6 tips om comfortabel thuis te werken

Telewerken is voor heel wat Belgen meer regel dan uitzondering sinds het begin van de pandemie. Dat heeft ook voordelen. Van die ochtendrush en de files ben je sowieso af. En ’s avonds doe je gewoon je laptop dicht en je werkdag zit erop. Maar dagelijks thuiswerken vraagt wel wat aanpassing van jezelf en je omgeving. Met deze tips houd je het productief, gezond en comfortabel.

Waan je op kantoor

Af en toe enkele uren aan de keukentafel werken met je laptop, dat is nog doenbaar. Maar een volledige werkweek, van ’s morgens tot ’s avonds? Geen slim plan. Beter probeer je zo goed als het kan een kantooromgeving na te bootsen.

Ergonomische tips

  • Zorg ervoor dat de bovenrand van je scherm op ooghoogte komt en dat er ongeveer een armlengte tussen jou en je scherm is. Plaats eventueel je laptop op een standaard of (tijdelijk) op een stapel boeken.
  • Gebruik een computermuis, want dat is beter voor je pols dan een touchpad.
  • Zet je indien mogelijk op een bureaustoel met voldoende ondersteuning voor je lage rug. Als je echt enkel een gewone stoel hebt, plaats dan een kussen achter je ter hoogte van je middel.

Werk in een gezond klimaat

Lucht en licht in je werkomgeving zijn essentieel. Ventileer dus voldoende. En let erop dat de luchtvochtigheid in orde is: 40 tot 70% is het gezondst. Een luchtbevochtiger kan daarbij helpen. Om zo comfortabel mogelijk te werken, is een kamertemperatuur tussen 20°C en 23°C ideaal.

Tip! Vermijd thuiswerkdagen zonder verwarming of warm water door een defecte cv-ketel. Wanneer je een oud exemplaar hebt, bespaart onze Ketel Garantie  je tijd en zorgen.

Op je werkplek heb je minstens een lichtsterkte van 500 lux en een kleurtemperatuur van 3.000 tot 4.000 Kelvin (warm tot natuurlijk wit) nodig. Te veel of te weinig licht beïnvloedt je concentratie en veroorzaakt hoofdpijn, vermoeidheid en last aan je ogen. Te warm licht (minder dan 3.000 Kelvin) werkt te ontspannend en maakt je dus minder alert. Je combineert dus best natuurlijk licht met aanpasbare ledlampen.

Thuiswerken tips

Beweeg voldoende

Als je thuiswerkt, wandel je wellicht net wat minder naar de printer, het koffieapparaat of de desk van je collega. Toch blijf je beter die gewoontes behouden. Met kleine trucjes lukt dat best. Zet simpelweg niet alles binnen handbereik. Dan moét je wel wat stappen zetten naar de keuken, de berging, de badkamer, enzovoort. In principe zou je elke 30 minuten even moeten rechtstaan en/of rondlopen. Je kunt bijvoorbeeld je lunchpauze gebruiken om een deugddoende wandeling te maken.

Neem échte pauzes

Wie telewerkt, merkt al vlug dat de grenzen tussen privé en werk vervagen. Soms is dat positief. Want je bepaalt je eigen uren en je bent makkelijk (online) te bereiken, zowel voor je gezinsleden als je collega’s. Maar voor je mentale gezondheid is het niet altijd ideaal. Neem daarom échte pauzes. Ga weg van je bureau en je scherm. Eet aan een andere tafel, zónder gsm. En doe in het weekend of ’s avonds leuke dingen die helemaal niets te maken hebben met je werk. Dat is tijdens de lockdown misschien niet zo simpel. Maar puzzelen of brood bakken kan ook tof zijn, toch?

Kies voor gemoedsrust

Je leeft, slaapt, eet en werkt nu ook thuis. Met zijn allen. Meer dan ooit. Dan wil je er geen stress bij omdat er iets in huis stuk gaat. Lekkende leidingen, kortsluiting, glasbreuk, defecte verwarming, … Ongetwijfeld heb je geen zin om in allerijl op zoek te gaan naar een vakman om het probleem op te lossen.

Bij Luminus nemen we je die zorgen volledig uit handen. Dankzij Woning Pechverhelping staan meer dan 300 techniekers 24 uur op 24 uur voor je klaar. En de kosten – niet altijd gedekt door de brandverzekering – krijg je tot 400 euro vergoed. Lees hier alle details en voordelen.

Op energiekosten besparen tijdens het thuiswerken?

Naar je tips

Ook interessant voor jou