5 creatieve upcyclingprojecten voor tijdens de zomer

Ben jij een ware doe-het-zelver of een knutselliefhebber? Dan heb je vast en zeker al over ‘upcycling’ gehoord. Het is niet alleen origineel, maar ook erg goedkoop. We serveren je een aantal unieke doe-het-zelfprojecten voor tijdens een warme zomerdag. Met telkens een knipoog naar energie: we gaan onder andere aan de slag met lampen, printplaten en elektriciteitskabels!

Creëer eenvoudig enkele gloeilampvaasjes

Nog ergens een oude doorzichtige gloeilamp liggen? Geef haar een tweede leven als vaasje. Gebruik een metaalschaar om de top te verwijderen. Maak alles los met een schroevendraaier en haal het binnenwerk er vervolgens allemaal uit. Met behulp van ijzerdraad kunt u het makkelijk ophangen of een standaard maken. Doe er vervolgens wat water en enkele zelf geplukte bloemen in. Mooi voor binnen én buiten!

Gloeilamp vazen
© instructables.com

Maak een tuinbank van (oude) paletten

Heb je thuis nog enkele oude paletten liggen, gooi ze zeker niet weg! Door creatief aan de slag te gaan, kan je er briljante creaties mee maken: een salontafel, een bloembak, een bed, een schoenrek of een kamerscherm. Onze ultieme favoriet is een tuinbank van paletten. Je trekt er best een halve dag voor uit. Een beetje schroef- en schuurwerk, een likje verf, en voor je het weet, heeft je tuin er een nieuwe eyecatcher bij.


Tuinbank paletten

Lees ook het artikel ‘Bye bye wegwerpmaatschappij! Hello, repair café!’

Glimmende beestjes

Wil je samen met de (klein)kinderen aan de slag? Dan zijn deze vuurvliegjes een goed idee. Het enige wat je nodig hebt is een klein led-kaarsje met een batterij, een plastic speelgoed-ei en wat knutselmateriaal om pootjes, ogen en vleugels te maken. Héél eenvoudig en ontzettend leuk.

Vuurvliegjes Vuurvliegjes maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Katie Steuernagle 

Van sigarendock naar dockingstation

Een oud houten sigarenkistje is ideaal om er een dockingstation voor jouw smartphone voor te maken. Met een scherp mesje maak je twee uitsparingen: één bovenop en één aan de achterkant. Om de kabel binnenin op zijn plek te houden, kan je gebruikmaken van wat plasticine. Kwestie van jouw telefoon in stijl op te laden.

Dockingstation 

Ook leuk

  • Van oude telefoon- en computerkabels maak je heel eenvoudig een origineel juweel.
  • Nog ergens oude glazen voorraadpotten? In 1, 2, 3 tover je ze om tot leuke verlichting.
  • Haal een printplaat uit een elektrisch apparaat en maak er een broeksriem van! Of oorbellen.
  • Combineer enkele oude speakers met een reiskoffer. Het resultaat? Een boomcase!
  • Voor extra licht, sfeer en gezelligheid komen die oude fotonegatieven nog van pas!

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou