10 tips om je woning preventief te beschermen tegen stormweer

Een hevige stortbui, stevige windvlagen, onweer en bliksem. Stormweer kan heel wat schade aan je huis veroorzaken. Dat is niet alleen vervelend voor je gezin, maar ook voor je portemonnee. Met deze tips houd je het veilig, want schade voorkomen is beter dan herstellen.

1. Vliegende dakpannen

Een dak is misschien wel de laatste plek waar je je tijd zou willen doorbrengen. En toch is het aangeraden om regelmatig je dak te controleren. Liggen de pannen of leien niet zoals het hoort? Of zijn ze gebroken? Vervang ze dan zo snel mogelijk, zodat ze niet gaan vliegen en schade aanrichten aan je omgeving.

2. Ongewenste gasten

Controleer ook het dakgebinte en je onderdak. Houtwormen of knaagdieren kunnen dit serieus aantasten. Hierdoor is je dak, zeker tijdens stormweer, niet zo stabiel als je zou hopen.

3. Safety first

Zonnepanelen, antennes, schoorstenen en zelfs windhanen. De daken van vandaag bestaan niet alleen uit dakpannen. Controleer één keer per jaar of alles goed vast zit.

4. Stevige rolluiken

Heb je rolluiken? Kijk dan na of ze nog in goede staat zijn. Ze beschermen je ramen tegen regen, wind én rondvliegende voorwerpen. Zo kun je met een gerust hart binnen blijven.

5. Bye bye bladeren

Vergeet je dakgoten, regenputjes en regenpijpen in de herfst niet proper te maken. Bladeren kunnen alles verstoppen. Het gevolg bij een flinke stortbui? Waterschade.

10 tips om je woning preventief te beschermen tegen stormweer

6. Geef bliksem geen kans

Woon je in een open gebied? Plaats dan een bliksemafleider op het hoogste punt van je dak. Bijvoorbeeld op de schoorsteen. De bliksem krijgt dan de kans niet om in te slaan, waardoor je elektrische toestellen en je woning veilig zijn.

7. Vrije stopcontacten

Kijk je tijdens een hevig stormweer gewoon naar de televisie? Geen goed idee! Trek zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Als de bliksem toch inslaat en je elektrische apparaten ingeschakeld zijn, kan je huis makkelijker vuur vatten.

8. Weg met barsten

Barsten in je gevel kunnen voor heel wat wateroverlast zorgen. Met een goed onderhouden gevel voorkom je dat water binnensijpelt bij een eventuele wolkbreuk.

9. Opgeruimde tuin

Laat je weleens tuingerief rondslingeren? Als je weet dat het gaat stormen, ruim je het toch beter op. Door stevige windvlagen kunnen voorwerpen tegen je gevel of door je raam vliegen. Ook je bloembakken, vuilbakken en tuinmeubelen zet je liever binnen.

10. Gezonde bomen

Misschien niet waar je meteen aan zou denken, maar kijk regelmatig na of de bomen in je tuin nog gezond zijn en een hevige storm kunnen doorstaan. Controleer loofbomen extra goed, hun kruin vangt immers veel wind.

Neem je graag het zekere voor het onzekere? Ontdek onze dienst Comfort Service en laat onverwachte schadegevallen je niet van de wijs brengen. Deze dienst biedt een snelle interventie bij plotse schade aan of in jouw woning, zodat jouw wooncomfort en dat van je gezin niet in het gedrang komt.

Ook interessant voor jou