen met vrienden of met een gespecialiseerde firma

Het staat als een paal boven water: vrienden en familie zijn de allergoedkoopste verhuizers. Tevreden met een lekker pintje, een frietje aan het einde van de verhuisdag én een schouderklopje.

Als je een groter verhuisbudget hebt, kan je inzetten op je gemoedsrust en een verhuisfirma inschakelen. Met of zonder lift en professionele verhuizers, een grote of kleine verhuiswagen, … Je staat zélf aan het roer van de grote dag. En als je dan toch kiest voor het grote professionele geschut: verhuisfirma’s zijn op weekdagen een stuk goedkoper dan in het weekend. Iets om over na te denken.

Tip 3: Vergeet de administratie bij het verhuizen niet

Verhuizen is niet gewoon je boeltje pakken en ergens anders weer neerzetten. Of ja, in essentie wel, maar het verhaal kent ook een stevig administratief kantje. Je moet bijvoorbeeld je adres wijzigen bij je werkgever, bank, school, arts, notaris en andere belangrijke contacten. Verhuis je naar een nieuwe gemeente? Vergeet je dan zeker niet in te schrijven in het bevolkingsregister en plan een bezoekje met de wijkagent in.

Verhuis ook op tijd je verzekeringen en energie– en telecomcontracten mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Geef bijvoorbeeld binnen de drie dagen de meterstanden van de oude en nieuwe woning door aan je energieleveranciers. Met de energieovernamedocumenten is dat kinderspel. Let op! Let op! Produceer je hernieuwbare energie (via zonnepanelen bijvoorbeeld), dan vul je een aangepast document in.

Tip 4: Pak efficiënt in

Inpakken begint bij de juiste verhuisdozen. Stevig, groot genoeg én voorzien van handvaten. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Doe dan eens een vragenrondje in je familie, vriendenkring of op kantoor voor enkele exemplaren. Of schuim supermarkten en tweedehandsplatformen af.

Daarna is het een kwestie van slim inpakken:

  1. Denk eerst na over welke spullen je al dan niet wilt houden.
  2. Zorg dat de zware stukken onderaan in de doos belanden.
  3. Plak elke doos goed af en schrijf erop waar ze naartoe moet of wat erin zit.
  4. Pak breekbare spullen in met een jasje van kranten of oude keukenvodden.

Tip 5: Vergeet deze laatste praktische zaken niet op de verhuisdag

Het is eindelijk zover, je gaat verhuizen! Je hele leven zit in dozen. Afgevinkt op de checklist voor vandaag:

  • er staan verkeersborden op de plek waar de verhuiswagen staat en de buren zijn op de hoogte.
  • Je hebt de trappen, ramen en deuren geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat je al die zware spullen erdoor krijgt.
  • Je kids, huisdieren en andere verantwoordelijkheden zitten bij de oppas.
  • En je koelkast, diepvries en alle andere elektrische apparaten zijn volledig droog vanbinnen.

Op zoek naar nog meer tips? Op ikgaverhuizen.be vind je een digitale checklist. Geniet van het proces, de tijd met vrienden en de mooie herinneringen. Succes!