12 goede voornemens om energie te besparen in 2020

Met het eindejaar in zicht denkt iedereen volop na over zijn goede voornemens. Heb jij dit jaar geen zin in calorieën tellen of een fitnessabonnement? Misschien is 2020 dan wel hét jaar om al je beste bedoelingen op energiebesparing te richten!

Een goed voornemen moet in de eerste plaats haalbaar zijn. Anders voel je je na een paar weken al mislukt. Neem dus niet te veel hooi op je vork, maar kies enkel doelen die je kan bereiken. Hieronder vind je alvast 12 gemakkelijke en minder gemakkelijke voornemens rond energiezuiniger leven. Vink er een drietal aan voor 2020. Wie weet volgt de rest volgend jaar!

Vanaf 1 januari 2020 …

☐ denk ik bewuster na over mijn energieverbruik

Heel wat energie gaat verloren omdat je niet stilstaat bij de oorsprong ervan. Besef dat energie ergens vandaan komt en dat je bepaalde grondstoffen verbruikt wanneer je de lichtknop inschakelt of de warmwaterkraan opendraait. Van zodra je dingen niet meer op automatische piloot doet en er ook met je huisgenoten over praat, ga je vanzelf zuiniger met je energie omspringen.

☐ gebruik ik stekkerdozen met een aan/uitknop

Een apparaat in slaapstand verbruikt jaarlijks gemiddeld € 2 aan nutteloze energie. Een ongebruikte televisie in slaaptoestand kan je tot wel € 20 per jaar kosten. Steek toestellen niet meer rechtstreeks in het stopcontact, maar in verdeelstekkers met een aan/uitknop. Maak er een gewoonte van om ze ’s avonds of wanneer je de deur uitgaat allemaal uit te schakelen. Ga je graag all the way? Investeer dan in een slimme stekkerdoos die vanzelf uitschakelt wanneer de aangesloten apparaten niet gebruikt worden.

☐ neem ik kortere douches

Een douche is een echte veelvraat: op 5 minuten jaag je er gemiddeld 60 liter water door. Halveer je die tijd, bespaar je € 0,125 per douchebuurt. Dat lijkt niks, maar na een jaar dagelijks douchen, geeft dat een verschil van € 45. Van een korte douche word je even schoon, maar je spaart water en energie. Nog beter: neem een koude douche om aan de dag te beginnen. Goed voor je huid, je ochtendhumeur en het milieu.

☐ draai ik enkel volle machines

Laat je vaatwasser, wasmachine en droger enkel draaien wanneer ze vol zijn. Kan je zo lang niet wachten op je favoriete blouse? Hang ze even uit in plaats van ze te wassen, of was ze met de hand. In de meeste gevallen is een volledig wasprogramma niet eens nodig.

Door te wassen op 30 in plaats van op 40°C bespaar je trouwens bijna een euro per wasbeurt. Dat komt op wel € 200 per jaar voor een gezin met twee kinderen!

☐ houd ik ramen en deuren gesloten

Houd binnendeuren gesloten om warmteverlies tussen kamers te vermijden en sluit in de winter ook alle ramen. Toch nog tocht in huis? Met tochtstrips of isolerende gordijnen sluit je spleten af en zorg je dat de warmte niet wegglipt. Uiteraard mag je de ramen wel dagelijks een kwartiertje openzetten om je huis te verluchten.

☐ koop ik nieuwe lampen

Een goed voornemen als excuus om te gaan shoppen? Ja, graag! Vervang al je oude gloei- en spaarlampen door energiebesparende ledvarianten. Die zijn wat duurder, maar dat verschil haal je er snel uit. Een gloeilamp verbruikt per jaar al snel € 45 aan elektriciteit, 6 keer meer dan een ledlamp! Bovendien is er veel meer keuze in ledlampen en geef je meteen je interieur een persoonlijke toets. Neem eens een kijkje in onze led-webshop en geniet van straffe kortingen.

☐ houd ik mijn diepvriezer goed gevuld

Houd je vriesvak gevuld. Dat verbruikt namelijk een pak minder energie dan een (half)leeg toestel. Het is ineens ook een manier om op eten te besparen. Koop in de supermarkt een pakje meer van wat er in de aanbieding staat en leg een voorraad aan met extra porties en restjes. Zo hoef je op een luie zondag niet voor fastfood te kiezen – nóg een goed voornemen om van je lijst te schrappen!

Ontdooi bovendien regelmatig je diepvriezer. Per centimeter verwijderd ijs bespaar je al ongeveer € 30 energiekosten per jaar!

☐ isoleer ik mijn woning beter

Een goed geïsoleerd huis is nog steeds dé manier om aan energiebesparing te doen. 2020 is misschien wel het jaar om te investeren in aangepaste isolatie voor jouw woning. Bekijk hier ons isolatie-aanbod en vraag vrijblijvend een offerte op maat. Afhankelijk van wat je allemaal aanpakt, kan een goed geïsoleerd huis je jaarlijkse energiefactuur wel met een paar honderd euro verminderen.

☐ vul ik mijn waterkoker exact

Een waterkoker is een van de meest energieverslindende toestellen in huis. Hoe voller de koker, hoe meer energie hij verbruikt. Een volle waterkoker kost je € 0,02 per keer. Dat is ongeveer € 15 per jaar bij regelmatig gebruik. Vul hem dus met minder water als je maar één kopje thee wil en bespaar op meer dan de helft van de kosten. Nog beter: vul meteen een thermoskan. Gebruik je toch niet al het gekookte water? Warm het niet opnieuw op, maar giet er later je planten mee.

☐ onderhoud ik mijn verwarmingsinstallatie

Door een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel voorkom je dat het toestel verslijt en meer energie gaat verbruiken. Is je ketel ouder dan 20 jaar? Dan is het slim om de aankoop van een modern, condenserend toestel te overwegen. Hiermee bespaar je tot wel 30% op je energiefactuur.  

☐ investeer ik in zonne-energie

Wil je in 2020 graag zelf je groene energie produceren? Dat kan! Met een eenmalige investering in zonnepanelen bespaar je op termijn heel wat centen – en draag je een steentje bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Bovendien is de prijs vandaag lager dan ooit tevoren én staat de technologie nog meer op punt. Wanneer je voor zonnepanelen van Luminus kiest, kan je trouwens 24/7 een beroep doen op een hotline bij dringende vragen of problemen.

☐ kies ik voor groene energie

Het is altijd goed om even te bekijken of je huidige energietarief nog steeds de meest interessante optie is. Wanneer je 100% groene energie van Belgische bodem wil, kan je bijvoorbeeld kiezen voor Ecoflex. Heb je zonnepanelen of een elektrische wagen? Dan is een van de Comfy-tarieven een slimme keuze.

Ook interessant voor jou