Privé

5x onverwachte schade en ongemakken aan je woning

Na een lange werkdag of na een zalige vakantie kom je graag thuis. Een ontspannend bad, een heerlijke maaltijd, een film vanuit je luie zetel… Kortom: genieten van je eigen plek. Maar soms kan je woning een bron van kopzorgen zijn.

Gelukkig zijn deze meestal tijdelijk van aard en bestaan er oplossingen. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden? En welke zijn de meest voorkomende onverwachte schadegevallen?

1. Lekkend dak

Je ziet vochtplekken in de kamer net onder het dak, verf schilfert van de muur en van het plafond… Je hebt hoogstwaarschijnlijk een lek in je dak, en uiteraard voorspelt de weerman nog meer regen.

Een brandverzekering dekt bijna altijd de kosten van waterschade aan je woning en je inboedel. Maar je eerste bezorgdheid is natuurlijk dat de schade niet verergert en het lek zo snel mogelijk gedicht wordt.

2. Verstopt toilet

Een verstopping van je toilet is een onaangenaam probleem. Het toilet kan niet gebruikt worden en er ontstaan vieze geurtjes. Als de ontstopper niet helpt, en ontstoppingsmiddel het probleem niet oplost, zit er niets anders op dan een loodgieter te contacteren. Heel wat telefoontjes later heb je iemand gevonden die een week later een kijkje komt nemen… Niet echt de snelle oplossing die je in gedachten had?

3. Geen warm water

Verlangen naar een heerlijk warme douche na een lange werkdag om dan vast te stellen dat het water ijskoud is. Dat is een regelrechte nachtmerrie! Ook je verwarming geeft niet thuis. Bovendien is een vakman niet altijd onmiddellijk beschikbaar. Tegen dergelijke ongemakken vind je tegenwoordig op maat gemaakte oplossingen, die je helpen wanneer een snelle herstelling zich opdringt.

4. Stormschade

Hagelschade, wateroverlast, schade door felle rukwinden … Stormen veroorzaken regelmatig heel wat schade aan eigendommen. De meeste brand- of woonpolissen verzekeren je tegen de financiële gevolgen. In sommige gevallen komt de brandverzekering niet tussen en is een familiale polis van toepassing. Een overzicht:

  • Wanneer een boom bij de buren terechtkomt door storm en schade berokkent, zal de brandverzekering van de buren tussenkomen. Wanneer er ook bij andere mensen in de buurt schade is, is dat voor verzekeraars voldoende bewijs van stormschade.
  • Als wordt aangetoond dat de boom niet gezond was, en jij daar verantwoordelijk voor wordt gesteld, ben jij zelf verantwoordelijk voor de schade en komt je familiale polis tussen.
  • Voor hagel- en waterschade komt je brandverzekering altijd tussen.

Een dossier stormschade brengt wel wat administratieve rompslomp met zich mee. Bovendien moet je op zoek naar een vakman die zich snel kan vrijmaken. Vooraleer je kan overgaan tot herstellingen zijn er meestal enkele dagen tot weken voorbij.

5. Inbraak

Buiten de mentale stress die een inbraak veroorzaakt, zit je meestal ook met schade aan je woning. De brandverzekering komt meestal tussen, maar toch zijn enkele preventieve maatregelen vaak voldoende om inbraak te voorkomen:

  • Sluit ramen en deuren goed af als je jouw woning verlaat.
  • Laat je woning voldoende beveiligen, vraag gratis advies
  • Maak afspraken met kennissen en buren wanneer je lange tijd afwezig bent.

Neem je graag het zekere voor het onzekere?

Ook bij Luminus weten we hoe vervelend bovenstaande situaties kunnen zijn. Je wil jouw woning uiteraard zo goed mogelijk beschermen. Om je in deze onverwachte gevallen toch snel bij te staan, hebben wij onze Comfort Service in het leven geroepen. Wanneer je je inschrijft op deze dienst, zorgen wij voor een snelle interventie bij plotse schade aan of in jouw woning. Zo komt jouw wooncomfort en dat van je gezin niet in het gedrang!Ga naar www.luminus.be